4.8 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSpecialDNA la Niky Scorpion Alcom. 800.000 lei, bani nejustificați. Implicarea deputatului Păun,...

DNA la Niky Scorpion Alcom. 800.000 lei, bani nejustificați. Implicarea deputatului Păun, cel care cerea legea amnistiei și grațierii

Deputatul rromilor Nicolae Păun a intrat în vizorul DNA, fiind suspectat de implicare în fraudarea unor fonduri europene prin firma Niky Scorpin Alcom pe care ar controla-o din umbră. Prejudiciile ar fi de circa 1,7 milioane de lei.

În timpul unui control financiar dispus marți de DNA, inspectorii au găsit peste 800.000 de lei în casieria SC Nily Scorpion, bani pentru care NU există justificări în contabilitate.

Există doar bănuieli potrivit cărora ar fi vorba de bani adunați de deputatul Nicolae Păun, în principal de la rromi, ca răsplată pentru promovarea proiectului Legii amnistiei și grațierii, lege blocată deocamdată în Parlament în urma unui scandal internațional. Deocamdată, supoziția nu este confirmată oficial. O altă bănuială ar fi că banii provin din fraude financiare, evaziune fiscal.

Inspectorii au descins și la S.C. Pedros Impex, suspectată a fi implicată în fraudarea fondurilor europene alături de firma Niky Scorpion. Sunt verificate documentele financiar-contabile din  ianuarie 2014 și până în prezent. 

După evaluarea documentelor ridicate de la cele două firme se face un raport care va fi anexat la dosarul deschis de procurorii anticorupție.

Deputatul rromilor a vrut să golească pușcăriile

Deputatul rromilor Păun Nicolae este inițiatorul controversatei legi a amnistiei și grațierii alături de Mădălin Voicu.

Păun a susținut legea cu vehemență, știind că de efectele legii vor beneficia mii de rromi de ale căror voturi depinde pentru accederea în Parlament.

Proiectul de lege susținut de mulți parlamentari, între care și inculpații patriei, ar fi golit pușcăriile. În afară de rromi, de lege ar fi beneficiat și parlamentarii, alesii locali, directorii societăților cu capital de stat care ar fi scăpat din pușcării , ar fi scăpat de dosare aflate pe rolul instanței sau în investigații la parchete

Legea a stârnit un uriaș scandal după ce deputații au introdus noi amendamente la proiectul lui Păun prin care se lărgea aria beneficiarilor, torpilându-se aproape toate dosarele DNA.

Amnistia și gratierea a fost extinsă de deputați de la infracțiuni pedepsite cu patru ani închisoare la infracțiuni pedepsite cu șapte ani.

De asemenea, în text exista expresia potrivit căreia se amnistiază și grațiază infracțiunile săvârșite fără violență. Or, toate infracțiunile instrumentate de DNA sunt săvârșite fără violență, iar majoritatea infracțiunilor de corupție sunt pedepsite cu până la șapte ani închisoare.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților, din care face parte și Păun, a avizat proiectul.

Susținerea proiectului de lege în Camera Deputaților a declanșat un uriaș scandal. Proiectul de lege a fost dur criticat și de ambasadele de la București a mai multor țări cu democrații consolidate.

Cine este Nicolae Păun

Nicolae Păun, aflat la al patrulea mandat de deputat, reprezentant al Partidei Rromilor în Parlamentul României, știe să adune voturi pentru a fi ales.

El promite co-etnicilor avantaje, iar legea grațierii și amnistiei i-ar fi asigurat un nou mandat la alegerile din 2016. Păun a susținut recunoașterea concubinajului ca formă de conviețuire ( puțini cupluri de rromi trec pe la ofițerul stării civile), a propus alocații pentru familiile monoparentale, a militat pentru creșterea venitului monim garantat, a susținut ca rromi să aibă o zi a lor.

Numele lui Nicolae Păun a fost asociat cu suspiciuni de corupție, dar nu au fost susținute de probe sau dosare penale.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Românii au de ales astăzi între stabilitate și haos

Președintele demisionar al PSD a spus că a ales ca România să fie în continuare în spațiul Schengen, în UE și în NATO  Premierul Marcel...

DNSC: Până la ora 13:00, nu s-au înregistrat atacuri cibernetice relevante

Toate serviciile site-ului Autorității Electorale Permanente sunt 100% disponibile Coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), Mihai Rotariu a...

Șapte ani fără Regele Mihai. Sute de oameni alături de Familia Regală la Curtea de Argeș

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș a avut loc o ceremonie religioasă și militară, la împlinirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă