22.2 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăSpecialDosarul ex-ministrului Seres a fost disjuns

Dosarul ex-ministrului Seres a fost disjuns

Cvartetul Stantchev-Benyatov-Donciu-Mucea va fi trimis in judecata, iar Seres si alti patru invinuiti raman sa fie cercetati in continuare de procurori, intr-un dosar separat.

Procurorii au finalizat ancheta pentru patru dintre cei noua acuzati din dosarul "Privatizari pentru spioni". Ieri, Stamen Stantchev, Vadim Benyatov, ambii consultanti internationali acuzati de spionaj, precum si Mihai Radu Donciu (consilier al ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy) si Dorinel Mucea (inalt functionar in cadrul Ministerului Economiei si Comertului), ambii acuzati de tradare, au fost chemati la Parchet pentru prezentarea materialului de urmarire penala. Invinuitii au avut acces la toate probele care ii incrimineaza. Cei patru vor fi trimisi in judecata prin rechizitoriu. Procurorii vor continua cercetarile cu privire la alti cinci invinuiti, intre care figureaza si fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres.

Stantchev: "Eu conduc Ministerul Economiei!"

Stamen Stantchev, cetatean bulgar, cu resedinta in Austria, consultant international, este considerat de catre procurori conducatorul retelei de spionaj implicate in privatizarile strategice din Romania. Potrivit procurorilor, Stantchev era un obisnuit musafir al ex-ministrului Seres, iar intr-o convorbire interceptata de catre SRI ar fi sustinut: "Eu conduc Ministerul Economiei!". Stantchev ar fi obtinut documente secrete despre mai multe firme din domeniul energiei, comunicatiilor si apararii de la ministrii Seres si Nagy, prin intermediul functionarilor Mucea si Donciu. Intre firmele vizate s-au numarat "Electrica Muntenia", "Avioane" Craiova, Societatea Nationala de Radio-Comunicatii, "Posta Romana", SN "Petrom" (privatizarea procentului de 8% catre membrii sindicatului condus de Liviu Luca), "RomTelecom" etc. Serviciile secrete ar fi furnizat informatii potrivit carora Stantchev ar fi avut intalniri neoficiale cu responsabilii romani din ministerele Economiei si Comunicatiilor, atat in tara cat si in strainatate (Austria, Turcia). Potrivit documentelor procurorilor, Stantchev transmitea informatiile si documentele mai departe lui Vadim Benyatov (american de origine rusa, consultant international), care gasea clienti pe piata internationala pentru firmele romanesti. Printre firmele reprezentate de cuplul Stantchev-Benyatov ar fi fost Credit Suisse First Boston si Enol (Italia), care ar fi castigat licitatiile vizate. Stantchev ar fi colaborat in mod deosebit cu functionarii Dorinel Mucea (MEC) si Radu Donciu (Ministerul Comunicatiilor). Despre relatiile apropiate dintre oficialii romani si cuplul Stantchev-Benyatov au relatat mai multi martori, printre care Roxana Iacob, sefa de cabinet a ministrului Seres, si Robert Neagoe, directorul Directiei Juridice din MEC. Cel din urma le-a declarat procurorilor ca proiectul de lege pentru privatizarea a 8% din actiunile PETROM a fost facut la indicatiile lui Stantchev, cu aprobarea ex-ministrului seres.

Seres, amanat. Nagy, "uitat"

Anchetarea celorlalti invinuiti, printre care figureaza si fostul ministru Codrut Seres, a fost separata de acest dosar. Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, suspectat si el de procurori, nu a fost cercetat penal pana acum deoarece comisia speciala de la Presedintie nu a anuntat ca si-a dat avizul de cercetare. Potrivit Legii raspunderii ministeriale, ministrii in exercitiu nu pot fi cercetati penal decat cu avizul acestei comisii.
Stantchev, Benyatov, acuzati de spionaj, precum si Mucea si Donciu, acuzati de tradare si de aderare la grup infractional transnational, au fost arestati preventiv in luna noiembrie anul trecut si apoi eliberati in ianuarie 2007. Faptele celor patru inculpati ar fi lezat "securitatea nationala, avand ca efect prejudicierea intereselor de securitate economica ale statului roman prin distorsionarea grava a mediului concurential intern, care au afectat imaginea Romaniei in contextul aderarii la UE". Avocatii inculpatilor sustin ca documentele la care au avut acces clientii lor nu erau secrete, din moment ce faceau parte din dosarele de privatizare. In consecinta, nu ar fi vorba de infractiuni de spionaj sau de tradare.

Cele mai citite

Fuziunile și achizițiile din Europa înregistrează o creștere semnificativă, cu accent pe zona Centrală și de Est

Piața de fuziuni și achiziții din Europa dă semne clare de redresare, iar regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) înregistrează o creștere semnificativă...

Sven-Goran Eriksson a fost înmormântat în Suedia!

Fostul antrenor Sven-Goran Eriksson a fost înmormântat în orașul său natal din Suedia. Sven-Goran Eriksson, primul antrenor străin al naționalei Angliei, a fost înmormântat vineri...

Motivul pentru care acțiunile Oracle sunt în creștere

Acțiunile Oracle au crescut cu peste 6% în tranzacționarea premarket de vineri, după ce compania a anunțat că se așteaptă să depășească 100 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă