25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialDoar 10 candidati au picat la romana, proba orala

Doar 10 candidati au picat la romana, proba orala

Dupa prima proba a examenului de bacalaureat, cea la limba si literatura romana, proba orala – procentul de promovabilitate la nivelul judetului nostru este mai mult decat satisfacator – 99,86%. Desi s-au inscris 7.494 de absolventi ai claselor a XII-a si a XIII-a, 132 au decis ca nu sunt suficient de bine pregatiti si nu s-au mai prezentat la examen. Doar zece candidati au obtinut note sub cinci, fiind considerati respinsi. Potrivit declaratiilor inspectorului de limba si literatura romana, prof. Camelia Ciurescu, 525 de candidati au obtinut medii intre 5 si 5,99, alti 842 au fost notati cu 6-6,99 iar 1.126 de absolventi au primit note pornind de la 7 pana la 7,99. Medii cuprinse intre 8 si 8,99 au fost acordate unui numar de 1.241 de candidati. Notele de 9 si 10 au fost cele mai multe – 3.784 de participanti. Inspectorul de specialitate a mai precizat ca subiectele au fost alcatuite respectandu-se programa, primul dintre ele referindu-se la capacitatea de intelegere a unui text la prima vedere. Acesta punea accentul pe abilitatile de comunicare detinute de repondenti.

O absolventa a lesinat

In ultima zi a desfasurarii probei orale la limba si literatura romana, o absolventa a suferit a scadere brusca de calciu si i s-a facut rau. Cel care i-a acordat primele ingrijiri medicale a fost chiar seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, prof. Narciz Amza, presedintele comisiei de bac. „Fata nu apucase inca sa intre in sala de examinare. Am stropit-o cu putina apa, am dus-o la umbra si am solicitat ajutorul medicului din centrul de testare.
Din fercire, si-a revenit imediat si a putut sa sustina proba”, a precizat inspectorul scolar general. In aceste zile caniculare, examenele s-au desfasurat in clasele mai racoroase ale liceelor. Acestea au fost dotate cu draperii, iar unele au si ventilatoare.
Atat profesorilor, cat si elevilor li s-au asigurat sticle cu apa minerala, iar asistenta medicala a fost asigurata, la nivelul fiecarui centru de examen existand in permanenta un cadru medical pregatit sa intervina.

Recomandari pentru parinti

Inspectorul scolar general recomanda parintilor sa nu mai stea in soare ore in sir pana in momentul in care absolventii finalizeaza probele. „Stiu ca sunt si ei extrem de emotionati, insa nu are rost sa stea atata timp in caldura. Pentru binele lor, ii rugam, daca este posibil, sa vina doar in jurul orelor in care examenul se apropie de final”, a precizat insp. Narciz Amza. Elevii sunt rugati sa respecte graficul de intrare in salile de examen pentru a evita aglomerarea si asteptarea nejustificata in fata liceelor. In aceste zile – 28 si 29 iunie – s-a desfasurat proba orala la limba si literatura moderna, urmata de cea la limba si literatura materna, in perioada 30 iunie-1 iulie. In judetul Constanta, 44 de elevi vor sustine proba de limba materna – limba turca. Dintre acestia, 23 de absolventi se pregatesc pentru profilul pedagogic, iar alti 21 pentru cel teologic.
La sesiunea examenului de bacalaureat sustinuta anul trecut au participat 6.414 candidati si s-au inregistrat doar 75 de absenti. Procentul de promovabilitate a fost de 88,42%, un numar de 5.671 de absolventi ai claselor a XII-a si a XIII-a reusind sa obtina o medie generala de minim 6 si alti 737 au fost declarati respinsi. Din nefericire, anul trecut sase candidati au fost eliminati din examen din cauza faptului ca au incercat sa copieze. Cele mai mari medii au fost cuprinse intre 8 si 8,99, un numar de 2.111 absolventi obtinand aceste note. Alti 1.476 de candidati au finalizat bac-ul cu medii cuprinse intre 9 si 9,99 si unul singur a reusit sa obtina media maxima – 10.00.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă