27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialDominique Strauss-Kahn, noul director al FMI

Dominique Strauss-Kahn, noul director al FMI

Consiliul de administratie al Fondului Monetar International (FMI) l-a numit vineri pe francezul Dominique Strauss-Kahn in functia de director general al Fondului, a anuntat FMI, intr-un comunicat, informeaza AFP si Rompres.
Decizia era de asteptat, avand in vedere ca Dominique Strauss-Kahn beneficia de sprijinul Uniunii Europene si SUA. Cu 16,79 la suta din drepturile de vot, SUA sunt primul actionar al Fondului iar cele 27 de state membre UE controleaza impreuna 32,09 la suta din voturi. Francezul l-a avut drept contracandidat pe cehul Josef Tosovsky, sustinut de Rusia.

In varsta de 58 de ani, Dominique Strauss-Kahn, fost ministru francez al Economiei si Finantelor, devine cel de-al patrulea sef francez al institutiei multilaterale cu sediul la Washington. El va prelua la sfarsitul lui octombrie atributiile spaniolului Rodrigo Rato, care a decis sa demisioneze invocand motive personale.
Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea Bancii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International. Trei dintre cei noua directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia si cate unul din Belgia, Olanda, Germania si Spania. Italia si Marea Britanie nu au avut inca un reprezentat care sa ocupe aceasta functie.

La data de 28 iunie 2007, Rodrigo Rato, fost ministru spaniol al Economiei, si-a anuntat demisia din functia de director general al FMI incepand cu luna octombrie. Spaniolul a preluat atributiile de director general al Fondului la data de 7 iunie 2004 pentru un mandat de cinci ani. Anuntul a fost facut la sase saptamani dupa ce americanul Paul Wolfowitz si-a dat demisia din fruntea Bancii Mondiale pentru a fi inlocuit de un alt american Robert Zoellick.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă