Specialisti din cadrul Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) au realizat un studiu privind reflectarea in presa scrisa a activitatii din domeniul nuclear. Acestia considera ca, prin articole publicate in diverse jurnale, in momente diferite si din perspective diferite, presa contureaza in ochii cititorilor o imagine pentru orice obiect de interes din viata societatii. “Scopul unei analize de presa este sa surprinda aceasta imagine in ceea ce are ea esential, sa analizeze in ce masura aceasta imagine reda corect realitatea si sa identifice modalitatile de corectare a perceptiilor eronate”, spun Stela Diaconu si Gheorghe Ionita, autorii studiului. Acestia au adaugat ca, pe baza unor astfel de analize, comunicatorii din domeniul nuclear vor putea sa formuleze mesajele potrivite pentru a corecta anumite erori de perceptie sau “mituri false” care starnesc ingrijorari nejustificate in randul populatiei.
CNE, in topul preferintelor
Monitorizarea facuta de specialistii ANDRAD acopera primele sase luni ale anului, perioada in care au aparut in presa scrisa 491 de articole ce trateaza direct sau tangential aspecte din domeniul nuclear. Din analiza efectuata se constata ca 60% din articole se refera la evenimente nucleare internationale. Temele abordate in acestea sunt: dosarul nuclear iranian, evolutii in industria nucleara, probleme nucleare in Coreea de Nord, India, Pakistan, Centrala Nucleara Belene si, nu in ultimul rand, accidentul de la Cernobal. 40% din articolele analizate aduc in discutie evenimente interne. De cea mai mare atentie se bucura relatarile referitoare la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Din acestea se poate constata ca activitatea la aceasta centrala se desfasoara in deplina transparenta, jurnalistii fiind permanent la curent si informand la randul lor cititorii despre nivelul productivitatii la Unitatea 1, evolutia lucrarilor la Unitatea 2, lista investitorilor pentru Unitatile 3 si 4, despre diverse incidente, opriri si reporniri ale centralei, cat si despre unele masuri luate de conducerea societatii in situatii speciale, cum ar fi gripa aviara. “Centrala (respectiv energia nucleara) este privita ca o sursa de independenta energetica a Romaniei. Criticile, atunci cand sunt exprimate, se refera la aspecte de ordin administrativ; nu intalnim in presa contestarea producerii energiei pe cale nucleara”, spun autorii studiului.
Gestionarea deseurilor radioactive
In legatura cu deseurile radioactive, se cunoaste faptul ca CNE produce 16-20 tone de deseuri radioactive pe an, incadrandu-se in normele de poluare aprobate de Uniunea Europeana, ca exista strategii si planuri de actiune vizand managementul deseurilor radioactive, ca exista statii de tratare si depozite intermediare adecvate pentru deseurile radioactive, ca se vor aplica amenzi de pana la 50.000 RON pentru gestionarea defectuoasa a deseurilor nucleare. Printre aspectele negative relatate de presa se numara cel al depozitarii intermediare neadecvate a deseurilor istorice de la IFIN-HH, aspect amplu dezbatut si a carui perceptie initial exagerat negativa a fost imbunatatita dupa ce ziaristii au fost invitati sa viziteze depozitele si statia de tratare de pe Platforma Magurele.
Concluzii
Studiul specialistilor de la ANDRAD vine si cu o serie de concluzii pentru managerii domeniului nuclear romanesc. Prima idee este ca presa scrisa acorda o atentie considerabila domeniului nuclear. De asemenea, raportul articole pozitive-articole negative, respectiv 46%-54%, este considerat bun, in conditiile in care, spun autorii, subiectele de senzatie vand ziarele. Acestia recomanda ca, pentru chestiuni de acceptanta publica, sa se puna accentul pe presa locala. De asemenea, se recomanda intensificarea efortului de comunicare dinspre nuclear spre presa. Jurnalistii si publicul larg trebuie sa stie ca era nuclearului “tabu” s-a incheiat si accesul la instalatiile nucleare este permis, cu rigorile impuse de specificul acestor activitati.
Autorii recomanda si demararea unor actiuni de “specializare” a unor jurnalisti in acest domeniu prin conferinte, seminarii, workshop-uri si vizite in obiective nucleare dedicate lor, astfel incat redactiile ziarelor sa aiba oameni dedicati acestui subiect.