4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO+VIDEO. Cel mai bogat om din lume, pentru câteva ore. Povestea lui...

FOTO+VIDEO. Cel mai bogat om din lume, pentru câteva ore. Povestea lui Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, șeful tiran și omul de afaceri care nu crede în actele de caritate

Pentru câteva ore, Jeff Bezos, fondatorul gigantului Amazon, fost unul din cei mai bogați oameni din lume, detronându-l pe Bill Gates. Caracterizat de comunitatea oamenilor de afaceri drept libertarian, omul de afaceri american nu crede în filantropia companiilor și a fost desemnat, acum trei ani, cel mai rău șef din lume. De altfel, ziariștii americani scriu despre supravegherea foarte strictă a angajaților săi, care spun că se transformă în ”Amabots”. 

Un milion versus un miliard 

Joi, averea fondatorului Amazon, Jeff Bezos, a crescut la 90,9 miliarde de dolari, depășindu-l pe Bill Gates, creatorul Microsoft, cu un milion de dolari. Atunci, acțiunile Amazon au atins un nivel record, dar s-au depreciat după compania a anunţat că venitul net în 2017 a scăzut cu 77 la sută, raportat al doilea trimestru al anului trecut (197 milioane de dolari venit net, față de 857 de milioane de dolari, în 2016, n.r.)

În acest fel, averea lui Bezos a scăzut din nou cu un miliard de dolari față de cea a lui Bill Gates, care s-a menținut la 90,8 miliarde de dolari. 

Bezos (53 de ani) a intrat în lumea afacerilor în 1994, vânzând cărți într-un garaj din Seattle. El a fost primul care l-a detronat pe Bill Gates, care deține titlul neîntrerupt de cel mai bogat om din lume de șapte ani, fiind și singurul care este în top șase cei mai bogați oameni, în ultimii 30 de ani, conform Forbes.Dacă în 1987, erau 140 de miliardari în lume, ale căror averi însumau 295 miliarde de dolari, acum sunt 2.043 de miliardari, iar averile lor totalizează 7,7 bilioane de dolari, notează CNBC. 

Start-up, în locul jobului sigur și bine plătit 

Jeff Bezos este miliardar de 20 de ani, ajungând pentru prima dată în topul Forbes în 1998, când compania Amazon valora 1,6 miliarde de dolari. În următorii ani, cifrele au crescut considerabil: în 2007, valoarea Amazon a crescut la 4,4 miliarde de dolari, și apoi la 18,4 miliarde de dolari, în 2012. 

Ca și alți magnați ai tehnologiei, Bezos evită să vorbească despre averea sa, referindu-se mai degrabă la lucrurile bune pe care le face cu banii săi. Într-un discurs susținut la Princeton, Bezos le-a spus studenților că i-a venit ideea să vândă cărți pe Internet pe vremea când administra un fond privat de investiții, la New York.  

Prins între jobul lui bine plătit și un start-up nesigur, a ales să-și asume riscul: ”Am ales drumul mai puțin sigur – mi-am urmat pasiunea și sunt mândru de alegerea mea”, le-a spus Bezos studenților. 

Spre deosebire de Bill Gates, dar întocmai ca Steve Jobs, fondatorul Apple, Bezos se implică activ în conducerea și dezvoltarea afacerii sale. Oferă interviuri foarte rar, este foarte competitiv și deloc filantrop. Deține cea mai scumpă casă din Washington și are proprietăți în Beverly Hills și New York. De asemenea, este un latifundiar, având peste 300.000 acri de pământ. Deține și ziarul ”The Washington Post” și compania Blue Origin, care se va ocupa de călătorii în spațiu.

Pe de altă parte, și-a condus mașina, o Honda din 1996, mulți ani după ce a devenit miliardar. Întrebat cum i s-a schimbat viața când s-a îmbogățit, Bezos a spus: ”Personal, nu s-a schimbat deloc. Marea diferență e că acum avem în bancă 50 miliarde de dolari, ceea ce e enorm”.

Afacerile profitabile fac lumea un loc mai bun, nu actele de filantropie 

Fondatorul Amazon a ajuns în atenția jurnaliștilor americani și pentru că este foarte zgârcit și un șef foarte rău. 

În vreme ce Bill Gates și Warren Buffet sunt cunoscuți pentru opera lor filantropică, Bezos a refuzat să facă donații în numele companiei pe care o conduce. Caracterizat drept libertarian de oamenii de afaceri care îl cunosc, el chiar i-a sprijinit cu 100.000 dolari pe cei care au luptat contra Inițiativei 1098, care urmărea fixarea unui impozit suplimentar pentru cei mai bogați locuitori din Washington, notează Seattle Times. 

De altfel, în 2012, ziariștii din Seattle scriau despre donațiile companiilor americane: ”Microsoft a donat patru milioane de dolari, Boeing, 3,1 milioane de dolari, Nordstrom, aproximativ 320.000 dolari. Amazon? Nimic”. La vremea respectivă, Bezos declara că cea mai mare contribuție a companiei Amazon în societate o reprezintă ”însăși activitatea și faptul că oferim locuri de muncă”, conform The Times.

Mai mult, omul de afaceri american și-a exprimat de mai multe ori neîncrederea că actele de filantropie ar rezolva probleme sociale. ”Sunt convins că, în multe cazuri, mai degrabă afacerile profitabile fac lumea un loc mai bun, nu actele de caritate”. Această viziune asupra vieții vine, probabil, și din felul în care Bezos a fost crescut – încă din primii ani de viață, omul de afaceri și-a petrecut verile muncind la ferma bunicului său din Texas, montând conducte, mulgând vite și reparând mori de vânt. 

Întocmai ca Steve Jobs, care a vrut să facă lumea mai bună cu ajutorul produselor sale, nu donând bani, când America a trecut prin tragedia 9/11, Amazon a pus la dispoziția internauților, pe pagina sa web, o secțiune în care se puteau face donații către Crucea Roșie, pentru a ajuta victimele, scrie CNBC.

Deși Amazon nu se implică în opere de binefacere, Bezos și familia lui au făcut numeroase donații în nume personal – către Muzeul de Istorie din Seattle, Princeton ori institute de cercetare.

Cel mai rău șef din lume 

În 2014, Jeff Bezos a fost votat angajatorul tiran al anului, de către sindicaliștii din 161 de țări, reprezentând 180 milioane de angajați.  ”Amazon își tratează angajații din Germania ca și cum ar fi roboți. Jeff Bezos este simbolul angajatorului inuman, care promovează modelul corporatist american”, și-au motivat sindicaliștii decizia. 

Mai mult, în 2015, The New York Times a scris că angajații Amazon care lucrează în companie foarte mulți ani aspiră să devină ”Amaboți”, adică una cu sistemul în care lucrează. 

În depozitele Amazon, oamenii sunt monitorizați video cu tehnologii sofisticate, pentru ca șefii să se asigure că împachetează suficiente pachete pe oră, au povestit foștii angajați, sub protecția anonimatului. În 2011, compania a fost implicată într-un scandal de amploare, când zeci de angajați din Pennsylvania au leșinat din cauza căldurii din depozite, iar ambulanțele au așteptat la porți să îi ducă la spital. În urma scandalului, în depozite s-au instalat aparate de aer condiționat. 

Și angajații din birouri au povestit că șefii pun foarte multe presiune pe oameni, că se încurajează competiția, ”denunțurile” și munca peste program. Foști angajați ai Amazon au spus cum și-au petrecut sărbătorile, weekendurile și nopțile la muncă, iar o femeie le-a declarat jurnaliștilor americani că a muncit patru zile fără pauză. La birou, angajații sunt încurajați să folosească un program numit ”The Anytime Feedback Tool” (”Feedback imediat”), prin care își evaluează șefii și colegii. Toată lumea primește calificative, iar cei care au cele mai mici scoruri sunt dați afară, anual.  


 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă