11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCoșmar: În Japonia, hărțuirea sexuală a fetelor în mijloacele de transport public...

Coșmar: În Japonia, hărțuirea sexuală a fetelor în mijloacele de transport public a devenit un obicei. Orice elevă a fost măcar o dată victimă

Elevele din Japonia trăiesc un adevărat coșmar în mijloacele de transport cu care merg la școală, în fiecare zi. Fetele sunt agresate de bărbați în vârstă, în mod constant. Sociologii spun că acest fenomen își are originea în mentalitatea profund patriarhală a societății japoneze. Singura cale de reducere a acestor agresiuni este ca un număr cât mai mare de victime să vorbească, iar femeile fondează organizații prin care încearcă să schimbe modul în care elevele sunt privite, scrie Al-Jazeera. 

Tamaka Ogawa avea zece ani când a fost prima dată agresată sexual în metrou. Un bărbat care stătea în spatele ei i-a tras în jos marginea pantalonilor și a chiloților, i-a atins fundul și apoi s-a împins puternic în ea. Își amintește că s-a simțit șocată psihic și dezgustată fizic. Când a ajuns acasă, s-a spălat de mai multe ori în locul unde a atins-o acel necunoscut.

La 15 ani, Ogawa a fost din nou victimă a hărțuirii sexuale, în trenul cu care mergea la școală. Un bărbat a atins-o, după care și-a băgat mâna în lenjeria ei intimă. A fost violent și a rănit-o. Când trenul a oprit, s-a dat repede jos și a fugit. Ogawa crede că oamenii au văzut, dar nimeni nu i-a sărit în ajutor.

Insignele care le salvează pe fete

Yasoi Matsunaga este una dintre femeile care a fondat, în Osaka, o asociație care are drept scop prevenirea fenomenului de hărțuire sexuală în mijloacele de transport public. Matsunaga a luat această decizie după ce, în 2015, una din prietenele fiicei ei a fost molestată sexual, în mod constant, în trenul care o ducea la școală.

Matsunaga a conceput o serie de ecusoane, menite să descurajeze hărțuitorii, care conțineau ilustrații explicite și mesaje de genul: ”Hărțuirea sexuală este o crimă” sau ”Nu face asta”. Cel care primește o astfel de insignă, trebuie să o agațe de geantă și, apoi, să fie foarte vigilent la ce se întâmplă în jurul lui. De asemenea, trenurile afișează postere care le îndeamnă pe fete să fie curajoase și să povestească prin ce au trecut.

Ecusoanele au avut un efect direct. Datele colectate de la 70 de eleve, între aprilie și decembrie 2016, de la un liceu din nordul capitalei Tokyo, au aratăt că 61,4 la sută dintre ele nu au mai fost atinse dacă au purtat insignele.

De ce hărțuiesc bărbații fetele în uniforme

Sociologii spun că fenomenul de hărțuire sexuală își are originea în mentalitatea patriarhală a societății japoneze. Unii bărbați se simt excitați în prezența elevelor, deoarece ele reprezintă figuri pure și inocente, asociate deseori cu Lolita. Această idee este preluată de la romancierul ruso-american Vladimir Nabokov. Dar, în Japonia, Lolita este văzută drept o fetiță obedientă și ascultătoare.

Unul dintre motivele principale pentru care bărbații hărțuiesc este că vor să-și exercite puterea asupra elevelor vulnerabile atât prin vârstă, cât și prin aspect. Kotomi Araki, o studentă la economie în vârstă de 20 de ani, spune că nu a mai fost agresată după ce nu a mai purtat uniforma de liceeană.

Pe de altă parte, presa din Japonia nu numai că nu face nimic să ajute victimele, dar le și invinovățește. Hiroko Goto, feministă și profesoară de drept penal la Universitatea din Chiba, explică această tendință prin faptul că media tradiționale și rețelele sociale sunt dominate de bărbați.

Fenomenul hărțuirii sexuale în Japonia nu a afectat numai minorele. Anul trecut, ministrul muncii din Japonia a făcut publice rezultatele unui studiu fără precedent, conform căruia din 10.000 de respondente, cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, 30 la sută au fost hărțuite sexual la locul la muncă. Mai puțin de 40 la sută dintre acestea au luat măsuri. ”Motivul pentru care femeile refuză să vorbească este pentru că se simt rușinate. Iar dacă o fac, mulți cred că doar se laudă”, concluzionează Ogawa.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă