Parchetul General a inceput instrumentarea dosarelor de mare coruptie in data de 13 iulie a.c., cand Ilie Botos a dispus ca echipe complexe de ancheta (procurori si ofiteri IGPR) sa lucreze „cauzele de coruptie cu subiect activ deputat si senator”. In prezent majoritatea dosarelor se afla in curs de cercetare. Dupa toate probabilitatile, aceste cauze vor fi transferate la Departamentul National Anticoruptie (fostul PNA). Ilie Botos vorbea saptamana trecuta de existenta a 22 de dosare penale instrumentate unor parlamentari si fosti parlamentari (cei mai multi de la PSD).
Prin documentul PG/nr. 1978/2005 – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica au fost inregistrate la Ministerul Public drept cauze de mare coruptie mai multe dosare in care fosti si actuali parlamentari (din tot spectrul politic: PSD, PNL, PD, PRM, PUR, PNTCD) sunt acuzate de traficarea functiei politice si/sau luare de mita. Initial, foarte multe din aceste dosare au fost inregistrate si constituite ca atare in perioada 2004-2005 la PNA, sub mandatul lui Ioan Amarie.
Dupa decizia Curtii Constitutionale din aceasta primavara, PNA a expediat la PG dosarele parlamentarilor acuzati de coruptie – dosare aflate in diverse faze ale simplei cercetari sau chiar ale urmaririi penale din perioada 2004-2005 (identificarea si citarea infaptuitorilor pentru audieri, citarea unor martori, posibil invinuiti, acte premergatoare, instrumentarea denunturilor penale etc.). Precizam ca toti cei nominalizati mai jos, in respectivele acte premergatoare de cercetare penala, intocmite de procurorii PG si PNA, se bucura de prezumtia de nevinovatie. Insa opinia publica are dreptul sa cunoasca acuzatiile de coruptie formulate la adresa unor parlamentari. In facsimil prezentam file din documentul intitulat „Situatia cauzelor de coruptie la Serviciul de Urmarire Penala din PG – 6.07.2005”. Se observa nominalizarea, de pilda, a parlamentarilor PSD Adrian Nastase si Adrian Paunescu, doi politicieni care nu si-au recunoscut calitatea de „cercetat” in respec-tivele dosare de mare coruptie despre care ziarul nostru a pomenit in editia sa de luni, 3 octombrie a.c.
Adrian Nastase, dosar nr. 685/P/2005
Adrian Nastase (fost premier), cercetat impreuna cu alti lideri PSD in celebrul dosar al Stenogramelor PSD. Este identificat in dosarul 685/Penal/2005 la Parchetul General si in dosarul nr. 3/Penal/2005 la PNA. „Prin sesizarea formulata de catre 11 ONG se sustine ca cei trei (Florin Georgescu, deputat, Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei si Adrian Nastase, fost prim-ministru) au savarsit infractiunea de coruptie prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000, invocand drept proba stenogramele sedintei delegatiei permanente a PSD”, scrie negru pe alb in „Dosarul Stenogramelor”. In continuarea acestui document se spune: „Prin plangerea depusa la PG s-a sesizat faptul ca, analizand articolele de presa din a doua jumatate a lunii noiembrie 2004,
s-a constatat ca membri cu functii de conducere din PSD au facut presiuni politice asupra organelor de urmarire penala pentru a determina emiterea unor anume solutii atunci cand au fost implicati membri ai acestui partid sau de a impiedica efectuarea de cercetari fata de anumite persoane”.
Paunescu si Iorgovan, implicati intr-o privatizare considerata „nelegala”
Senatorii PSD Iorgovan Antonie si Adrian Paunescu figureaza in dosarul 605/P/2005 la Parchetul General si in dosarul nr. 2292/729/2005 la PNA. „Functionarii APAPS, cu sprijinul lui Iorgovan Antonie, Paunescu Adrian si Anghel Mihai, au scos la privatizare activul SC Grup Silozul SA si, prin activitati nelegale, au contribuit la adjudecarea obiectivului de catre SC Com Cereal Dolj, apartinand lui Anghel Mihai”.
Fostul ministru Daea a facut presiuni asupra unei firme
Senatorul PSD Petre Daea este incriminat de Parchetul General in dosarul nr. 570/P/2005 iar la PNA in dosarul 272/P/2004. „SC Piscicola SA Piatra Neamt a fost vanduta la pretul de 1,6 miliarde de lei prin subevaluarea activului acesteia, in favoarea SC Proora Impex SA Turnu Severin, de persoane cu functii in cadrul agentiei domeniului statului – Directia de Privatizare -, fiind exclusa de la licitatie societatea cu potential cumparatoare a activului in cauza. In calitate de secretar de stat la MAA, Petre Daea a exclus SC Piscicola SA Neamt din cadrul Anexei 1 a Ordinului 267/10.04.2003 si a facut presiuni asupra lui Ciutea Ilie, fost director general la SC Piscicola Neamt, precum si asupra reprezentantilor SC Romclas SA si SC Proora SA prin intermediul directorului Vlad Sanulescu de la ANS, ca sa nu participe la licitatia pentru privatizarea Piscicola Neamt, deoarece licitatia trebuia castigata de SC Proora Impex SRL Turnu Severin, ceea ce s-a si intamplat”, se arata in dosar.
Fost subprefect acuzat de deturnare de fonduri publice
Deputatul PSD Badalan Niculae este cercetat in dosarul nr. 576/P/2005 la PG si in dosarul nr. 13/P/2005 la PNA. „PNA s-a sesizat din oficiu asupra faptului ca Niculae Badalan, fost subprefect al judetului Giurgiu, face parte
dintr-un grup de interese, compus din persoane cu functii de decizie in cadrul Administratiei Publice Judetene, care urmarea preluarea sub control a principalelor activitati economico-sociale si financiare, deturnarea in interes personal si de grup a fondurilor alocate investitiilor si protectiei sociale, exercitarea de presiuni asupra factorilor de decizie ori de conducere locali de la diferite niveluri pentru sprijinirea activitatilor ilicite”, se arata in dosarele de urmarire penala.
Fost deputat PSD acuzat ca a dat mita
Savu Vasile Ioan (fost deputat PSD) are la Parchetul General dosarul 569/P/2005 si la PNA dosarul 150/P/2004: „In perioada 2002-2004, in calitate de presedinte al unor unitati sindicale miniere, Savu Vasile a folosit o parte din fondurile colectate, cu scopul mituirii unor functionari pentru a obtine favoruri organizatiilor pe care le reprezenta”.
Marin Diaconescu, acuzat de trafic de influenta
Pe Marin Diaconescu (fost prefect, deputat PSD) il gasim in dosarul 617/P/2005 de la PG si in dosarul 83/P/2005 la PNA. „Persoana vatamata Calciu Florica a reclamat ca judecatorul Mereanu Constantin de la Tribunalul Olt a pronuntat decizia penala nr. 748/11.11.2004, ca urmare a influentelor exercitate de deputatul Marin Diaconescu. Relatiile dintre acestia se bazeaza pe afacerile pe care le fac impreuna in sensul ca le-a facilitat cu prioritate si preferential acordarea de fonduri nerambursabile prin actiuni ilegale”, se arata in denuntul penal.
Mihail Sireteanu, favorizarea firmelor proprii
Sireteanu Mihail (fost deputat PSD) este cercetat in dosarul 606/P/2005 de la Parchetul General si in dosarul 63/P/2004 la PNA. In document se precizeaza: „Organele de conducere ale SC MFA SA Mizil au incheiat contracte comerciale prin care au fost favorizate firme proprii, folosindu-se de informatii pe care le-a cunoscut in mod direct”.
Matei Vintila, acuzat de interventie la IGPR
Vintila Matei (fost deputat PSD) apare la PG in dosarul 584/P/2005 si in dosarul nr. 9/P/2005 la PNA. In document se sustine: „A promis primarului comunei Maldaresti, Dragu Ionel, ca va interveni pe langa conducerea IGPR pentru intocmirea cu celeritate a formalitatilor legate de transferul cu titlu gratuit al unor utilaje in patrimoniul autoritatilor locale. Sesizarea Corpului de Control al Ministrului de Interne”.
Balcan Viorel, nepotisme traficate la ordin
Balcan Viorel (deputat PSD) este cercetat in dosarul 39/P/2005 la PNA: „In luna aprilie 2004, judecatorul Radu Secareanu de la Tribunalul Braila a dispus o solutie favorabila in dosarul civil nr. 6995/2002 – reclamant fiind SC CET SA Braila, pentru ca fiica acestuia sa fie angajata in functia de consilier juridic la aceasta societate. De asemenea, in anul 2001 senatorul Viorel Balcan a primit suma de 200 milioane de lei de la Vasile Munteanu pentru ca prin influentele exercitate la unele institutii publice acesta sa fie numit in functia de director general la SC CET SA Braila, lucru care s-a si intamplat”.
Mihail Sireteanu: „Este la moda. Sunt in Opozitie”
„Eu personal nu cunosc nimic in legatura cu acele acuzatii. Nu stiu sa fi facut vreo fapta care sa fie incriminata penal. Se poate ca o anumita persoana sa fi facut o sesizare. Este posibil sa mi se puna in spate orice. Este la moda acum. Sunt in Opozitie. Nu am facut niciodata afaceri cu bani publici. Cred ca se doresc indepartarea Justitiei si abaterea atentiei opiniei publice de la marile fapte de coruptie si de la gravele probleme ale tarii”.
Marin Diaconescu: „Nu m-am bagat in Justitie”
„Nu cunosc cazul acesta; nu o cunosc pe reclamanta respectiva. Daca cineva poate sa spuna ca as fi influentat Justitia, sa demonstreze! Eu sunt printre putinii prefecti care nu m-am bagat in Justitie.
Voi deschide actiune penala pentru denunt calomnios impotriva reclamantei din acel dosar”.
Adrian Nastase: „Am calitate de martor”
„S-a sustinut ca pe lista celor 22 de parlamentari care figureaza cu dosare de mare coruptie ma aflu si eu, cercetat impreuna cu alti lideri PSD, in "dosarul stenogramelor" (…). Nu am fost si nu sunt cercetat in dosarul asa-ziselor stenograme, eu fiind audiat in calitate de martor. Publicarea unor date nereale si calomnioase la adresa mea, preluate prin intermediul declaratiei presedintelui Romaniei de catre posturi tv si publicatii, mi-a afectat grav imaginea publica, aducandu-mi prejudicii morale”.
Adrian Paunescu: „Nu stiu nimic despre ce se sustine acolo”
„Nu stiu nimic despre ce se sustine acolo. Nu cunosc pe acele persoane. Nimeni de la Parchet nu mi-a adus la cunostinta asa ceva. Aceasta inseamna dosar de mare coruptie?
Eu am o opera, am facut ceva pentru tara asta.
Chiar asa sunt amestecat intr-o chestiune murdara?”
Matei Vintila: „Sa se probeze acuzatiile! Nu am luat nimic”
„Pentru ca ar fi zis nu stiu care primar nu stiu ce, sunt eu acuzat?! In primul rand, trebuie sa se probeze acele acuzatii.
Nu am facut absolut nimic ilegal. Nu am nici o legatura cu acel primar. Nu am luat niciodata nimic de la nimeni.
Au fost afaceri mari in PSD. Eu sunt acum cel corupt din PSD, din Romania?”