10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 Galerii de arta private din Bucuresti

TOP 10 Galerii de arta private din Bucuresti

» Cum Bucurestiul are mult prea putine galerii de arta pentru o metropola, topul prezentat trebuie luat ca o incurajare pentru toate aceste institutii.
» In pofida reticentei publicului larg si a pietei
fata de arta contemporana, majoritatea galeriilor private se concentreaza pe acest domeniu.


Desi nu ne-am propus
sa facem un top al galeriilor de arta contemporana, acest lucru a rezultat selectandu-le doar pe cele private. Selectia initiala realizata pentru acest clasament nu a inclus salile Uniunii Artistilor Plastici (Simeza, Orizont etc.) si ale institutiilor publice. Motivul este modul diferit in care functioneaza galeriile de stat, care nu au strategii si politici curatoriale specifice, ci functioneaza intr-un regim fie prea democratic, orice membru avand dreptul de a expune, fie bazat pe reputatii deja consolidate sau relatii personale. De asemenea, tot pentru ca nu au o politica curatoriala specifica, nu am inclus galeriile care sunt mai degraba anticariate sau consignatii de arta. Galeriile private de arta, pe de alta parte, isi alcauiesc un portofoliu propriu, promoveaza anumiti artisti pe care incearca sa ii impuna pe piata de arta. Dintre cele zece galerii de mai jos, una singura nu are activitate comerciala, functionand pe proiecte: Galeria Noua. Am inclus-o totusi in top datorita activitatii expozitionale sustinute din ultimii ani si a prizei la public, notand-o cu media celorlalte galerii pentru criteriul activitatii comerciale.
Pentru primul loc s-au batut H’art Gallery si Anaid Art, alegerea intre cele doua fiind dificil de facut. H’art a fost totusi preferata de critici, cu toate ca spatiul pe care il are la dispozitie este zgarcit, iar Anaid are o activitate expozitionala comparabila. In acest caz a contat mult si locatia, H’art aflandu-se intr-o zona mai centrala si mai accesibila.
Criteriile de selectie au tinut seama de valoarea artistilor promovati si a expozitiilor gazduite, de ritmul acestora, de zona in care este amplasata galeria, dimensiuni, lumina, amenajare, contacte internatioanle, relatia cu presa, profesionalismul in relatia cu artistii si in organizarea vernisajelor, precum si de preturile practicate de galerii si succesul la vanzare.

H’Art – str. Mihai Eminescu nr.105-107
1Galeria H’Art a gazduit unele din cele mai importante expozitii ale ultimilor ani si organizeaza cu succes evenimente artistice si in alte spatii. Printre artistii promovati se numara Gili Mocanu, Anca Benera. Pentru galeria cea mai pretentioasa din urbe, spatiul pare cam redus, ca la o galerie-concept. O extindere nu ar strica, probabil. Comertul merge mai putin cu lucrarile din expozitie decat cu lucrari de arta din depozitul galeriei.

Anaid Art Gallery – str. Slobozia nr. 34
2Anaid Art promoveaza artisti ca Alexandru Radvan, Sorin Tara sau Dumitru Gorzo si gazduieste o expozitie permanenta pe langa cele temporare. Dispune de un spatiu foarte bine amenajat, cu contributia unui studio de arhitectura. Interiorul intra insa in contrast cu exteriorul – casa la curte, pe o strada laturalnica. Pune la dispozitie afise, reproduceri complete ale lucrarilor expozitiei in cataloage si DVD-uri.


Veroniki Art – Intr. Murmurului nr. 2-4

3Selectia de artisti este centrata pe arta anilor ‘70-’80; expozitiile au adesea un caracter retrospectiv, putand intra cu usurinta in grila unui muzeu de arta moderna si contemporana. Situata excelent in zona rezidentiala cu potential finaciar; peretii galeriei sunt prea viu colorati.

115 Galerie de arta digitala – str. Mihai Eminescu nr. 115
4Arta digitala a atras atentia publicul si mass-media, iar preturile practicate sunt accesibile publicului tanar. Galeriei ii lipseste insa un curator profesionist si un program, dincolo de cel teoretic manifestat la deschidere.

Galeria Posibila – str. Popa Petre nr. 6
5Se axeaza pe autori contemporani consacrati precum stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Ion Dumitriu. Echipa galeriei functioneaza profesionist, dar spatiul galeriei este prea "casnic".


Luchian 12 – strada Pictor stefan Luchian nr. 12

6Galeria este profilata pe expozitii ale unor artisti de patrimoniu si consacrati si pe recuperarea artistilor care au scapat atentiei publice. Expozitiile alterneaza intr-un ritm prea lent.


Galeria Curtea Veche – str. Franceza nr. 54

7Un spatiu ultracentral, adecvat unei galerii, cu un aer nostalgic bine conturat. Ar trebui insa sa primeasca investitii consistente pentru a fi o galerie de varf. Printre numele promovate, Mircea Roman.

Atelier 35 – str. Eforie nr. 4-6
😯 galerie care a prins avant in ultima vreme, pornind cu un spatiu in zona centrului istoric si cu o echipa foarte tanara de artisti.

Galeria Noua – str. Academiei nr. 15
9O galerie interesata de subculturi care curteaza publicul tanar, cu un spatiu central, dar neutilat si neprimitor tehnic pentru arta new-media.

Hag Gallery – str. Maria Rosetti nr. 53
10Promoveaza artisti contemporani in ascensiune precum Cosmin Moldovan si Suzana Dan, dar spatiul sufocant permite accesul catorva persoane.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă