17.2 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialDNA. Deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, trimiși în judecată alături de...

DNA. Deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, trimiși în judecată alături de foștii șefi ai ANAF Gelu Diaconu și Mihai Vătășoiu-Gogancea

Deputații Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Asociația Rromilor Pro Europa), precum și foștii șefi ai ANAF Gelu Diaconu și Mihai Gogancea- Vătășoiu au fost trimiși în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor comunitare prin asociația rromilor și prin societatea Nicky Scorpion. Prejudiciul total estimat de DNA este de peste 27 milioane de lei ( circa 6.000.000 euro). Procurorii anticorupție au pus sechestre asiguratorii pe bunurile inculpaților.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată managerii de proiecte europene de la Asociația Rromilor Pro-Europa, precum și Carmen Olteanu, soția deputatului PSD Mădălin Voicu. De asemenea, a fost inculpată societatea Nicky Scorpion, controlată de Nicolae Păun.

În fapt, Nicolae Păun ar fi obținut finanțarea a două proiecte europene destinate rromilor defavorizați, scopul fiind reinserția socio-profesională a circa 3.000 de rromi și finanțarea unor afaceri mici pentru antreprenorii rromi, dar banii au fost deturnați. În plus, beneficiarii programelor au fost obligați să facă donații de 5% din banii primiți. Din banii destinați celor două programe europene, circa 77% au fost folosiți pentru plata salariilor.

Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, de fals în declarații, de spălare a banilor, de folosirea influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Mădălin Voicu, care deținea și calitatea de președinte de onoare al Partidei Rromilor Pro-Europa, și-ar fi folosit influența la demnitari și funcționari publici, precum și la șefii ANAF Gelu Diaconu și Mihai Vătășoiu-Gogancea,  pentru scutirea asociației rromilor de plăți datorate bugetului de stat.

Procurorii susțin, între altele, că asociația rromilor i-ar fi dat, în 2012, lui Mădălin Voicu suma de 100.000 de lei pentru a-i susține campania electorală. De asemenea, că în perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Rromilor „Pro Europa”, Păun Nicolae ar fi plătit, lunar, sume de bani fixe, în cuantum total de 216.502 lei, deputatului Mădălin Voicu („plăți drepturi de autor”).

Soția lui Voicu este supectată de spălare de bani în formă continuată (a primit salarii în sumă totală de circa 194.000 lei de la Asociația Rromilor, din finanțările proiectelor europene, fără a presta servicii, spun procurorii). 

Deputatul Nicolae Păun este trimis în judecată pentru o adevărată arhivă de infracțiuni, dintre care amintim folosirea de documente false pentru obținerea, pe nedrept, a fondurilor europene, schimbarea destinației fondurilor, deturnare de fonduri, spălarea banilor, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuarea de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția de deputat pentru a obține bani sau foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, folosirea cu rea credință a bunurilor unei societățiîn folos propriu sau pentru altul.

Gelu Diaconu, fost președinte ANAF, și Mihai Vătășoiu-Gogancea, fost vicepreședinte ANAF, sunt trimiși în judecată pentru emiterea unor decizii de suspendare a plății taxelor și impozitelor datorate statului prin derularea celor două programe europene pentru rromii defavorizați. Dosarul va fi judecat de instanța Înaltei Curți de Casație și justiție, competență atrasă de calitatea de deputați a inculpaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

Interceptări. Nicolae Păun : "…Dau două cuțite în gât la procurori"  

Deputatul Nicolae Păun a fost și arestat preventiv o perioadă deoarece, în interceptările făcute cu mandat obținut de la judecători, a afirmat că, după ce iese din "pârnaie", "dau două cuțite în gât la procurori". Afirmația a fost făcută în cadrul unui dialog (interceptat de procurori) cu Mădălin Voicu, pe care îl redăm: 

PĂUN  NICOLAE: Nu avem nimic de ascuns …[folosește cuvinte obscene-n.n]…Auzi, măi? Fac câțiva ani de viață, de pârnaie, da’ să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu, dau două cuțite în gât la procurori și mă p.. pe ei (…) Bă, auzi? Tu n-ai trăit în anii '60, MĂDĂ, cum ești acum. Când ți-am spus eu din primăvară: mă, vezi că ăștia sunt pe noi.

VOICU MĂDĂLIN ȘTEFAN: Bine, bă, și ce să ne facă? Eu nu am afaceri, n-am combinații, n-am șmecherii…

PĂUN  NICOLAE: Păi pe tine nu, dar pe mine mă face!

Procurorii au solicitat de la Camera Deputaților aviz și pentru reținerea și arestarea lui Mădălin Voicu, dar deputații nu i-au ridicat imunitate cum au făcut-o cu Nicolae Păun. Procurorii l-au pus sub control judiciar pe o cauțiune de 500.000 de lei. Mădălin Voicu a atacat în instanță măsura luată de DNA.

În timpul procesului, Mădălin Voicu a anunțat că-și rezervă dreptul la tăcere, lăsându-și avocații să-l apere. În ultimul cuvânt acordat inculpatului, Mădălin Voicu a declarat instanței: "Nu am nimic de adăugat. Poate interesează starea mea – pe care nu vreau s-o explic și pe care, poate o intuți – și rușinea pe care trebuie să o îndur, deși nu am nici o vină" . Mădălin Voicu a scăpat, atunci, de plata cauțiunii și de controlul judiciar.

Mai trebuie să amintim că, în 2013, deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu au fost inițiatorii unui proiect de lege a amnistiei și grațierii.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă