În weekend, Donald Trump a ales mai mulţi membri ai viitorului său guvern, printre ei numărându-se persoane controversate, acuzate de rasism sau xenofobie.
Trump a petrecut o parte a weekendului în clubul de golf care îi aparţine, în Bedminster (New Jersey), la câţiva kilometri de New York, unde a continuat consultările pentru formarea echipei sale. În acest subtil joc de putere, preşedintele ales caută să dea asigurări aliaţilor SUA. Primul lider străin pe care l-a întâlnit la New York, premierul nipon Shinzo Abe, a fost de părere că Donald Trump este o persoană de „mare încredere“. În timp ce personalităţile defilează prin holurile Turnului Trump de pe 5th Avenue din New York, media face speculații în privința componenţei viitoarei Administraţii.
Printre primele trei nume alese de miliardarul imobiliar se găsește senatorul Jeff Sessions (69 de ani) la Justiţie, cunoscut pentru declaraţiile rasiste şi lupta sa contra imigraţiei ilegale.
Alt post important, cel de consilier pentru Securitatea Naţională, ocupat în prezent de Susan Rice, va reveni generalului în retragere Michael Flynn (58 de ani), care a condus serviciul de informaţii militare (2012-2014) şi a suscitat polemici din cauza declaraţiilor ostile Islamului. El este cunoscut pentru poziţiile conciliante faţă de Rusia.
Trump a anunţat că puternica CIA va fi condusă de Mike Pompeo (52 de ani), un „vultur“ care reprezintă statul Kansas în Camera Reprezentanţilor. El a fost ales pe valul adus în Congres de Tea Party, aripa ultraconservatoare a Partidului Republican. Pompeo este un critic virulent al Administraţiei Obama.
Democraţii, în alertă
Aceste numiri i-au bucurat pe republicani, dar îi alarmează pe democraţi, care s-au opus deja numirii la Casa Albă a lui Steve Bannon, patronul site-ului de informaţii de extremă dreapta Breitbart, care va fi consilier prezidenţial pentru strategie. În afara lui Bannon, Trump l-a numit secretar general la Casa Albă pe Reince Priebus, actualul preşedinte al Partidului Republican. Responsabilii democraţi apreciază că numirea lui Sessions „va da frisoane avocaţilor drepturilor civile şi drepturilor imigraţilor“, în timp ce numirea lui Michael Flynn „i-ar putea bucura pe (preşedintele rus) Putin şi (preşedintele turc) Erdogan“, potrivit unui fost consilier al lui Obama, David Axelrod.
În paralel cu aceste nominalizări ale adepţilor unei linii dure, Trump lasă să transpară și nume ale unor personalităţi mai moderate pentru conducerea diplomaţiei americane. El s-a întâlnit cu republicanul moderat Mitt Romney şi, potrivit presei americane, este posibil ca acesta să fie numit la Departamentul de Stat. O astfel de apropiere ar fi surprinzătoare, având în vedere rivalitatea puternică dintre cei doi în timpul campaniei. De asemenea, Trump s-a întâlnit şi cu generalul de marină (în retragere) James Mattis, care are şanse să fie numit la Apărare.
Eminenţa cenuşie a clanului Trump
În familia Trump, ginerele Jared Kushner este un personaj–cheie. El a fost prezent la întâlnirea lui Trump cu premierul Japoniei, iar presa a relansat întrebările referitoare la rolul politic pe care l-ar putea avea cuplul Ivanka Trump-Jared Kushner pe lângă preşedinte. Statutul lui Jared a evoluat rapid în „galaxia Trump“. În iulie, Vanity Fair evoca rolul de „Rasputin“ al lui Trump. Potrivit NYT şi WSJ, soţul Ivankăi Trump s-a consultat cu un avocat pentru studierea posibilităţilor legale de a se alătura Administraţiei celui
de-al 45-lea preşedinte al SUA. Numai că preşedintele trebuie să respecte dispoziţiile Federal Anti-Nepotism Law (lege federală contra nepotismului) din 1967. Textul interzice titularilor unor funcţii federale să-și angajeze membrii familiilor.
Novice în politică şi în diplomaţie, Donald Trump s-a consultat cu una dintre figurile diplomaţiei internaţionale a secolului 20, Henry Kissinger, fost secretar de stat, consilier pentru securitate naţională al preşedinţilor americani Richard Nixon şi Gerald Ford.