19.7 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeSpecialDNA face noi reţineri într-un mare spital, sub acuzaţia de luare de...

DNA face noi reţineri într-un mare spital, sub acuzaţia de luare de mită

Şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" din Iaşi, Eduard Moldovanu, şi un infirmier au fost reţinuţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA. Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de două asistente medicale din cadrul laboratorului, pentru aceleaşi infracţiuni. 

DNA precizează că Eduard Moldovanu, şef al Laboratorului de Radiologie, şi asistentele medicale Elena Carmen Gherman şi Maria Magdalena Rîndaşu sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Dan Ionuţ Aranyosi, infirmier, de complicitate la luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu. 

Pe 18 martie, 13 mai şi 3 iunie, Moldovanu a pretins şi primit, cu titlu de mită, de la trei pacienţi o sumă totală de 1.800 de lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente. 

Moldovanu nu a înregistrat în evidenţele unităţii medicale investigaţiile efectuate şi sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinţa prejudicierii bugetului spitalului cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale, respectiv 2.000 de lei. 

Pe 27 ianuarie, Gherman a pretins şi primit de la un pacient 350 de lei pentru efectuarea unui examen CT cranian, în timp ce pe 11 februarie Rîndaşu a pretins şi primit de la un pacient 300 de lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi. 

Cele două inculpate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au înregistrat în evidenţele unităţii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian şi RMN de genunchi, prejudiciind bugetul spitalului cu 750 de lei. Aranyosi este acuzat că a intermediat relaţiile dintre pacienţi şi ceilalţi trei inculpaţi şi negocierea preţului, primind în schimb o parte dintre beneficii. 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatele Gherman şi Rîndaşu trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la DNA – Serviciul Teritorial Iaşi, ori de câte ori sunt chemate; să informeze de îndată DNA – Serviciul Teritorial Iaşi cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemate; să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu ia legătura cu ceilalţi inculpaţi şi cu persoanele care au calitatea de martori în dosar; să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă; să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele reţinute în sarcina lor. 

Inculpatelor Gherman şi Rîndaşu li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive. Tuturor inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând ca Moldovanu şi Aranyosi să fie prezentaţi, sâmbătă, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Cele mai citite

Ordin de protecție împotriva propriei mame! Femeia și-a bătut fiica de 20 de ani în plină stradă

După ce a fost lovită și amenințată de mama sa, în vârstă de 54 de ani, fata de 20 de ani a mers...

Incendiu devastator la o fabrică

Un incendiu într-o fabrică de mingi de golf din Taiwan a provocat moartea a cel puţin nouă persoane, între care patru pompieri victime...

Provin dintr-o lume în care suntem artiști, avem o viață ciudată

Manelistul Florin Salam a vorbit deschis despre momentele în care s-a refugiat în consumul de substanțe interzise.În urmă cu ceva timp, artistul Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies