Dintre cei aproximativ 42.000 de copii aflati in grija statului, legea permite adoptarea doar a 2.143 . Anul trecut, putin peste jumatate din acestia si-au gasit parinti, desi cei care doresc sa adopte sunt de doua ori mai multi. Procedurile sunt foarte greoaie si vor fi modificate.
Numarul copiilor carora legea actuala le permite sa fie adoptati este foarte mic in comparatie cu numarul copiilor pe care statul ii are in grija. Astfel, 22.000 de copii se afla in ingrijirea statului prin sistemul rezidential (orfelinate, case de asistenta sociala), iar alti 20.000 se afla in asistenta maternala (crescuti de persoane platite de stat). In 2008, s-au deschis proceduri de adoptie doar in cazurile a 2.143 de copii, iar dintre acestia doar 1.277 au fost adoptati. Cu toate acestea, numarul familiilor sau persoanelor care doresc sa adopte un copil este de doua ori mai mare, a declarat Bogdan Panait, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA). "Toti copiii care intra in sistem ar trebui sa fie declarati adoptabili. Odata ajunsi acolo este clar ca familia nu vrea sau nu poate sa se mai ocupe de ei. Trebuie sa-i dai fiecaruia o sansa, nu poti sa-i tii in sistem pana la 18 ani", a declarat Bogdan Panait.
Procedurile de adoptie sunt foarte greoaie in Romania, iar seful ORA sustine ca legea va fi schimbata in toamna acestui an. In medie, adoptia unui copil dureaza un an si trei luni. Pentru ca un copil sa fie declarat adoptabil, mai multe persoane trebuie sa-si dea consimtamantul, printre care se numara chiar parintii naturali ai copilului. Multi dintre acestia nu sunt de acord cu adoptia, desi nu isi mai cresc propriii copii. Panait a mai declarat ca nu se pune inca problema redeschiderii adoptiilor internationale, interzise in Romania in urma scandalurilor privind vanzarile de copii si ilegalitatile din domeniul adoptiei.
Bogdan Panait a mai declarat ca exista inca multe nereguli si ilegalitati in privinta adoptiilor din Romania. ORA nu poate interveni pentru ca nu exista o baza legala pentru sanctionarea acestor acte, sustine seful institutiei. Acesta intentioneaza sa creeze un corp de control si sa modifice legea astfel incat sa poata fi sanctionata orice incalcare a procedurilor de adoptie. "Vor fi niste sanctiuni foarte dure. Nici banul, nici functia nu-ti dau garantia morala ca esti pregatit pentru adoptie", a spus Panait, referindu-se la anumite persoane influente care au adoptat copii nerespectand toate etapele prevazute de lege.