15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDorin Cocoș rămâne în arest. Instanța a respins cererea de eliberare condiționată...

Dorin Cocoș rămâne în arest. Instanța a respins cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri

Omul de afaceri Dorin Cocoș rămâne în arest, la Penitenciarul Jilava, după ce Judecătoria Sectorului 4 a respins, miercuri, cererea de eliberare condiționată. El execută o pedeapsă de doi ani și patru luni închisoare, în dosarul „Microsoft", potrivit Agerpres.

Instanța a stabilit că Dorin Cocoș poate face o nouă cerere de eliberare condiționată pe 1 noiembrie 2017.

„Respinge ca nefondată propunerea de liberare condiționată privind pe petentul condamnat Cocoș Dorin, în prezent încarcerat în Penitenciarul București — Jilava. Fixează termen de reiterare a cererii la data de 01.11.2017. În baza art. 275 alin. 3 din Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Măsura dispusă se comunică Administrației locului de deținere. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în hotărârea instanței.

În 3 octombrie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Dorin Cocoș la doi ani și patru luni. În același dosar au mai fost condamnați fostul ministru Gabriel Sandu — 3 ani, fostul primar Gheorghe Ștefan — 6 ani, omul de afaceri Nicolae Dumitru — 2 ani și 4 luni.

Judecătorii au decis atunci și confiscarea unor importante sume de bani de la cei patru condamnați: nouă milioane de euro de la Dorin Cocoș, două milioane euro și un milion de dolari de la Nicolae Dumitru, patru milioane euro de la Gheorghe Ștefan și 2,1 milioane euro de la Gabriel Sandu.

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, precum și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan au fost trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

 

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă