Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

GALERIE FOTO. RĂZBOIUL COREEI, conflictul care a împărţit un popor între democraţie şi comunism

Pe 27 iulie 1953 războiul a încetat cu un armistițiu ce a restabilit granița între cele două state coreene aproape de paralela 38 și între cele două țări a creat o zonă demilitarizată fortificată, lată de 4 km. De atunci și până azi între cele două state nu s-a încheiat niciun acord de pace, ci este în vigoare armistițiul.

Share

Paul Filimon 0 comentarii

Actualizat: 25.06.2015 - 12:30

Pe 25 iunie 1950 armata Coreei de Nord au invad Sudul Peninsulei. Acest act este considerat ca fiind primul conflict armat important din Războiul Rece. Războiul a pornit din cauza delimitării fizice a Coreei printr-un acord al Aliaților în Războiul Pacificului. Peninsula Coreea a aparținut Japoniei din 1910 până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. BLOCADA BERLINULUI. 67 de ani de la prima CRIZĂ MAJORĂ din timpul Războiului Rece

În 1945, în urma capitulării Japoniei, Peninsula a fost împărțită de-a lungul paralelei 38, trupele americane ocupând partea de sud, iar cele sovietice partea de nord. Din cauza faptului că nu s-au putut ţine alegeri libere pe teritoriul întregii Peninsule, în 1948 Nordul a decis să numească un guvern comunist la conducere.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Imagini RARE de la DEBARCAREA din NORMANDIA

Statele Unite și alte țări au adoptat o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU de autorizare a intervenției militare în Coreea. Statele Unite ale Americii asigurau 88% din cei 341.000 de soldați. Suferind pierderi grele, în două luni, apărătorii au fost împinși înapoi într-o zonă mică în partea de sud a Peninsulei Coreene, cunoscută sub numele de Perimetrul Pusan. O contraofensivă rapidă a ONU a împins apoi nord-coreenii dincolo de paralela 38 și aproape de râul Yalu, determinând Republica Populară Chineză să intre în război de partea Coreei de Nord. Chinezii au lansat, la rândul lor, o contraofensivă ce a determinat forțele Națiunilor Unite să se retragă în spatele paralelei 38. Uniunea Sovietică a sprijinit cu armament atât armata Republicii Populare Chineze, cât și pe cea a Coreei de Nord.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arăta Berlinul la doar două luni de la capitularea Germaniei. IMAGINI RARE

Pe 27 iulie 1953 războiul a încetat cu un armistițiu ce a restabilit granița între cele două state coreene aproape de paralela 38 și între cele două țări a creat o zonă demilitarizată fortificată, lată de 4 km. De atunci și până azi între cele două state nu s-a încheiat niciun acord de pace, ci este în vigoare armistițiul. 

VEZI ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Cât a costat cel de Al Doilea Război Mondial

 

(sursa: wikipedia.org)

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...