În urmă cu o săptămână, Cupa Regelui, cea de-a treia competiție oficială națională pe agenda Federației Române de Rugby, pornea la drum cu doar cinci echipe la start. Alte trei renunțaseră înainte de primul fluier.
Inițial, Federația Română de Rugby, folosind criteriul clasamentului din Superligă, întocmise două grupe, play-off și play-aut, în care erau repartizate câte patru echipe. Practic, jumătate dintre formații erau private din start de posibilitatea câștigării trofeului, acestea urmând să lupte doar pentru satisfacția locului 5. Totuși, această situație a apărut la solicitarea echipelor, care au dorit să joace nu mai mult de trei meciuri, înainte de debutul oficial al Superligii, programat în 26 august. Ieșenii și sucevenii erau în componența grupei play-out, alături de Dinamo București și de Universitatea Cluj.
CSM Politehnica Iași și CSM Bucovina Suceava au spus pas chiar de la început. Mai gravă a fost situația celor de la CSM București, care au anunțat forfaitul în grupa play-off în preziua debutului. Motivând că nu au răgazul necesar pentru a obține licențele jucătorilor, ”Tigrii” au rămas acasă, neefectuând deplasarea din prima etapă, la Baia Mare. Cum manualul de turneu nu prevede excluderea din competiție, în astfel de cazuri ieșite din comun, Federația Română de Rugby nu a avut instrumentul regulamentar de a lua măsuri și de a schimba formatul competiției. Astfel, CSM București piede toate meciurile prin neprezentare, cu scorul de 5-0. Echipele adverse acumulează bonusul ofensiv, în timp ce, la fiecare etapă, CSM București scade câte un punct sub zero, ca penalitate sportivă.
Iar dacă situația descrisă mai sus nu afectează clasamentul final, echipele fiind în postură de echivalență, în schimb, organizarea inițială a patrulaterului a fost serios bulversată. S-a ajuns astfel la formula unui triunghiular cu Timișoara Saracens, Steaua și CSM Știința Baia Mare, în care bănățenii, campioni naționali, au două meciuri pe teren propriu, iar steliștii, ultimii în grupul celor patru, joacă de două ori afară.
Cum a ajuns CSM București să declare forfait
Neprezentarea intempestivă a ”Tigrilor” la Cupa Regelui survine după ce Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a fost demis de la conducerea CSM București. Fostul internațional român cumula cele două funcții de conducere, iar după debarcarea de la CSM București, secția de rugby a clubului finanțat de municipalitatea Capitalei nu mai are aceeași organizare ca înainte. Sperăm ca problemele interne ale echipei de rugby CSM București să se rezolve, iar galben-negrii să revină în competițiile oficiale.
Clasament încurcat
În prima etapă, Timișoara Saracens s-a impus în fața Stelei cu 22-16, după un meci destul de frumos, însă în care ambele garnituri au prioritizat cristalizarea garniturilor, în detrimentul rezultatului. Tot cam așa au stat lucrurile și sâmbătă seară, la me-ciul derby dintre Timișoara și CSM Știința Baia Mare. Bănățenii au condus cu 12-0, apoi au încercat și alte scheme de joc, fapt care, fără a le știrbi din merite, a permis maramureșenilor un reviriment spectaculos. Baia Mare a beneficiat și de eliminarea cu cartonaș galben a unui jucător de bază al gazdelor, Drenceanu, așa că a câștigat cu 18-12.
Ultima rundă a Cupei Regelui, faza play-off, va avea loc pe 19 august, băimărenii fiind gazdă a partidei cu Steaua. Iată cum arată clasamentul, în acest context:
1. CSM Știința Baia Mare 9
2. Steaua 6
3. Timișoara Saracens 5
4. CSM București -2
Conform regulamentului, o echipă care marchează patru eseuri în decursul aceluiași joc acumulează bonusul ofensiv, însă în cele două meciuri nu s-a consemnat așa ceva. În schimb, o echipă care pierde la 7 puncte sau mai puțin se alege cu bonus defensiv. Cum spuneam, toate meciurile cu CSM București înseamnă cinci puncte pentru adversare.
Calculele înaintea ultimului meci ne arată că toate cele trei au șanse de a ridica trofeul. Timișoara va ajunge matematic la 10 puncte, iar băimărenii au nevoie de un egal sau de înfrângere cu ambele bonusuri în meciul cu Steaua pentru a deveni câștigători. Steaua poate câștiga doar dacă bate cu bonus ofensiv la Baia Mare. Există și o a treia situație teoretică, în care Steaua învinge fără bonus în Maramureș, iar gazdele iau cel mult bonusul defensiv. Atunci toate echipele vor fi la egalitate de puncte, 10, următorul criteriu de departajare fiind esaverajul (diferența între punctele marcate și cele primite). Dacă Steaua învinge iar în meciul de la Baia mare nicio echipă nu se alege cu bonus, atunci Steaua și Timișoara vor fi la egalitate de puncte, aici contând meciul direct, câștigat de bănățeni.
Dinamo, câștigătoare în play-out
Pe Stadionul ”Florea Dumitrache” din București s-a desfășurat și singura manșă din play-out. Dinamo s-a impus categoric în fața celor de la Universitatea Cluj, cu 53-3, FRR oferind ”Buldogilor” o plachetă simbolică, pentru locul 5. Meciul a fost dinamic, în prim-plan fiind troacarul fijian Fili Lomani, autor al unui hattrick. În afara celor trei eseuri, jucătorul folosit pe post de aripă a mai avut posibilitatea unei încercări, după o cursă superbă, însă exact sub buturi el a renunțat, altruist, la balon în favoarea unui coechipier. Fili Lomani a marcat o încercare desculț, evitând un placaj cu riscul pierderii uneia dintre ghete.
Ciudățeniile Cupei Regelui
Din cauza deficiențelor de organizare, Dinamo și Universitatea Cluj se vor clasa, în ierarhia finală, sub o echipă care a declarat forfait. Pare că nu a fost posibil să se găsească o formulă amiabilă prin care frântura triunghiular din play-off să fi asigurat un meci acasă și unul în deplasare pentru fiecare echipă.
În ediția 2016, după sezonul regulat la care au participat șapte echipe, în sferturile de finală câștigătoarea a avut tur liber. Restul echipelor au jucat, pe terenul celor mai bine clasate, după formula 2-7, 3-6, 4-5. În semifinale însă, câștigătoarea sezonului regulat a jucat cu învingătoarea dintre locurile 2 și 7, nu cu cea dintre 4 și 5, cum ar fi impus o logică elementară. Astfel, cele mai bune două echipe s-au duelat în semifinală, în timp ce, pe cealaltă parte a tabloului, locurile 3 și 4 s-au confruntat pentru accederea în ultimul act.
Cupa Regelui este organizată de către Federația Română de Rugby, în cooperare cu Casa Regală a României. Federația Română de Rugby funcționează sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.