18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDNA: Anchetă pentru o fraudă bancară de 2 milioane de euro

DNA: Anchetă pentru o fraudă bancară de 2 milioane de euro

Procurorii DNA din Cluj au trimis în judecată 18 persoane pentru o fraudă bancară de peste 2 milioane euro.

În perioada iunie 2005-februarie 2008, Emil Nistor, administrator la cinci firme, a obţinut 98 credite de la două bănci comerciale, profitând de relaţiile pe care le-a construit în timp şi datorită raporturilor pe care societăţile comerciale administrate de acesta le-au avut cu unităţile bancare. El a obţinut creditele pe baza unor documente ce atestau venituri salariale nereale.

În scopul obţinerii creditelor, inculpatul Nistor Emil a apelat la directorii acestor unităţi bancare, respectiv la Vasile Moldovan, Ioana Moroşan, Maria Terchilă pe care i-a instigat să acorde, cu încălcarea cu ştiinţă a normelor de creditare, credite mai multor persoane fizice, însă în interesul acestuia.

În procedura de acordare a creditelor au fost implicaţi şi consilierii clienţi retail Moroşan Mihai, Tinereanu Domnica şi Mureşan Daniela Iuliana şi ofiţerii de credite (manageri relaţii cu clienţii persoane fizice) Moldovan Albina Alexandra şi Zăgrean Mihaela Carmen. Aceştia, cu ştiinţă, au acceptat să întocmească dosarele de credit fără a respecta normele de creditare în vigoare la acea dată.

Atât directorii unităţilor bancare cât şi ofiţerii de credit/consilierii clienţi retail au cunoscut că veniturile salariale consemnate în adeverinţele de salariu/venit depuse la dosarele de credit pe numele celor 89 de persoane nu sunt reale.

În perioada iunie 2005-iulie 2007, în activitatea infracţională, inculpatul Nistor Emil a fost sprijinit în principal de inculpatul Hădărău Dan Doruţ, angajat în cadrul S.C. ELIADA CONSULTING S.R.L.

Începând cu luna iulie 2007, inculpatul Nistor Emil a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat fiul acestuia, inculpatul Nistor Emil şi inculpaţii Hădărău Dan Doruţ, Porcius Maftei, Lorinţiu Gabriela şi Nistor Aurel Sabin, angajaţi ai societăţilor comerciale administrate în drept şi/sau în fapt de iniţiatorul grupului infracţional.

Scopul constituirii grupului infracţional organizat a fost acela de a obţine cu documente false, prin intermediul angajaţilor societăţilor comerciale administrate de inculpatul Nistor Emil, credite de la sucursala unei bănci.

Banii obţinuţi de persoanele care au contractat creditele au fost utilizaţi de către inculpatul Nistor Emil şi membri grupului infracţional pentru diverse operaţiuni în cadrul societăţilor comerciale în cauză sau în interes personal.

Inculpaţii Nistor Emil şi Hădărău Dan Doruţ sau doar inculpatul Hădărău Dan Doruţ au sprijinit şi alte persoane, respectiv pe inculpaţii Lorinţiu Gabriela, Creţu Vasile şi Nistor Maria în vederea obţinerii de credite, de la unităţile bancare, în interesul lor personal şi nu al grupului infracţional, punându-le la dispoziţie adeverinţe de salariu, copii de pe carnetele de muncă/contractele individuale de muncă/acte adiţionale la contractele individuale de muncă neconforme realităţii.

Valoarea totală a prejudiciului produs unităţilor bancare prin activitatea infracţională comisă de inculpatul Nistor Emil/grupul infracţional, funcţionarii bancari şi persoanele care au contractat credite, a fost stabilită la suma de 2.194.796,69 euro.

În vederea recuperării acestui prejudiciu s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin numiţilor: Zăgrean Mihaela Carmen, Moldovan Vasile, Lorinţiu Gabriela, Nistor Emil, Terchilă Maria, Mureşan Daniela Iuliana, Tinereanu Domnica, Moroşan Ioana şi Moroşan Mihai.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistriţa Năsăud.

Cele mai citite

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a...

Nicolae Ciucă s-a întors în zonele afectate de inundații din Galați

La 3 săptămâni de la inundațiile catastrofale care au măturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a întors în zonele afectate pentru a...

Un număr de 17 state europene cer CE să grăbească returnarea migranților ilegali

Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali către ţările lor de origine, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă