14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 - cei mai cititi poeti romani astazi

TOP 10 – cei mai cititi poeti romani astazi

» Gusturile de ultima ora ale romanilor arata o deplasare dinspre poezia clasica spre cea moderna si postmoderna.
» Mihai Eminescu si-a pastrat suprematia de poet emblematic, volumele sale de poezie fiind cele mai cumparate in 2009.

Topul a fost realizat pe baza datelor furnizate de lantul librariilor Diverta si de Carturesti-Verona.

Ce poeti se mai citesc astazi, cand se mai citeste foarte putina poezie? Topul realizat de Romania libera a scos in evidenta ca gusturile romanilor s-au modificat in raport cu anii precedenti, topul nemaifiind dominat de poetii clasici si romantici (Eminescu, Alecsandri, Cosbuc), ci de cei moderni si postmoderni. Canonul popular al poeziei se schimba deci: un sondaj realizat in liceele bucurestene de centru a reliefat faptul ca Bacovia este preferat lui Eminescu. In top surprinde prezenta Ninei Cassian pe locul 3, dar faptul devine explicabil daca tinem cont ca la sfarsitul anului 2008 Nina Cassian a venit din SUA sa-si lanseze doua volume – unul de proza si altul de poezie ("Spectacol in aer liber"), care au beneficiat apoi de o intensa promovare in media.

1) Mihai Eminescu

Poetul "titular" al romanilor si-a pastrat suprematia, cel putin in ceea ce tine de vanzari. Nu e clar daca faptul se datoreaza programelor scolare, care-l promoveaza pe Eminescu incepand din ciclul primar pana in ultimul an de liceu, sau pentru ca romanii il citesc din placere; explicatia se afla probabil undeva la mijloc, poetul de la Ipotesti scriind o poezie accesibila si in acelasi timp profunda, acoperind o paleta tematica si sufleteasca foarte diversa (dragoste, natura, melancolie, deprimare etc): sansele, prin urmare, sunt destul de mari sa te regasesti intr-un segment al liricii lui.

2) Ion Minulescu

Popularitatea lui Minulescu este reala – poetul nu este in lista de lecturi obligatorii. Lirica lui, care pune la un loc bufoneria si umorul cu romantismul trairii erotice si evaziunea spre spatii exotice, atrage in continuare cititori. A fost popular in epoca, a continuat sa  fie iubit in timpul comunismului si, iata, este citit si acum.

3) Nina Cassian

"Spectacol in aer liber. O alta monografie a dragostei" este o antologie care strange lirica erotica a poetei emigrate in 1985 in SUA. "Am iubit iubirea insasi de la 5 ani", a declarat artista la lansarea volumului. Poezia sa mizeaza pe luciditate si ironie, iar ciocnirea intre vraja erotica si o luciditate sarcastica naste poeme mai mult decat interesante.

4) Vasile Alecsandri

Inainte de ’89 in orice casa de romani gaseai un volum de Alecsandri. Cartile date la premiile scolare de la sfarsitul anului contineau invariabil "Pastelurile" poetului moldovean. Azi, la 20 de ani de la Revolutie, poetul este inca prezent, din abundenta, in manualele de scoala generala si in listele aferente de lecturi obligatorii.

5) Mircea Cartarescu

Chiar daca are doua volume si nu e foarte ieftina, "Dublu album", ultima antologie de poezie a scriitorului postmodern, s-a vandut ca painea calda. Antologia contine o multime din poemele care l-au transformat pe Cartarescu in cel mai mare poet al generatiei ’80; intre ele, si "Cand ai nevoie de dragoste", "O motocicleta parcata sub stele".

6) George Bacovia

Dincolo de insistenta noului canon scolar de liceu asupra lui Bacovia, poetul chiar a crescut in popularitate in randul elevilor. Adolescentii  emo fac un mic cult din poemele sale de depresie "hardcore", traumele fanilor emo cupland cu depresiile si spaimele autorului de "Stante burgheze".

7) Emil Brumaru

Popularitatea poetului se datoreaza in special poeziei licentioase – poetul nu se fereste de cuvintele interzise, ba chiar le foloseste ca delicii. Hitul cu care poetul din Iasi a rupt piata e un volum care pune puncte de suspensie inca de pe coperta, "Povestea boiernasului de tara si a fecioarei…" . O cautare pe Google dezvaluie titlul complet.

8) Marin Sorescu

Romanilor le place umorul, iar ironia sfatoasa a hatrului poet din Dolj le acopera asteptarile si le maguleste inteligenta. Poeziile sale sunt in egala masura pline de talc si de poante si asta seduce. In perioada interbelica
oamenii erau innebuniti dupa Toparceanu – azi el a fost, se pare, detronat de Marin Sorescu.

9) Nichita Stanescu

Poetul celor "11 elegii" a devenit, in anii ’80, obiectul unui cult burghez, clasa de mijloc a acelor ani dandu-si la citit cartile filozofice ale lui Noica si poeziile ermetice ale lui Stanescu. A fost de asemenea intens degustat de folkisti, care i-au pus poeziile pe note. Lectura lui Stanescu este in continuare un fel de a te legitima intelectual.

10) Ana Blandiana

Nu datorita poeziei "serioase" a ajuns Ana Blandiana in top, ci sectiunii de poezie pentru copii – mai exact, datorita volumelor "Intamplari din gradina mea" si "Intoarcerea lui Arpagic". Unii critici nu se sfiesc sa spuna ca poeziile pentru copii ale Anei Blandianei sunt superioare estetic celor pentru adulti: un mare scriitor pentru copii.

Cele mai citite

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă