8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA: Udrea ar fi primit 900.000 euro cash în Gala Bute

DNA: Udrea ar fi primit 900.000 euro cash în Gala Bute

Procurorii îl acuză pe fostul ministru al Dezvoltării de trei noi infracțiuni de luare de mită, drept pentru care au formulat o nouă cerere de începere a urmăririi penale și de arestare preventivă, care va ajunge pe agenda Camerei Deputaților. Udrea află astăzi, de la Curtea Supremă, dacă rămâne sau nu în arest, în dosarul Microsoft.

În cererile avizate deja de Camera Deputaților, Udrea era acuzată în dosarul „Gala Bute“ de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE, precum și de folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită. Procurorii anticorupție spun însă că au descoperit între timp elemente care conturează „suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților“, așa că au formulat o a șaptea cerere împotriva Elenei Udrea.

Procedura parlamentară este aceeași ca data trecută: Comisia juridică se va pronunța în termen de trei zile, iar plenul va decide, lunea sau marțea viitoare. Spre deosebire de anterioarele cereri, s-ar putea ca fostul șef al MDRT să renunțe la dreptul de a fi audiată în comisie și de a vorbi în plen, pentru a nu fi dusă în Parlament cu duba și a nu forța o premieră în Legislativ: să apară în fața colegilor deputați cu mâinile încătușate.

Mita, cheltuită și în folosul PDL

Una din noile infracțiuni de luare de mită imputate acum de procurori Elenei Udrea are legătură cu Ministerul Dezvoltării și plățile pe care această instituție trebuia să le facă Termogaz Company SA, societatea ce avea încheiate contracte de lucrări cu mai multe unități administrative (precum Cavnic și Borsec) în cadul ­programului „Schi pentru România“.

Potrivit referatului DNA, reprezentanții Termogaz ar fi ­transferat 695.367,06 lei consilierului personal al lui Udrea, Ștefan Lungu, suma reprezentând 10% din ceea ce MDRT plătise în contul ­lucrărilor efectuate de societate. Anchetatorii mai spun că Lungu ar fi folosit banii o parte în interes ­personal, iar o parte, la cererea șefei MDRT, pentru a plăti servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care beneficiase aceasta, dar și PDL, partidul din care făcea parte.

Soțul Monicăi Iacob-Ridzi, implicat și el

A doua infracțiune de luare de mită detaliată de procurori cu ocazia noii cereri adresate Camerei Deputaților are, pe de o parte, ministerul condus de Udrea, iar de partea cealaltă două societăți comerciale (Termogaz Company și Kranz Eurocenter SRL), care aveau contracte încheiate cu administrațiile Lupeni și Petroșani (unde este primar Tiberiu Iacob-Ridzi, soțul Monicăi Iacob-Ridzi).

Potrivit anchetatorilor, pe 7 februarie 2011, Udrea i-ar fi cerut lui Adrian Gărdean ca din sumele primite de la MDRT să facă mai multe „sponsorizări“, reprezentând 10% din plățile efectuate de minister. Ca urmare a solicitării, pe 6 octombrie 2011, Gărdean i-ar fi dat 900.000 de euro în numerar secretarului general al MDRT, Gheorghe Nastasia, în contul banilor pe care cele două firme aveau să le primească de la ministerul condus de Udrea. Ulterior, după ce lui Gărdean i s-a atras atenția că suma nu acoperă procentul de 10% cerut, Termogaz a mai virat 3 milioane lei în contul unei firme controlate de Rudel Obreja. „Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela“, precizează procurorii.

Reacție cu atac la procurori

Într-o postare pe pagina de Facebook a Elenei Udrea, sub semnătura „echipa de comunicare“, din partea ex-ministrului Dezvoltării au fost lansate noi acuzații la adresa DNA, plecând de la cererea de ieri a procurorilor.

„Noua cerere formulată de DNA către Parlament pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea reprezintă un exces. (…) Spectacolul generat astăzi, prin noua cerere de arestare, face parte dintr-o strategie de a pune presiune pe completul de judecată de la Înalta Curte, care va judeca mâine (astăzi – n.r.) contestaţia depusă de avocaţii Elenei Udrea, în contextul în care există şanse foarte bune ca aceasta să fie aprobată“, se arată în mesajul comunicatorilor ex-liderului PMP.

Cercetare „in rem“ în cazul clubului Stejarii

DNA cercetează în acest moment, potrivit răspunsului formulat de instituție la solicitarea ziarului Bursa, nu persoane, ci faptele semnalate în plângerea depusă în octombrie 2014 de un fost jurist al Institutului de Cercetări Alimentare, condamnat la închisoare o dată cu Dan Voiculescu. Acuzația formulată în plângere ar fi că șefa MDRT ar fi dat fonduri europene pentru construcția complexului turistic și de agrement, care nu este ­utilizat în scopul în care a fost construit (dezvoltarea turismului în zona Capitalei), ci doar în beneficiul ­cartierului rezidențial „Stejarii“.

Clubul ar reprezenta o investiție de circa 18 milioane de euro, din care aproximativ 8 milioane de euro provin din fonduri europene. Udrea s-a mutat cu chirie într-un apartament din complexul rezidențial construit de Ion Țiriac.   

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă