9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialDNA: Prejudiciu imens în dosarul de corupție de la Pitești

DNA: Prejudiciu imens în dosarul de corupție de la Pitești

Prejudiciul în dosarul de corupție de la Pitești, în care a fost reținut primarul Tudor Pendiuc și alte persoane, este de peste cinci milioane de euro, informează DNA.

Tudor Pendiuc, fiica sa, realizatoarea TVR Ema Pendiuc, şi oamenii de afaceri argeşeni Constantin Scarlat, patronul firmei CNCD, şi Valentin Vişoiu, care controlează grupul de firme Conarg, au fost reţinuţi joi seară de procurorii anticorupţie, într-un dosar ce vizează transportul public din Piteşti din ultimii şapte ani. Prejudiciul în acest dosar ar fi de aproximativ 1 milion de euro.

Ei urmează să fie duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor, primarul Tudor Pendiuc ar fi întocmit, la data de 22.02.2007, „Expunerea de motive” pentru iniţierea unui proiect de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune a S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. în vederea modernizării serviciului public de transport local de călători în municipiul Piteşti. Asocierea care se putea realiza numai cu firma care era proprietara autobuzelor.

Anchetatorii arată că, din constatările comisiei de evaluare s-a constatat că singura care îndeplinea condiţiile de calificare şi criteriile de desemnare în vederea încheierii contractului, deşi nu era proprietara autobuzelor, a fost asocierea dintre S.C. CNCD S.A. şi S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A.. Pentru a participa la procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune cu S.C. PUBLITRANS 2000 S.A., S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A., societate administrată de numitul VĂSÎI GHEORGHE, şi S.C. CNCD S.A, unde numitul VIȘOIU VALENTIN a avut calitatea de asociat, au încheiat, în data de 28.08.2007, un acord de asociere, arată anchetatorii.

Obiectul acordului de asociere a fost modernizarea transportului public, inclusiv achiziţia de autobuze și efectuarea transportului public local de călători. Conform acordului, contribuţia financiară a fiecărei părţi este de 50%, iar liderul asocierii este S.C. CNCD S.A. Însă, spun procurorii, S.C. CNCD S.A. nu avea autobuze, așa că la 24.05.2007 a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu S.C. BMC TRUCK & BUS S.A pentru achiziția a 80 de autobuze urbane marca BMC tip 250 SLF.

Anchetatorii susțin că prin încheierea acestui contract, S.C. CNCD S.A. nu era proprietara autobuzelor, aşa cum era cerinţa prevăzută la pct.1 din caietul de sarcini, însă la data de 22.02.2002, sub nr.1029, a fost înregistrat contractul de asociere în participaţiune încheiat între S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi asocierea S.C. CNCD S.A. – S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A., unde numitul VĂSÎI GHEORGHE deține calitatea de administrator și asociat.

PUBLITRANS 2000 S.A. a pus la dispoziţia asocierii mijloace fixe, terenuri, personal calificat etc., iar asociatul a contribuit cu un aport social constând în 80 de autobuze transport persoane, mai spun anchetatorii, astfel că Văsîi Gheorghe, în calitatea sa de administrator, a pus la dispoziția comisiei de evaluare a ofertelor date nereale cu privire la proprietatea celor 80 de autobuze.

În ciuda acestui fapt, din fondul Consiliului local a fost virată, cu titlu de subvenţie, suma de 56.930.743 lei până la data 31.12.2012, mai spun anchetatorii. Aceștia au mai constatat că procentul privind repartizarea beneficiilor şi a pierderilor este calculat eronat. 

Procurorii consideră că primarul Tudor Pendiuc a oferit acest favor celor două firme pentru că reprezentanţii S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. şi S.C. CNCD S.A. au oferit, cu titlu de mită, suma de 1.000.000 de euro, din care jumătate sub forma unor imobile situate în mun. Bucureşti, complexul rezidenţial „QUADRA PLACE”, situat pe str. Fabricii nr.47. Anchetatorii arată că în incinta acestui complex rezidenţial deţine un apartament fiica primarului, Pendiuc Emanuela Elena.

Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firma privată a dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi a realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, numai din subvenţia încasată de firma privată au fost achitate autobuzele care i-au revenit în proprietate ulterior.

În această modalitate, a fost cauzat Primăriei Municipiului Piteşti un prejudiciu în sumă de 23.013.099,65 lei (peste 5 milioane euro).

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Pitești pentru prima dată în anul 1992 și de atunci ocupă fără întrerupere această funcție, fiind reales de piteșteni la fiecare patru ani. El conduce și PSD Argeș, după condamnarea fostului președinte al organizației județene, Constantin Nicolescu, pentru conflict de interese.

Cele mai citite
00:02:02

Ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile

Cei mai mulți dintre ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile din captivitate, printre aceștia numărându-se și câțiva tailandezi, conform Reuters. Natthaporn Onkaew spune că experiența...

Cine este ministrul din Guvernul României care a petrecut ziua naționala în clubul de lux Nuba Chalet

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost un oaspete de lux la un club de lux, de Ziua Națională. Ministrul Sorin Grindeanu și-a petrecut Ziua...

O femeie de 33 de ani din Bistrița a fost ucisă de soțul ei în urma unui conflict

O femeie în vârstă de 33 de ani a fost găsită moartă, sâmbătă după-masă, într-un imobil din municipiul Bistriţa, existând suspiciunea că aceasta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă