37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialDirectorul Laurenţiu Ciurel, revocat de la conducerea CE Oltenia

Directorul Laurenţiu Ciurel, revocat de la conducerea CE Oltenia

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia l-a revocat vineri din funcţia de director general pe Laurenţiu Ciurel, după ce acesta a fost trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, informează Mediafax. 

Actionarii CE Oltenia voiau să îl demită pe Ciurel încă din şedinţa din 23 noiembrie, însă, din lipsa de cvorum, Consiliul de Supraveghere nu a putut lua această decizie.

Laurențiu Ciurel a declarat recent că, dacă va fi demis, va contesta decizia în instanţa si că urmează să fie înlocuit cu Laurenţiu Ciobotarica, actualul director financiar al producătorului de energie.

Directorul revocat al CE Oltenia este trimis în judecată în dosarul "Turceni-Rovinari". În acest dosar au mai fost trimişi în judecată fostul premier Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel'', Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Dumitru Cristea, la dată respectivă director general al Complexului Energetic Turceni şi Octavian Laurenţiu Graure, la dată faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Potrivit DNA, în calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), Ciurel a semnat pe 3 septembrie 2007, 19 decembrie 2007 şi 22 decembrie 2008 trei acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică denumit «Consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari» încheiat cu SCA «Şova şi Asociaţii», prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistenţă juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA «Şova şi Asociaţii» fără nici un fel de procedura concurenţială, fără că sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziţii Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu.

În executarea actelor adiţionale, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ciurel Laurenţiu-Dan a semnat şi avizat din partea C.E.R. facturile şi notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiţionale, iar banii plătiţi au provenit din fondurile de investiţii.

Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER şi a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite către SCA «Şova şi Asociaţii».

În calitate de director general şi ordonator de credite al C.E Rovinari, Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat, la 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă cu SCA «Şova şi Asociaţii», în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) şi SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SĂ (ICM), cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, într-un litigiu care avea că obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM. Contractul de asistenţă juridică a fost încheiat, deşi complexul energetic beneficia deja de asistenţă juridică din partea societăţii de avocaţi, în baza contractului menţionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condiţiile în care la momentul semnării contractului, părţile din litigiul principal se înţeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacţii (înţelegeri).

În urmă încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA «Şova şi Asociaţii». Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 şi 6, a fost încheiat la insistenţele inculpatului Şova Dan-Coman, cel care a şi conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA «Şova şi Asociaţii».

De asemenea, Ciurel a contestat si mai multe decizii ale actionarului companiei, Ministerul Energiei.

CE Oltenia anunta vineri, intr-un comunicat semnat de Ciurel, ca majorarea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în 2016, propusă de Ministerul Energiei, este o măsură neeconomică şi are un impact puternic asupra consumatorului captiv, în special pentru populaţie, dar şi pentru producătorii clasic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă