13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul de Interne, Petre Tobă, și-a dat DEMISIA după ce i-a cerut-o...

Ministrul de Interne, Petre Tobă, și-a dat DEMISIA după ce i-a cerut-o premierul. DNA îl suspectează de CORUPȚIE. Tobă ar fi ascuns probe care atestau cheltuirea nelegală a fondurilor serviciului secret DIPI

UPDATE ora 19.40 Ministrul de Interne, Petre Tobă,  și-a dat demisia

 Într-un comunicat de presă, Petre Tobă a precizat: “Am decis să-mi prezint demisia Primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzațiile aduse și sunt la dispoziția organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situații. Menționez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate <<secret de stat>>”.

 

  —-

UPDATE: Premierul Cioloș cere demisia lui Tobă 

Joi, premierul Dacian Cioloș a declarat presei : “Un lucru e clar, indiferent despre cine e vorba în Guvern. Cineva care are semnătura mea pentru a fi numit, trebuie sau să își dea demisia sau să îi cer eu demisia, indiferent despre cine e vorba. Nu înseamnă că e vinovat, justiția va decide, dar e vorba de moralitate și integritate. În aceste condiții, cel mai bine atât pentru el, cât și pentru Guvern e ca Tobă să plece. O să aveți azi informații din partea Guvernului”.

—-

Procurorii anticorupţie au solicitat ieri preşedintelui României să încuviinţeze începerea urmării penale împotriva  ministrului de Interne Petre TOBĂ. Direcţia Naţională Anticorupţie susține că demnitarul a refuzat să desecretizeze documente care atestau cheltuirea nelegală a fondurilor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Internelor.

Solicitarea vine după ce şase șefi ai DIPI și 18 ofițeri înalți ai departamentului de informaţii au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi decontat nelegal bani destinați acțiunilor operative. După ce au făcut deconturi fictive, conducerea DIPI a secretizat documentele, refuzând să le predea procurorilor care anchetau cazul, afirmă DNA. La rândul său, în calitatea de ministru de Interne, Petre Tobă ar refuzat desecretizarea documentelor pentru a-i împiedica pe anchetatori să probeze deturnarea fondurilor serviciului secret, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Citeşte şi: Petele din dosarul lui Petre Tobă. Cât mai rămâne în Guvern ministrul de Interne

Banii serviciului secret al Internelor au fost cheltuiți pe limuzina folosită de predecesorul lui Tobă, fostul ministru Gabriel Oprea, împotriva căruia DNA a solicitat, de asemenea, ieri  urmărirea penală pentru decesul poliţistului Bogdan Gigină. Sumele delapidate de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă ar fi fost cheltuite şi pentru dotarea cu jacuzzi și canapele a cabinetului ministrului, pentru cadouri făcute lui Gabriel Oprea (parfum de 3.700 lei, ceas de 5.000 de lei), pentru protocol, pentru sponsorizarea unei baze sportive, a unei grădinițe. O parte din bani au rămas în buzunarele ofițerilor implicați în fraude. 

Petre Tobă a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție, de notorietate fiind dosarul baronului PSD Duicu – trafic de influență din biroul fostului premier Viorel Ponta.

Tot de notorietate este și acuzația lansată în spațiul public potrivit căreia și-a plagiat lucrarea de doctorat.

Ministrul Tobă, DUBLĂ măsură: i-a protejat pe ofițerii serviciului secret, nu și pe cei de la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor

“Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României referatul în care cere urmărirea penală a ministrului Tobă în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială” se precizează într-un comunicat DNA.

Potrivit DNA, la data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcția Națională Anticorupție se afla în instrumentare dosarul în care erau anchetați pentru corupție mai mulți șefi DIPI, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative.

“Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale).
Totodată, necesitatea declasificării normativelor anterior menţionate are la bază şi prevederile art. 137 din Constituţia României, potrivit cărora gestionarea şi controlul fondurilor instituţiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi” precizează DNA.

Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I. etc).

“Relevant este că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare” precizează DNA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă