La bordul celor două curse aeriene, care trebuiau să aducă, joi, din Franţa în România, 94 de cetăţeni români repatriaţi, au fost doar 75, din Lyon fiind îmbarcaţi mai puţini romi decât au anunţat autorităţile de la Bucureşti, potrivit Mediafax.
Două zboruri regulate au plecat de la Paris şi Lyon pentru a aduce două grupuri de romi în cadrul procedurii de repatriere voluntară, relatează jurnalul francez Le Figaro. Un prim grup de 14 persoane, care a plecat de la Paris, a sosit la Bucureşti, joi, după-amiaza devreme.
Un al doilea grup de 61 persoane – potrivit cifrelor furnizate de Prefectura din Isere – a părăsit Lyonul, joi după-amiază. La aeroportul din Lyon-Saint Exupery, un cordon de poliţie şi barierele de securitate interziceau accesul publicului la terminal înainte de plecarea aeronavei, în care au fost îmbarcaţi românii. Cursa de la Lyon ar fi trebuit să aibă la bord 79 de cetăţeni români.
Cursele cu care sunt aduşi romii fac parte dintr-o procedură denumită întoarcere voluntară. Până în 26 august, 371 de romi români vor fi repatriaţi, potrivit cifrelor furnizate de către Guvernul de la Bucureşti, arată sursa citată.
Guvernul francez trebuie să se asigure că fiecare persoană a fost până acum examinată în mod individual cu privire la condiţiile de şedere în Franţa. Ministerul român de Interne a spus că la întoarcerea acasă, cetăţenii români vor fi contactaţi de autorităţile în domeniul reabilitării (municipalităţi, agenţia de ocuparea forţei de muncă etc…).
Până la sfârşitul lunii, la Paris se are în vedere returnarea a 700 de romi, după desfiinţarea a 50 de tabere. De la începutul anului, 24 de astfel de repatrieri au avut deja loc.
Anul trecut, aproximativ 10.000 de romi au fost returnaţi României şi Bulgariei, potrivit cifrelor furnizate de Ministerul francez al Imigraţiei. Repatriaţii pot reveni în Franţa, ei putând invoca libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană.
Cetăţenii români şi bulgari pot sta în Franţa timp de trei luni fără să justifice o activitate. După acest termen, pentru a locui în Franţa, ei trebuie să aibă un loc de muncă, copiii să meargă la şcoală sau să aibă resurse suficiente, plus asigurări de sănătate. Ei nu pot fi deportaţi înainte de trei luni, în caz de tulburare a ordinii publice sau pentru că ar fi o „povară excesivă pentru sistemul de protecţie socială”.
Franţa „trebuie să respecte normele” privind protecţia cetăţenilor europeni, a afirmat miercuri Comisia Europeană în timp ce Parisul pregătea repatrierea, joi, către România şi Bulgaria romilor aflaţi în situaţie ilegală, relata AFP.
Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie şi drepturi fundamentale ale cetăţenilor europeni, Viviane Reding, Matthew Newman, a recunoscut că statele au posibilitatea de a restrânge libertatea de circulaţie cu unele condiţii. Dar, a adăugat el, Comisia Europeană urmăreşte situaţia „foarte atent” pentru a verifica dacă sunt respectate toate normele.
„Comisia Europeană a apărat constant şi continuă să apere necesitatea unei integrări sociale” a romilor în toate ţările din Uniunea Europeană, a declarat, la rândul său, Amelia Torres, o altă purtătoare de cuvânt a Comisiei.