Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Reactorul care face să tremure planeta

Reactorul 4 al centralei nucleare de la Fukushima îngrijorează oamenii de ştiinţă şi, având în vedere că începe sezonul taifunurilor, o nouă lovitură dură ar putea provoca radioactivitatea durabilă ...

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

29.08.2012 - 19:59

Reactorul 4 al centralei nucleare de la Fukushima îngrijorează oamenii de ştiinţă şi, având în vedere că începe sezonul taifunurilor, o nouă lovitură dură ar putea provoca radioactivitatea durabilă în întreaga emisferă nordică.

 
Potrivit unui specia­list nipon, „dacă bazinul reactorului 4 s-ar prăbuşi, emisiile de materii radioactive ar fi uriaşe - o estimare prudentă evocă o radioactivitate de 5.000 de ori mai mare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima". Experţii lansează un semnal de alarmă privind această piscină de răcire a reactorului 4.  Acoperită cu un simplu plastic, ea conţine 1.500 bare de combustibil nuclear, adică 264 tone. Bazinul în discuţie are o adâncime de 11 metri şi se află la 30 metri de sol pe construcţia puternic degradată a reactorului 4 şi foloseşte la răcirea combustibiliului provenit din fuziunea nucleară înaintea retratării. TEPCO, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, asigură că a consolidat clădirea care suportă bazinul, dar nu prevede începerea retragerii barelor înainte de 2013.

În acest stadiu, piscina rămâne plină cu apă, circa  un milion de litri. Însă un nou seism, un al doilea tsunami, o tornadă violetă pot schimba rapid situaţia. În aer liber, barele s-ar încinge fără ca tendinţa să poată fi oprită şi ar degaja în atmosferă o radioactivitate de cel puţin zece ori mai mare decât cea înregistrată după accidentul de la Cernobîl, susţin specialiştii.

În această vară, lucrurile nu au mers deloc bine la Fukushima. Sistemul de răcire a căzut, apa a început să se încălzească, ar fi putut fierbe şi să se evapore. Din fericire, până la urmă situaţia a putut fi restabilită.  Numai că în Extremul Orient începe sezonul taifunurilor şi fostul şef al Agenţiei japoneze pentru Ştiinţă şi Tehnologie declară pentru Nouvel Observateur: „Mă rog ca în săptămânile care vin să nu se abată asupra centralei o tornadă violentă". Pentru că o nouă catastrofă ar putea însemna „sfârşitul Japoniei moderne şi, în orice caz, o calamitate pentru ansamblul emisferei nordice, care ar deveni grav şi durabil contaminată".

Scenariu catastrofic

Guvernul nipon a dat ieri publicităţii scenariul catastrofic al unui seism puternic, urmat de un tsunami uriaş care ar putea ucide până la 323.000 persoane pe coasta pacifică a ţării. Totodată, se precizează că este vorba de o ipoteză de lucru destinată să încurajeze autorităţile, întreprinderile şi populaţia să amelioreze sistemele de alertă, de evacuare, de atenuare a daunelor şi de salvare.

În acest studiu oficial, bilanţul morţilor ar fi de 17 ori superior celui al cutremurului şi al tsunamiului care au făcut ravagii în nord-estul Japoniei la 11 martie 2011 şi de 13 ori superior ultimelor estimări publicate de guvern în 2003 pentru o catastrofă în aceeaşi regiune. Proiecţia  victimelor realizată în 2003 s-a bazat pe ipoteza unui seism de magnitudine 8,4, dar de această dată guvernul s-a bazat pe ipoteza unui cutremur cu magnitudine 9 care ar avea loc noaptea şi în iarnă, pe aceeaşi coastă pacifică a Japoniei.

Seismul ar fi urmat de un tsunami care ar devasta regiunea litorală a Nagoya, centrul insulei Honshu, ca şi ţărmurile meridionale ale insulelor Shikoku şi Kyushu, din sudul arhipelagului nipon. Valul uriaş, care ar putea atinge înălţimea de 34 m în ipotezele cele mai pesimiste, ar provoca numeroase victime, prinse în somn. Potrivit acestor noi estimări, cei 323.000 de potenţiali morţi ar fi în 30 din cele 47 de prefecturi ale ţării şi 70% din ei vor fi ucişi de tsunami. Scenariul susţine că vor exista şi 623.000 de răniţi. Autorităţile de la Tokio au precizat că probabilitatea unui astfel de scenariu - megaseism + tsunami uriaş - este „extrem de redusă". Dar şi producerea unui seism de intensitatea celui de anul trecut, urmat de tsunami, fusese considerată ca puţin probabilă. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...