3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialDoi funcţionari ai primăriei din Adamclisi, trimişi în judecată pentru fraude cu...

Doi funcţionari ai primăriei din Adamclisi, trimişi în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Doi funcţionari ai Primăriei Adamclisi, din judeţul Constanţa, şi o altă persoană au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru fraude cu fonduri europene, destinate unor lucrări în agricultură, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un comunicat remis NewsIn.

Potrivit DNA, Marieta Burcea, agent agricol la primăria Adamclisi în perioada septembrie 1990-martie 2010, şi Mioara Nazâru, secretar în cadrul aceleiaşi instituţii, vor fi judecate pentru fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. În plus, pentru Marieta Burcea s-a mai reţinut şi o infracţiune de conflict de interese. De asemenea, în dosar va mai fi judecat şi Ioan Simedrea, pentru trei infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, uz de fals şi utilizarea de subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2007 – 2009, Ioan Simedrea a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) sprijin financiar acordat fermierilor români şi finanţat din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA) şi din bugetul naţional prin acordarea de subvenţii în baza Programului de Plăţi Naţionale Directe Complementare.

În baza a trei cereri, Simedrea a obţinut în mod nelegal suma totală de 262.100,97 de lei finanţată din bugetul general al Comunităţilor Europene şi din bugetul naţional (subvenţii).

În acest scop, cu ocazia formulării cererilor de plată, bărbatul a declarat că utilizează suprafeţe agricole pe care, în fapt, nu le avea în exploatare în nicio formă legală şi că exploatează suprafeţe mult mai mari decât în realitate. În susţinerea cererilor sale, în anii 2008 şi 2009, Simedrea a folosit două adeverinţe false, emise în numele Primăriei Adamclisi de nora sa, Marieta Burcea, în calitate de agent agricol al primăriei şi de Mioara Nazâru , secretar al aceleiaşi primării.

Banii încasaţi se Simedrea au fost utilizaţi în interes personal, deci în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 285.306,24 lei, cuantumul sumelor necuvenite încasate de Simedrea.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Simedrea şi Burcea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa, se mai arată în comunicatul DNA.

Cele mai citite

Bojdeuca lui Ion Creangă – replica Academiei Române la spusele lui Alexe, președintele CJ Iași

Scandalul modernizării Bojdeucii lui Ion Creangă este departe să se fi încheiat. Academia Română i-a transmis o scrisoare deschisă președintelui CJ Iași, Costel Alexe. Membrii...

USR cere PNL să voteze desființarea Institutului Revoluției Române

USR le solicită parlamentarilor PNL să voteze proiectul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, depus la Parlament în urmă cu mai bine...

Rusia – Ucraina, ziua 643: Miniștrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina și tensiunile Serbia – Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de astăzi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă