7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăLifestyleFoodExclusiv RL PRINT. Violenţa în familie, pedepsită în România doar pe hârtie

Exclusiv RL PRINT. Violenţa în familie, pedepsită în România doar pe hârtie

„România liberă” îți oferă miercuri 24 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii şi comentarii pe subiectele zilei, reportaje şi documentare speciale, dar și un supliment special de mică publicitate.

Violenţa în familie, pedepsită în România doar pe hârtie

Legea, justiția și societatea se arată foarte indulgente cu violența în familie. În pușcăriile din țară sunt închise 89 de persoane condamnate pentru infracțiuni conexe violenței domestice, în condițiile în care Poliția primește, anual, aproximativ 20.000 de sesizări privind astfel de fapte grave. E drept, în unele cazuri este vorba despre o singură victimă care a făcut mai multe sesizări, dar, în contrapartidă, cele mai multe victime țin sub tăcere abuzul și ajung în aceste statistici abia atunci când este prea târziu. Legea permite victimei să ceară și să obțină un “ordin de protecție” față de agresor. Problema e că pedeapsa pentru încălcarea unui astfel de ordin de protecție este foarte mică, de la o lună la un an de închisoare. În aceste condiții, procurorul nu poate dispune reținerea agresorului, iar judecătorii dau întotdeauna, în astfel de cazuri, pedepse cu suspendare.


Omul lui Dragnea la ASF, școlit de SRI, MApN și MAI

Deputatul Leonardo Badea (PSD) ar putea deveni noul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu sprijinul social-democraţilor. În vârstă de 42 de ani, acesta este preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. Deţine certificate de absolvire de la Colegiul Naţional de Apărare (2007), Colegiul Naţional de Afaceri Interne (2007), Colegiul Naţional de Informaţii (2009), Institutul Diplomatic Român (2011).


Guvernul se împăunează cu o creștere artificială

Institutul Naţional de Statistică a anunțat o creștere economică peste așteptări în primul trimestru al anului, dar economiștii avertizează că ea se bazează pe consum și importuri. „Atunci când forțezi creșterea consumului, produci dezechilibre, derapaje care vor trebui desființate, astfel încât consumul să se alinieze la realitatea economică”, a declarat profesorul Bogdan Glăvan.


 

Ce mai puteți citi în ziar

Trump, „lucrat” de Rusia să compromită o sursă din ISIS

În timpul întâlnirii președintelui SUA cu ministrul rus de Externe, Donald Trump ar fi  dezvăluit rușilor o operațiune pusă la cale de teroriști implicând laptopuri pe cursele aeriene. Oricum, informația fusese făcută publică în momentul în care SUA, urmate ulterior de Marea Britanie și Franța, au anunțat că vor interzice, din motive de securitate, laptopurile pe cursele aeriene ce vin din țări musulmane.


Răspunderea baronilor locali, diluată de Parlament

Anchetarea primarilor și a președinților de consilii județene va fi îngreunată, iar răspunderea va fi pasată spre funcționarii din subordinea lor, potrivit unui proiect de lege votat de Senat. Senatorii au decis să extindă sfera categoriilor care răspund penal pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin. În această variantă vor răspunde penal sau contravențional și secretarii și personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean.


Cum să supravieţuieşti cancerului ovarian

România a devenit membră a Coaliției internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian, o iniţiativă ce survine în contextul în care această cruntă maladie are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.


Tătarii din România luptă pentru salvarea tradițiilor

Comunitatea tătară din România nu mai primeşte finanțare, după ce, în urma unor serii de întâmplări, nu mai are reprezentare în parlament. În lipsa finanțării, de circa un milion de euro pe an, tătarii se străduiesc să continuie evenimentele anuale privind tradiţia.


Nu ratați ediția print de miercuri. Doar la chioșcuri și prin abonament. Nou: poți citi România liberă și on line, în format pdf. (aici

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 740. Rusia lovește Kievul cu rachete hipersonice

Rusia a atacat teritoriul Ucrainei, inclusiv capitala țării, Kiev, folosind rachete hipersonice, în dimineața de 25 martie 2024. În orașul Kiev au fost auzite explozii...

Revolut este prima bancă din România care lansează eSIM

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global și mai mult de 3,5 milioane în România, devine prima bancă...

Implicațiile industriei de gaming asupra economiei

Industria de gaming a generat venituri în valoare de aproximativ 365 de miliarde de dolari în 2023 la nivel global. Tendința de creștere din...
Ultima oră
Pe aceeași temă