34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialDoar 3000 de certificate eliberate si peste 22.000 de solicitari

Doar 3000 de certificate eliberate si peste 22.000 de solicitari

Reprezentantii asociatiilor de revolutionari considera termenul-limita de 30 aprilie a.c., de depunere a dosarelor pentru preschimbarea certificatelor de revolutionari, ca fiind prea scurt. In urma cu doua saptamani, Guvernul a adoptat un act normativ de modificare a Legii recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria revolutiei romane din decembrie 1989. Astfel, termenul final de solicitare a preschimbarii certificatelor este 30 aprilie a.c., iar ultimul termen de depunere a documentelor de completare solicitate pentru dosarelor de preschimbare a certificatelor de revolutionar este 31 iulie 2006. Verificarea si validarea tuturor dosarelor de revolutionar urmeaza sa se incheie pana la data de 30 decembrie 1989.
De mentionat ca, dupa adoptarea Legii 341/2004 (Legea recunostintei), au fost date mai multe termene pentru preschimbarea dosarelor: iulie 2005, decembrie 2005, octombrie 2006. Numarul mare de acte si alte documente solicitate pentru validarea si preschimbarea certificatelor de revolutionar, personalul insuficient de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) si de la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor, precum si desele conflicte dintre membrii asociatiilor si responsabilii de la cele doua institutii sus-mentionate au facut ca termenele stabilite sa nu fie respectate.
Conform noilor prevederi legale, pe langa completarea dosarelor cu noi dovezi, cei care solicita preschimbarea certificatelor trebuie sa mai semneze si o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu au facut politie politica sau nu au fost angajati in cadrul unor structuri militarizate care au desfasurat astfel de activitati. De drepturile conferite prin Legea recunostintei nu vor mai beneficia decat cei care si-au preschimbat certificatele.
Pana in prezent, au solicitat preschimbarea vechilor certificate 22.350 de persoane, dintr-un total de aproximativ 29.000 beneficiare ale fostei Legi 42/'90 Ð republicata si cu modificarile ulterioare, privind unele drepturi acordate urmasilor de eroi martiri, raniti, retinuti si luptatori pentru victoria revolutiei din decembrie 1989.
Comisia parlamentara a revolutionarilor a verificat pana la ora actuala circa 6500 de dosare si a acordat nu mai putin de 5066 de avize. In total au fost semnate si eliberate aproximativ de 3000 de certificate de revolutionar, urmand ca in scurt timp sa fie tiparite si altele, in functie de numarul solicitarilor primite de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.
Procedura de completare a dosarelor de revolutionar in vederea preschimbarii certificatelor este destul de greoaie, legea impunand solicitantilor depunerea unor dovezi suplimentare fata de anii trecuti. Solicitantii trebuie sa ataseze la dosar cel putin trei marturii, fisa de camera de retinut si certificat medico-legal (daca este cazul), fotografii, legitimatii din perioada decembrie 1989, avizul asociatiei si alte documente care sa dovedeasca implicarea in evenimentele din revolutie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă