Ediție de colecție Rl: Unirea cu Basarabia - obligație istorică sau povară? (INTEGRAL)

Anul acesta, se împlinesc 98 de ani de la unirea României cu Basarabia, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria țării noastre. Cu doi ani înainte de centenarul Marii Uniri, orice discuție pe tema unificării celor două state — o reparație necesară, obligatorie—trebuie să treacă la aspecte concrete, iar România liberă și-a propus să facă acest lucru.

Share

Razvan Chiruta 0 comentarii

02.04.2016 - 16:26

Anul acesta, se împlinesc 98 de ani de la unirea României cu Basarabia, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria țării noastre. Cu doi ani înainte de centenarul Marii Uniri, orice discuție pe tema unificării celor două state — o reparație necesară, obligatorie—trebuie să treacă la aspecte concrete, iar România liberă și-a propus să facă acest lucru. Acum discuțiile trebuie să fie despre ce înseamnă, efectiv, o potențială unire. Costurile nu sunt atât de mari, pe cât ne-am aștepta.

Citește și: Suplimentele și edițiile de colecție România liberă

În 20 de ani, România ar trebui să investească 180 de miliarde de euro în infrastructura Basarabiei, pentru a o aduce la nivelul economic al României, a calculat profesorul Petru Peiu. Fostul demnitar i-a prezentat calculele sale colegului nostru Dan Gheorghe. Avantajele pot fi mai mari decât cheltuielile. O țară mare, precum România, cu teritoriu și dincolo de Prut, e mult mai atractivă pentru firmele străine. În plus, o țară cu o populație de aproape 25 de milioane de locuitori joacă alt rol în Europa. Iată ce s-a întâmplat cu Germania, după unificare.

Pe de altă parte, fostul premierul al Moldovei, Iurie Leancă, și fostul ministru de Externe român Cristian Diaconescu au explicat, în interviurile acordate Sabinei Fati, care sunt piedicile politice din calea acestui deziderat.

Pe 27 martie 2016 se împlinesc 98 de ani de când Basarabia s-a unit cu România. Mai sunt doar doi ani până la centenarul celui mai mare eveniment din istoria românilor. Ce șanse avem ca acest moment să se repete?

Descărcați din Galeria Foto ediția de colecție România liberă dedicată unirii cu Basarabia. 

 

Citește totul despre:

Comentarii