12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodArhiva Rl: Medaliile României, în mâinile corupţilor şi torţionarilor. Cum au ajuns...

Arhiva Rl: Medaliile României, în mâinile corupţilor şi torţionarilor. Cum au ajuns personaje controversate să fie decorate de preşedinţi

De-a lungul timpului, președinții României au decorat personaje controversate, recunoscute pentru problemele cu legea. Printre cei decorați de Iliescu, Băsescu sau Emil Constantinescu, s-au numărat politicianul Cătălin Voicu, afaceristul Vasile Turcu, torționarul Vasile Ciolpan ori medicul Șerban Brădișteanu.

Nici președintele Klaus Iohannis nu a rămas în afara scandalului decorațiilor: recent, el i-a oferit Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler medicului Florin Dumitru Cătălin Rusu, de la Spitalul pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, cercetat pentru luare de mită. Șeful statului a precizat, ulterior, că propunerea de decorare a fost făcută la propunerea directorului spitalului.

Citește și: Cum se apără Iohannis, după ce a decorat un medic cercetat pentru mită. Reacția directorului Spitalului de Copii

România liberă prezintă un articol din 1 iunie 2012, despre persoanele controversate decorate de președinții României.

Afacerea Voicu şi cele două decoraţiuni militare

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost decorat în două rânduri de preşedintele Ion Iliescu, cu Virtutea Militară în grad de Comandor şi Virtutea Militară în grad de Cavaler.

Citeşte şi Cătălin Voicu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare: Şpagă de 260.000 de euro de la Căşuneanu

În martie 2010, Voicu a fost arestat preventiv, acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, Vineri, instanţa supremă l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată alături de fostul judecător Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

Senatorul a primit 260.000 de euro de la Căşuneanu şi 119.000 lei de la Locic pentru a le rezolva mai multe dosare.

Numele senatorului Voicu se leagă de fondatorul SPP, Dumitru Iliescu, omul de încredere al fostului preşedinte Ion Iliescu, potrivit blogului jurnalistului Silviu Sergiu, Ropolitica.

Citeşte şi Cătălin Voicu:”La puşcărie nu rezişti dacă în viaţă nu ţi-ai format un bagaj relaţional”

Ofiţer activ în timpul regimului comunist, Vociu a devenit unul din apropiaţii fostului preşedinte, care l-a ridicat până la gradul de general şi l-a decorat de două ori. De asemenea, în cel de-al doilea mandat al lui Iliescu, Voicu a a fost numit consilier prezidenţial, detaşat de SPP în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În 2004, Viorel Hrebenciuc l-a făcut deputat, potrivit blogului Ropolitica, pnându-l pe lista PSD la Bacău. În legislatura 2008-2012, este senator. Momentan, Cătălin Voicu este la închisoare.

Citeşte şi Lotul „Voicu” – ce urmăreşte DNA

Fugarul CNCFR, decorat cu Steaua României

Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, judecat şi el pentru corupţie, a fost decorat de Emil Constantinescu cu cea mai înaltă distincţie a statului: Ordinul naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler.

Citeşte şi FOTO “Ţarul” Necolaiciuc a ieşit din închisoare. Instanţa i-a revocat toate mandatele de arestare

Distinctia i-a fost acordată lui Nicolaiciuc pe 1 decembrie 2000, la propunerea Ministerului Transporturilor de atunci, Anca Boagiu.

Cercetat pentru devalizarea CNCFR, fostul director a fugit din ţară în 2005 şi a fost extrădat abia anul acesta.

Citeşte şi Cele mai ingenioase 5 metode de scăpare folosite de urmăriţii internaţional, povestite de şefi din Poliţia Română, sub protecţia anonimatului

Disidentul şi “falsificatorul secolului”, Vasile Hurduc

În 2003, Ion Iliescu îl decora pe Valentin Hurduc, disident comunist şi fost puşcăriaş, cu Crucea Naţională „Serviciu Credincios” clasa a lll-a, în semn de „apreciere pentru curajul şi spiritul civic de care a dat dovadă prin tipărirea, în perioada, 1988 – 1989, a publicaţiei anticomuniste «Luneta»”, nota Ziarul de Iaşi.

Valentin Hurduc, supranumit “falsificatorul secolului”, a fost condamnat în aprilie 1999 de Curtea Supremă de Justiţie la patru ani de închisoare, acuzat de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, falsificare de monedă si alte valori, falsificare de timbre, mărci sau bilete de transport. Tipograful de la Imprimeria Coresi a fost retinut, în iulie 1997, de poliţie când încerca să comercializeze 300.000 de timbre false, în valoare de 10.000 dolari,pentru marcarea pachetelor de ţigări, potrivit Curierului Naţional.

Meritele pentru care a fost decorat au fost incendierea statuii lui Lenin din Piaţa Scânteii, în 1997, şi editarea ziarului manifest Luneta, împreună cu alţi colegi, între 1988 şi 1989. Întrebat de jurnalişti dacă ştie că proaspătul decorat a ieşit in închisoare, fostul preşedinte Iliescu declara : “Nu mă interesează. În viaţă, oamenii pot să aibă şi necazuri, dar el are meritele lui.”

Torţionarul de la Sighet

Vasile Ciolpan, comandantul închisorii de la Sighet între 1950-1955 şi unul din cei mai mari torţionari comunişti, a fost decorat de preşedintele Emil Constantinescu în 1997, cu ordinul “Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial 1941-1945” (de Ziua Armatei, 25 octombrie).

Fostul prefect şi director al Muzeului Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistenţei, Gheorghe Mihai Bârlea, s-a sesizat atunci şi i-a cerut preşedintelui să-i retragă medalia, dar şi decoraţiile pe care i le oferise Ion Iliescu.

Pe 26 octombrie, preşedintele Constantinescu a revocat ordinul de acordare a medaliei şi decoraţiilor, însă Ciolpan nu a vrut să returneze medalia, până în 2002.

Cumnata lui Năstase, cavaler al României

Rodica Odobescu, fost director general al TAROM, a primit, în ultimul an de mandat al lui Ion Iliescu, Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler. Cumnata lui Adrian Năstase spunea, la momentul respectiv, că nu a aflat de medalie până când nu a apărut în Monitorul Oficial şi nici nu a existat vreo ceremonie.

Propunerea de decorare a venit din partea fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, iar decretul a fost contrasemnat de Adrian Năstase. 

Oficialii de la Ministerul Transporturilor spun că s-au înregistrat pierderi uriaşe în perioada în care TAROM a fost condus de Rodica Odobescu, potrivit publicației Săptămâna Financiară. Printre acuzele care se aduc fostului director se numără încheierea unui contract păgubos cu o companie de asigurări și nepregătirea companiei pentru utilizarea a patru avioane Airbus 318, nota Săptămâna Financiară.

Medalie culturală, pentru patronul Romconstruct

Fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo, Vasile Turcu, a fost medaliat, în 2004, de Ion Iliescu, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer. Medalia i s-a acordat pentru „talentul si serviciile deosebite aduse culturii, artei, stiintei si promovarii spiritului caritabil, prin opere de creaţie, interpretare şi sociale, de impact naţional”.

Totuşi, Vasile Turcu, apropiat al PSD, este recunoscut mai degrabă pentru afacerile sale în construcţii decât pentru meritele culturale.

În 2001, Vasile Turcu a obţinut prin intermediul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului un contract în valoare de 509 milioane de lei pentru reparaţii curente la Opera Naţională, potrivit ziarului online Ancheta. Timp de doi ani, Ministerul a plătit firmei Romconstruct Holding 146 miliarde de lei, adică de 286 de ori mai mult decât se stipula în contract.  În 2005, statul s-a sesizat şi s-a deschis o anchetă, în urma căreia directorul Operei a fost demis, dar nimeni nu a mers mai departe.

Dorinel Mucea- Steaua României în grad de Cavaler

În decembrie 2004, Dorinel Mucea, adjunctul şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din Ministerul Economiei, era decorat cu Ordinul “Steaua României” în grad de Cavaler, de preşedintele Iliescu, la propunerea ministrului Economiei de atunci, Dan Ioan Popescu, pentru “pentru meritele si activitatea sustinute avute în dezvoltarea economiei de piatã româneşti, a comerţului intern şi internaţional al ţãrii noastre”.

Supranumit “mâna lui Dan Ioan Popescu”, Mucea a fost acuzat şi arestat în dosarul “Trădare şi spionaj”, dosarul privatizărilor frauduloase. Mucea a fost cel care a negociat cele mai mari privatizări din energie: Petrom şi Distrigaz.

Traian Oprea: “Dacă am primit-o (medalia), am fost apreciat pentru activitatea mea”

Fostul director al Hidroelectrica, Traian Oprea, a fost decorat de Ion Iliescu cu Steaua României în grad de Cavaler, în decembrie 2004, la propunerea ministrului economie, Dan Ioan Popescu.

“Dacă am primit-o, am fost apreciat pentru activitatea mea de atunci. Fără falsă modestie, e un lucru care bucură gândul şi sufletul. Orice român care execută stagiul militar şi ajunge ofiţer în rezervă, în momentul în care e decorat de şeful statului, e un lucru de calitate”, a declarat Oprea, contactat telefonic de România Liberă.

Aflat la conducerea companiei de stat din 2003, Oprea a fost cel care şi-a dat acordul pentru o serie de decizii controversate: energie ieftină pentru “băieţii deştepţi”, continuarea retehnologizărilor de la Porţile de Fier fără licitaţie, vânzarea unor hidrocentrale de mică putere, nota Evenimentul Zilei.

Medicul Şerban Brădişteanu, decorat de Băsescu

Medicul Şerban Brădişteanu, fost senator PSD şi realizatorul primului transplant pe cord din România, a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, în aprilie 2010, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Brădişteanu a mai fost decorat şi cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer, în 2000, pentru primul transplant de cord artificial şi primul transplant cardiac în România, de preşedintele Emil Constantinescu.

Totuşi, la sfârşitul lui 2009, Şerban Brădişteanu a fost achitat într-un dosar privind o mită de 3,5 milioane de euro.  În 2007, procurorii DNA l-au acuzat pe Brădişteanu că ar fi luat aceşti bani ca să trucheze o licitaţie pentru achiziţionarea echipamentelor sanitare pentru sistemul penitenciarelor, potrivit Adevărul.

Şeful Securităţii – Virtutea Militară în grad de Cavaler

Pe 26 aprilie 2010, Traian Băsescu a semnat decretul prin care îl învestea cu  Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler pe sublocotenentul în retragere Ioan George Homoştean. Sublocotenentul este nimeni altul decât ministrul de Interne comunist, între anii 1979-1987, şi seful Securităţii.

Homoştean se face vinovat de coordonoarea asasinării unor protestatari anticomunişti în cadrul operaţiunii  “Autobuzul”, conform sentinţei definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este vorba despre un eveniment petrecut în 1981, care a fost calificat ca fiind act terorist. Trei indivizi, cu vârste între 23 şi 32 de ani, au sustras de la un post de miliţie din judeţul Hunedoara două puşti-mitralieră şi un pistol, au deturnat un autobuz cu navetişti, obligându-i să se îndrepte spre Timişoara, cu intenţia de a părăsi  România.

Totodată, şeful comunist a fost implicat în omorârea în bătaie, în beciurile Securităţii, a disidentului Gheorghe Ursu, conform fiului său, Andrei, dezvăluia ziarul Cotidianul, care a fost şi primul care a semnalat această eroare.

La o lună după semnarea decretului, Traian Băsescu i-a retras fostului ministru comunist medalia şi a precizat că distincţia a fost acordată la propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război,.  

Laszlo Tokes, Steaua României: 1 decembrie este o zi de doliu pentru unguri

În decembrie 2009, preşedintele Băsescu îl decora pe vicepreşedintele Parlamentului European (PE), Laszlo Tokes, cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie, pentru contribuţia fostului episcop în derularea evenimentelor care au dus la răsturnarea comunismului.

Totuşi, de la primirea decoraţiei, au existat numeroase voci care au cerut retragerea decoraţiei, precum şi sprijinul în Parlamentul European pentru Laszlo Tokes.

În  vara lui 2010, vicepreşedintele PE a declarat, la Universitatea de Vară “Tusvanyos”, că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă, ca să ceară autonomia Ţinutului Secuiesc, făcând o paralelă între această regiune şi Kosovo. Tokes a spus că, dacă o microregiune de talia Kosovo, care are dimensiuni similare Secuimii, a putut să-şi capete autonomia, acelaşi lucru ar putea fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc:  “Trebuie să ieşim în stradă, dacă e nevoie.”

În urma acestor declaraţii, au existat mai multe reacţii din partea politicienilor români din toate partidele, care au cerut retragerea decoraţiei.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă