12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodAdministrator de 72 de ani. Datorii de 100.000 de euro

Administrator de 72 de ani. Datorii de 100.000 de euro

Dacă întrebi orice locuitor de pe strada Troienilor din Ploieşti despre povestea celor 100.000 de euro dispăruţi fără urmă din caseria Asociaţiei de Proprietari „Malu Roşu”, discuţia începe invariabil la fel. „Fostul preşedinte a furat banii. Ne-a ţinut cu minciuna, a luat de la noi şi n-a mai dat la furnizori. Acum ne pun să achităm din nou la apă caldă şi gunoi, dar noi avem chitanţe că am plătit de doi ani” , ne explică situaţia domnul Costel.

Îmbrăcat modest, cu numai doi dinţi galbeni în gură, pensionarul spune că pentru el plata întreţinerii este pe primul loc în viaţă. Din acest motiv, domnul Costel nu poate să accepte faptul că a fost tras în piept: „Eu nu mănânc, nu beau, până nu ştiu că mi-am achitat datoriile. Din 1975, nu am fost restant la întreţinere. Şi acum îmi spune că am restanţe? Nu le plătesc nimic”. 

Emilia Jercan, din blocul 45B, coboară în stradă cu un dosar de acte. „Dalkia (furnizorul local de apă caldă – n.r.) vrea să recupereze facturi din perioada 2007-2009. La gunoi, ar mai fi 100.000 de lei. Ne-au oprit apa caldă în iarnă şi după ce am chemat presa locală ne-au dat drumul într-o oră. Toţi sunt nişte escroci, vor să plătim încă o dată, dar avem chitanţe şi nu dăm nimic”, afirmă femeia, susţinută de un vecin.

De altfel, răbufnirile oamenilor nu se îndreaptă numai spre fostul preşedinte, ci şi spre furnizorii de utilităţi din Ploieşti. Acum oamenii îşi doresc ca Dalkia să le fi oprit apa mai devreme, poate aşa s-ar fi spart mai repede conducta cu ilegalităţi. „De ce nu ne-au trimis avertizări în perioada aia? Dacă au văzut că numai primesc bani de un an, de ce nu au oprit căldura, şi poate aflam şi noi din timp dacă e vorba de restanţele noastre sau o delapidare? Şi suma de recuperat era mai mică”, se plânge un ploieştean din strada Troienelor.

Scandalul a ieşit la iveală abia acum un an şi jumătate, când bătrânul preşedinte de 72 de ani a cedat, după trei decenii, frâiele puterii asociaţiei de proprietari. Noua conducere a verificat actele şi ar fi descoperit frauda. S-a făcut plângere şi la poliţie, care a deschis un dosar penal, aflat acum în faza cercetărilor. „Unii, mai slabi de inimă, au plătit din nou întreţinerea, de teamă să nu rămână fără căldură iar. Dar nu ştim în baza căror acte, din moment ce nu se ştie încă cine e totuşi vinovat”, se miră Elena Jercan. Oricum, locatarii nu îşi pun mari speranţe că se va rezolva problema în favoarea lor. „Fostul preşedinte este bătrân şi nu are nici o proprietate pe numele lui. Banii ăia sunt ca şi pierduţi”, e opinia „troienarilor”, sintetizată de nea Costel.

„Tot ce vedeţi frumos aici e făcut de mine”

Ioan Ilieş nu recunoaşte nimic. S-a operat de curând de inimă şi ca să ne convingă ne arată cusăturile. După ce îi revine respiraţia, „m-aţi speriat când aţi sunat la uşă”. Bătrânul ex-preşedinte de asociaţie ne povesteşte că este victima unui funcţionar al Primăriei Ploieşti, decedat între timp. „Totul mi se trage de la şeful Biroului Asociaţii de Proprietari, care nu mă înghiţea deloc. Ultima dată am refuzat să-i plătesc un abonament. Eu am condus 30 de ani asociaţia asta, tot ce vedeţi frumos aici e făcut de mine. Trei decenii nu am avut oprite utilităţile nici măcar cinci minute”.

Pretextul înscenării, în viziunea lui Ioan Ilieş: „Cei de la Dalkia mi-au băgat pe gât un abonament pentru nişte reparaţii pe care nu le-au executat. După aia, au mai fost nişte penalizări mari, pentru care m-am judecat cu ei”. Bărbatul afirmă că, de fapt, suma vehiculată că ar fi delapidată e mult mai mică. Dar nu mai are nici un act în apărarea sa. „Acum vreun an şi jumătate, m-am pomenit cu poliţia acasă şi cu noua conducere a asociaţiei, care mi-a luat toate documentele. Eu nu am luat bani de la oameni, dar acum sunt cercetat pentru delapidare”. Ploieşteanul se plânge că împotriva lui a început o campanie de denigrare căreia nu-i poate face faţă.

Pe listele de la întreţinere li s-a adus la un moment dat la cunoştinţă oamenilor că trebuie să plătească „datoria lui Ilieş”.„Mi se pare abuziv, cât timp încă se fac cercetări în dosar. Am 72 de ani, sunt bolnav şi nu mă pot lupta cu ei”, se plânge ex-preşedintele care a pus pe jar un întreg cartier.
Ioan Ilieş recunoaşte că nu are nici o proprietate, dar afirmă că nu le-a înstrăinat special, ci că nu a deţinut niciodată una. „Eu am fost chiriaş la stat, iar când s-a pus problema cumpărării apartamentului, l-a preluat fiica mea. Eu nu am înstrăinat nimic.” Noua conducere a Asociaţiei de Proprietari Malu Roşu nu a putut fi contactată.

Oraşul locatarilor păcăliţi

Păgubaşii din strada Troienilor ne-au povestit că nu sunt singurii din Ploieşti păcăliţi de administratorii de asociaţii de locatari. „O situaţia la fel a mai fost şi la soacră-mea. Doi ani de zile nu au avut căldură şi un an apă caldă, din cauza unei delapidări. L-au trimis în judecată pe respectivul, i-au vândut apartamentul, dar tot a trebuit ca locatarii să plătească diferenţa”, şi-a amintit un ploieştean din cartierul Malu Roşu, care s-a recomandat doar Vasile.

„Cumnată-mea, la blocul 18, e cu problema la fel, de vreo şapte ani de zile. Administratorul a luat banii şi a fugit. Acum se ceartă locatarii, că îi pune tot pe ei să plătească încă o dată paguba”, susţine şi nea Costel.

Dalkia: „Nu avem de unde să ştim ce-i în bucataria lor”

Conducerea Dalkia ne-a comunicat că din 2009 până acum a avut mai multe runde de negocieri cu Asociaţia de Proprietari Malu Roşu, dar nici unul dintre angajamentele de plată nu a fost respectat. „Noi am avut şi anterior discuţii cu reprezentanţii legali ai locatarilor. Nu avem de unde să ştim ce se întâmplă în bucătăria fiecărei asociaţii. Desigur, când observăm nişte derapaje, anunţăm locatarii. Dar nu vă imaginaţi că aceştia se înghesuie să afle despre ce e vorba”, ne-a declarat Ana Icătoiu, manager de comunicare Dalkia.

Restanţe-record

500 de apartamente are Asociaţia de proprietari Malu Roşu din Ploieşti.

56.000 de euro sunt restanţele către furnizorul de apă Dalkia Termo Prahova.

Aproximativ 24.000 de euro sunt restanţele către ceilalţi furnizori de utilităţi.

Asociaţia are datorii şi către finanţele locale ploieştene.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă