13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA: Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, trimis în judecată, după ce și-a...

DNA: Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, trimis în judecată, după ce și-a spionat iubita cu ajutorul Poliției

Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru că a folosit Poliția în scopuri personale, ca să își spioneze iubita, a anunțat, vineri, DNA. În același dosar, au fost trimiși în judecată șeful Poliției Locale Iași, Hliboceanu Liviu Mihai, și șeful unul serviciu din cadrul Poliției Locale, Ștefan Avîrvarei.

Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, este pus sub control judiciar, pentru săvârșirea infracţiunilor de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, (2 infracţiuni, din care una în formă continuată – patru acte materiale), instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice,  instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (2 infracţiuni),  complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Hliboceanu Mihai este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată(4 acte materiale) și abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni).

Citește și: Gheorghe Nichita, arestat preventiv

Avîrvarei Ștefan este acuzat de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,  complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,  acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit procurorilor, in perioada decembrie 2013 și aprilie 2015, primarul a abuzat de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, l-a determinat pe Hliboceanu Liviu Mihai să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi.

Concret, primarul Nichita Gheorghe l-a determinat pe directorul general al Poliției Locale Iași, Hliboceanu Liviu Mihai, să dispună personal sau cu ajutorul inculpatului Avârvarei Ştefan, funcţionarilor din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, să efectueze activităţi de investigaţii în teren sau de supraveghere operativă a unei persoane şi a persoanelor din anturajul acesteia.

Astfel, prejudiciile aduse statului sunt de 229.436,09 lei, prin folosirea resurselor materiale şi umane ale respectivei instituţii, transmit procurorii. 

Totodată, prin săvârşirea infracţiunii, inculpatul Nichita Gheorghe a obţinut un folos nepatrimonial necuvenit costând în informaţiile rezultate din activităţile de investigaţii în teren şi de supraveghere operativă, dar şi un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 58.142,85 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informațiile respective, se precizează în rechizitoriu.

Mai mult, în perioada ianuarie – aprilie 2015, Nichita Gheorghe, i-a determinat, în mod repetat, pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să efectueze verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite, transmit procurorii.

Citește și: Primarul suspendat de la Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost reţinut de DNA. Ce ACUZAŢII NOI îi aduc procurorii

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaţilor Nichita Gheorghe şi Hliboceanu Liviu Mihai. 

 

 

Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă