5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleFoodTop 10 ponturi ca să economiseşti bani pe mâncare

Top 10 ponturi ca să economiseşti bani pe mâncare

1. Cumpără produse locale

Produsele locale sunt în totdeauna mai ieftine decât cele din import deoarece furnizorii nu mai plătesc preţul pentru transport. În plus, dacă vei face cumpărături de la ţăranii din piaţă vei putea obţine cele mai proaspete fructe şi legume sezoniere şi nu alimentele congelate din magazine. De ce să plăteşti de două ori preţul pentru mere de anul trecut, atunci când poţi să cumperi din piaţă, pentru mai puţini bani, mere tocmai culese din copac?

2. Cumpără produse vrac

Vei ieşi în câştig aproape întotdeauna dacă cumperi alimente în cantităţi mai mari decât dacă alegi porţii mici. Cumpără în vrac alimentele care îţi plac sau pe care le foloseşti regulat, dar nu şi produsele pe care le utilizezi o dată sau de două ori pe lună. Dacă, de obicei, îţi coci pâine în casă cumpără un bax de făină, dar dacă nu obişnuieşti să faci pâine sau prăjituri, nu ai de ce să cumperi mai mult de un kilogram de făină pe lună. Mulţi oameni în loc să economisească folosind acest truc, cumpără bunuri inutile în cantităţi foarte mari şi astfel cheltuiesc şi mai mulţi bani.

3. Nu mai cumpăra mâncare semi-preparată

Gătitul în casă este una dintre cele mai eficiente metode să cheltui mai puţini bani la cumpărături. În plus, mâncarea pregătită în casă este mai sănătoasă deoarece nu conţine conservanţi şi substanţe chimice. Mâncarea semi-preparată este mai scumpă, chiar şi pieptul de pui dezosat costă mai mult decât cel cu oase şi piele. Aşa că mai bine cumperi un pui întreg şi îl cureţi acasă (nu îţi ia mai mult de două minute) decât să plăteşti un preţ mai mare pentru aceeaşi mâncare. De multe ori, poţi să pregăteşti în casă o reţetă în acelaşi timp cât îţi ia să încălzeşti mâncarea semi-preparată din comerţ.

4. Cumpără mărcile proprii ale magazinelor

Mărcile proprii hipermarket-urilor nu sunt doar mai ieftine, dar uneori sunt la fel de bune ca produsele fabricate de firme cunoscute. Nu doar mâncarea, dar şi hainele sunt mai ieftine. Nu merită să plateşti un preţ dublu doar pentru eticheta unui produs, dacă nu există diferenţe de calitate. Nu ai cumpăra o maşină Lada cu sigla Mercedes la un preţ dublu faţă de o Lada cu siglă proprie, nu-i aşa? Atunci de ce să nu respecţi aceeaşi regulă şi în ceea ce priveşte mâncarea?

5. Foloseşte cupoanele de reduceri şi profită de promoţii

Supermarket-urile încearcă să atragă clienţii cu promoţii şi cupoane de reduceri. Chiar şi magazinele online folosesc această strategie de marketing. Acestea sunt modalităţi excelente de a economisi bani. Încearcă să cumperi produse de la mai multe magazine unde găseşti cupoane şi vei fi uimit de cât de mult vei economisi. Atenţie însă: nu cumpăra produse doar pentru că sunt ieftine dacă nu ai nevoie de ele.

6. Stabileşte un meniu de bază

Este o idee bună să stabileşti un meniu de bază pentru toată săptămâna care nu se schimbă niciodată. Acesta ar putea include cârnaţi şi piure de cartofi luni seara, pui prăjit, salată Caesar marţi seara, etc. Astfel, poţi să termini un sac mare de cartofi în două săptămâni în loc să foloseşti doar o jumătate de sac, iar restul să se strice. Prin adăugarea a cinci mese regulate poţi controla mai bine bugetul de cumpărături şi economisi mai mulţi bani. În week-end mănâncă de fiecare dată altceva, astfel încât să îţi faci poftele şi să nu te plictiseşti de meniul din timpul săptămânii.

7. Păstrează resturile de mâncare

Supermarket-urile au tendinţa să facă pachete cu mai multe alimente de acelaşi tip – caserolele conţin de obice câte trei sau cinci fripturi chiar dacă tu vrei să cumperi doar două. Acest lucru poate fi în avantajul tău dacă pregăteşti toate fripturile şi păstrezi una pentru masa de prânz de a doua zi. Aceeaşi regulă este valabilă pentru toate resturile – acestea pot fi fi reîncălzite şi mâncate în ziua următoare. Poţi, de asemenea, să reciclezi mâncarea: friptura de pui poate fi transformată într-o supă consistentă, carnea de porc înăbuşită poate fi tocată şi folosită pentru musaca sau lasagna. Şi lista poate continua.

8. Fă cumpărături online

În supermarket-uri, specialiştii în marketing afişează panouri colorate cu promoţii şi aranjează produsele astfel încât să te convingă să cumperi lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie. Dacă în schimb, faci cumpărăturile online, lista de produse va fi mai mică şi vei economisi bani. Vei compensa cu siguranţă plata taxei de livrare a cumpărăturilor, dacă cumperi doar strictul necesar.

9. Inventează propriile reţete de mâncare

În loc să cumperi mereu alimente ca să pregăteşti diferite reţete, poţi să încerci să experimentezi noi mâncăruri pe care le poţi găti din resturile care ţi-au rămas în frigider. Dacă încerci să îţi goleşti dulapurile înainte să mergi la cumpărături, vei observa că nu va mai fi nevoie să treci pe la supermarket de trei ori pe săptămână, ci doar o dată. Atunci când încerci să economiseşti bani, trebuie să renunţi la ideea că în fiecare seară trebuie să mănânci o masă copioasă.

10. Fă o listă

Atunci când mergi la cumpărături, este important să îţi faci o listă. În felul acesta, vei contabiliza mai bine câtă mâncare cumperi şi nu vei mai achiziţiona lucruri de care nu ai nevoie. Bonul de cumpărături este mereu mai mare din cauza cheltuielilor extra.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă