-0.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022
AcasăSpecialDoi bărbaţi, inculpaţi pentru atentatele de la 13 noiembrie din Paris

Doi bărbaţi, inculpaţi pentru atentatele de la 13 noiembrie din Paris

Doi bărbaţi predaţi vineri Franţei de către Austria, suspectaţi că au vrut să ia parte la atentatele de la 13 noiembrie din Paris, au fost inculpaţi vineri seară la Paris şi trimişi la închisoare, a indicat pentru AFP o sursă judiciară, potrivit Agepres. 

Adel Haddadi, un algerian de 29 de ani, şi Mohamad Usman, un pakistanez de 35 de ani, au fost inculpaţi "pentru asociere cu terorişti", a precizat sursa citată. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi în decembrie într-un centru pentru refugiaţi din Austria şi făceau obiectul unui mandat de arestare european emis de Franţa. Justiţia austriacă a anunţat anterior vineri că i-a predat Franţei. Potrivit justiţiei franceze, Adel Haddadi şi Mohamad Usman ar fi încercat să ajungă în Franţa, în toamna anului trecut, pentru a participa la atacurile din noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi. 

Atentatele, revendicate de gruparea teroristă Statul Islamic, au fost comise de mai multe grupuri de comando formate în sala de concerte Bataclan, pe mai multe străzi din capitală şi în apropiere de Stade de France. Cei doi suspecţi arestaţi în Austria au ajuns pe insula greacă Leros la 3 octombrie, strecurându-se printre fluxul de refugiaţi sirieni, în acelaşi timp cu doi irakieni, neidentificaţi, care s-au aruncat în aer în apropiere de Stade de France în seara zilei de 13 noiembrie 2015. 

La sosirea lor pe insula Leros, viitorii kamikaze irakieni de la Stade de France au trecut de controale fără probleme, dar poliţia greacă a descoperit că paşapoartele lui Haddadi şi Usman erau false şi i-au plasat în detenţie. Ei au fost încarceraţi până la 28 octombrie, apoi au ajuns în Austria, unde au fost trimişi într-un centru de primire pentru solicitanţii de azil până la arestarea lor, la 10 decembrie. 

Suspectul algerian Adel Haddadi s-ar fi alăturat SI în februarie 2015, iar pakistanezul Mohamad Usman este descris ca fiind un pirotehnician care lucra pentru două grupări jihadiste pakistaneze apropiate reţelei Al-Qaida. După arestarea sa în Austria, Haddadi le-a declarat anchetatorilor că a vrut să ajungă în Franţa pentru 'a îndeplini o misiune', potrivit unei depoziţii. 

La 18 decembrie, poliţia austriacă a arestat la Salzburg un marocan de 25 de ani şi un alt algerian, în vârsta de 40 de ani, suspectaţi că erau în 'legătură strânsă' cu cei doi bărbaţi transferaţi în Franţa. Însă în ceea ce-i priveşte pe aceştia, 'investigaţiile continuă şi nu s-au încheiat încă', potrivit unui comunicat al Parchetului din Salzburg.

Cele mai citite

Noua schemă de ajutor la gaze și energie nu se aplică retroactiv. Precizările ministrului energiei

Guvernul va adopta o OUG privind reducerea facturilor la gaze și energie în intervalul 1 februarie - 31 martie. Ministrul energiei, Virgil Popescu, precizează...

Accident grav în București. O mașină a Ambasadei SUA a lovit o femeie pe trecerea de pietoni

O mașină a Ambasadei SUA a lovit o femeie pe trecerea de pietoni. Accientul s-a petrecut în Pipera. La volan se afla viceconsului american....

Iohannis participă la omagierea victimelor Holocaustului

Președintele Iohannis participă la omagierea victimelor Holocaustului, marți dimineață, la Templul Coral din București. La această acțiune iau parte oficiali de prim rang al statului...
Ultima oră
Pe aceeași temă