22.7 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSpecialDispensa de la Concurenta, obligatorie pentru iPhone

Dispensa de la Concurenta, obligatorie pentru iPhone

Modul de comercializare pe care Apple l-a ales pentru iPhone – prin intelegeri exclusive cu diferiti operatori telecom – a agitat putin spiritele in Europa. Aceste practici comerciale, care in Statele Unite nu au ridicat prea multe probleme, sunt judecate aici prin prisma legilor concurentei.
asa s-a facut ca, la doar cateva zile de la intrarea acestui gadget de succes pe doar cateva dintre pietele europene, a si izbucnit primul conflict soldat cu proces in instanta.

Este vorba despre actiunea intentata de Vodafone privind exclusivitatea comercializarii telefonului in Germania de catre operatorul T-Mobile. Operatorul britanic a considerat ca acest contract intre T-Mobile si Apple reprezinta o incalcare a legilor concurentei si a inaintat plangere in justitie. Astfel, in noiembrie, T-Mobile s-a vazut obligata sa anunte ca vinde pe piata germana acest telefon deblocat, dar a facut-o la un pret de 999 de euro per unitate. Imens, avand in vedere ca un iPhone blocat in reteaua T-Mobile, cu contract pe 2 ani, e 399 de euro. Apoi, la inceputul acestei luni, o instanta a stabilit ca T-Mobile are, de fapt, dreptul sa ii impiedice pe cei care au cumparat aparate iPhone sa le foloseasca in retele concurente. Instanta a suspendat hotararea judecatoreasca prin care interzicea companiei germane sa vanda telefoane iPhone cu un contract de exclusivitate incheiat pe doi ani, aceasta decizie inlocuind oficial sentinta obtinuta de Vodafone in noiembrie.

Danemarca, de acord cu intelegerile exclusive
In aceeasi zi in care a fost data aceasta sentinta, si reprezentantul Autoritatii pentru Competitie din Danemarca a declarat ca nu vede de ce Apple ar trebui sa fie impiedicata sa incheie o intelegere exclusiva cu unul dintre cei doi operatori de pe piata scandinava: Telia sau Telenor. Jakob Schaumburg-Muller a explicat ca o astfel de afacere nu sfideaza legile daneze antitrust si ca este foarte putin probabil sa se declanseze conflicte comerciale de genul celor din Germania. El a mai adaugat ca iPhone-ul se adreseaza oricum unui segment de piata marginal, asa ca nu exista pericolul ca un acord exclusiv sa creeze probleme in piata. In plus, a sugerat ca operatorii ar putea fi foarte putin interesati sa incheie o astfel de afacere cu Apple, intrucat pentru obtinerea drepturilor exclusive de comercializare ei ar trebui sa cedeze 20% din veniturile obtinute cu acest iPhone. Or, in Danemarca, consumatorii nu pot fi obligati sa incheie un contract de servicii cu operatorii telecom mai lung de sase luni, asa ca acestia vor ezita sa intre intr-o afacere atat de scumpa in conditiile in care clientii pot migra la competitie intr-un timp atat de scurt.

Romania le admite cu conditii

si Romania este o piata dominata de doi jucatori puternici: Orange si Vodafone. Surse din piata spun ca ambii sunt interesati sa le aduca romanilor iPhone-ul.
Intrebat daca o intelegere exclusiva a Apple cu unul dintre acesti doi operatori ar contraveni legislatiei antitrust din Romania, Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei, a raspuns ca, desi Legea Concurentei (21-1996) interzice orice fel de intelegeri intre agentii economici, prevede insa si posibilitatea ca, in anumite conditii, unele acorduri, intelegeri sau contracte sa fie exceptate de la interdictie. Principiul, preluat din legislatia comunitara in domeniu, are in vedere posibilitatea de a fi admise acele intelegeri care, desi afecteaza partial concurenta pe o piata, au, in acelasi timp, efecte pozitive suficiente pentru a compensa restrangerea concurentei. "Astfel, agentii economici, parti la contracte de acest fel, pot solicita Consiliului Concurentei o dispensa de la aplicarea interdictiei prevazute de lege, a precizat Oprescu. Iar autoritatea de concurenta va declansa o investigatie pe piata afectata pentru a verifica indeplinirea conditiilor de exceptare."
Dar si asa conditiile in care cei doi operatori ar incheia un acord de exclusivitate pentru distributia iPhone in Romania difera mult de tarile europene mai sus mentionate. Aceasta pentru ca in tara noastra importurile paralele sunt permise.

Cele mai citite

Exclusiv Sebastian Ghiță a plătit avocaților Micu și Zarafiu un milion de euro doar pe o instanță, legătura cu dosarul Hideg și Black Cube...

Avocații care îl reprezintă pe Sebastian Ghiță iau peste un milion de euro pe instanță. Este vorba de avocații Bogdan Micu și frații Zarafiu....

Buget de 2,5 miliarde lei alocat de Guvern pentru proiectele cheie din PNDL și PNRR

Guvernul a alocat Ministerului Dezvoltării aproape 8 miliarde de lei pentru continuarea investiţiilor în comunităţile locale  Premierul Marcel Ciolacu a cerut, în ședința de Guvern...

Ucraina vrea ca țările vecine NATO să doboare rachetele și dronele rusești din vestul ei

Ucraina le-a cerut miercuri ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest, potrivit tribune.net.ph. "Ruşii...
Ultima oră
Pe aceeași temă