11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodDocumente desecretizate: Cum plănuiau naziştii să invadeze Marea Britanie

Documente desecretizate: Cum plănuiau naziştii să invadeze Marea Britanie

Potrivit unor documente desecretizate legate de cel de-al doilea Război Mondial, englezii să temeau că naziştii aveau de gând să folosească un gaz toxic în încercarea de a invada Marea Britanie, scrie Daily Mail.

Potrivit serviciului secret britanic MI14, armata nazistă ar fi dispus de un arsenal imens de arme chimice şi ar fi testat mortiere infectate cu antrax şi virusul febrei aftoase. Într-unul dintre rapoartele care nu au fost confirmate scrie că naziştii ar fi creeat un gaz care putea opri motoarele autovehiculelor, arată documentele declasificate.

În ianuarie 1941 britancii se aşteptau ca germanii să atace. Serviciul secret credea că forţele lui Hitler aveau de gând să folosească gaz otrăvitor împotriva Marii Britanii.

“Dacă Germania va încerca să invadeze această ţară, va pune la cale una dintre cele periculoase operaţiuni al cărei premiu ar putea fi dominaţia mondială. În cadrul acestei operaţiuni naziştii îşi vor concentra toată puterea iar dacă sunt de părere că prin folosirea gazului şansele de a câştiga vor creşte, atunci nu vor ezita să folosească o astfel de armă,” se arată în documentele MI14.

Potrivit rapoartelor, datorită industriei chimice foarte dezvoltate a Germaniei, naziştii aveau stocuri mari de iperită şi fosgen care ar fi fost pregătite în cazul unei invazii. Oficialii britanici erau de părere că gazele nu urmau să fie folosite pe civili, ci se intenţiona evacuarea zonelor de coastă înaintea invaziei. De asemenea, se spune că Hitler se pregătea să acuze Marea Britanie de un atac cu arme chimice pentru a-şi justifica o eventuală lovitură.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă