20.1 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecialDosarul exploziei de la Petrila, in instanta

Dosarul exploziei de la Petrila, in instanta

» La noua luni de la producerea tragediei de la Mina Petrila, dosarul instrumentat de procurorii hunedoreni este la un pas de a ajunge in instanta. Trei persoane sunt cercetate pentru savarsirea unor infractiuni.

Sambata s-au implinit exact noua luni de la producerea tragediei de la Exploatarea Miniera Petrila, cand in urma a doua explozii consecutive 13 mineri si salvatori si-au pierdut viata, iar alti 15 au fost raniti. In tot acest timp, anchetatorii au lucrat la instrumentarea dosarului deschis imediat dupa accidentul colectiv de munca, sub aspectul comiterii infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si infractiuni de protectie a muncii. In acest dosar, trei persoane sunt cercetate pentru savarsirea unor infractiuni, printre care si fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula. Din cercetarile de pana acum, procurorii au stabilit ca Necula are culpa exclusiva pentru toti cei 13 mineri si salvatori care au murit pe 15 noiembrie 2008. El este cercetat pentru ucidere din culpa si risca sa-si petreaca urmatorii 18 ani dupa gratii, daca si instanta il va gasi vinovat. Procurorii spun ca intre prima deflagratie si cea de-a doua s-a constatat necesitatea de a fi evacuate de urgenta persoanele care au intrat, respectiv salvatorii minieri, dar directorul, care era seful comandamentului, a refuzat categoric. Procurorii au incheiat cercetarea in "Dosarul Petrila", dupa ce au audiat toate partile implicate in dublul accident. Mai este de finalizat doar rechizitoriul, care in scurt timp va ajunge pe masa judecatorilor, care vor stabili vinovatiile in acest caz, precum si pedepsele pentru factorii responsabili. "Dosarul va ajunge in instanta in cel mai scurt timp. Incadrarea este pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si infractiuni de protectie a muncii. Acum este vacanta judecatoreasca, de aceea va mai dura putin pana la trimiterea lui in instanta", a declarat procurorul de caz, Ioan Nicodim. Dosarul este deosebit de complex si are peste 5.000 de pagini, adunate in aproape 20 de volume.

Responsabili cu functii de conducere
In cazul accidentului colectiv de munca de la Mina Petrila, Inspectia Muncii a stabilit ca exista cinci persoane cu functii de conducere de la subunitatea extractiva care sunt responsabile pentru unele nereguli ce au dus la producerea deflagratiilor. Doi dintre responsabili au murit in accidentul colectiv de munca, dar pentru trei dintre ei se continua cercetarile sub aspectul comiterii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si incalcarea normelor de securitate a muncii. Pentru toti, Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a pastrat incadrarile juridice. Expertiza tehnica a stabilit ca sursa de initiere pentru ambele explozii a fost focul endogen situat la subetajul III al abatajului 431, in zona de pornire a acestuia.

Cele mai citite

Grupa C2 a Ligii Națiunilor: România-Lituania 3-1

Naţionala de fotbal a României a învins cu emoţii selecţionata Lituaniei, cu scorul de 3-1 (1-1), luni seara, pe Stadionul Steaua din Bucureşti, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă