24.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialDirectorul DSVSA Sibiu, Şerban Ţichindelean, a fost arestat la domiciliu într-un dosar...

Directorul DSVSA Sibiu, Şerban Ţichindelean, a fost arestat la domiciliu într-un dosar de corupţie şi răspândirea bolilor la animale

Şerban Ţichindelean, directorul DSVSA Sibiu, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, în timp ce consilierul juridic al instituţiei Mirela Olteanu va fi cercetată sub control judiciar pentru fapte de corupţie în urma unei decizii luate, marţi, de Tribunalul Alba, informează Mediafax.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 48 de ore, iar competenţa de judecare a contestaţiei revine Curţii de Apel Alba Iulia.

Citește și: Directorul DSVSA Sibiu, reținut pentru abuz în serviciu și răspândirea bilolor la animale

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de la Alba i-au reţinut, luni, pe Constantin Şerban Ţichindelean, director executiv al DSVSA Sibiu, pe care îl acuză de opt fapte de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese şi răspândirea bolilor la animale, şi pe Cosmina Mirela Olteanu, consilierul juridic al DSVSA Sibiu, pe care o acuză de două fapte de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma complicităţii.

În ordonanţa de reţinere a celor doi, anchetatorii notează că, în calitatea deţinută, Şerban Ţichindelean a procedat, în mod abuziv, la rezilierea contractului de concesiune a Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Jina (ce fusese încheiat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi a încheiat, în condiţii nelegale, un contract similar cu un anumit medic veterinar.

Astfel, în 25 februarie 2013, Şerban Ţichindelean a emis, fără respectarea competenţei materiale şi teritoriale a DSVSA Sibiu, notificarea de reziliere a contractului de concesiune, înscris care a fost avizat pentru legalitate de către consilierul juridic al DSVSA Sibiu – Cosmina Mirela Olteanu.

În perioada 2011-2013, deşi ocupa funcţia de director executiv al DSVSA Sibiu, Ţichindelean a coordonat, în mod direct, activitatea desfăşurată de concesionarul Cherry SRL, societate în care două persoane din familia sa deţin calitatea de asociaţi, mai arăta DNA.

Apoi, în 27 iunie, directorul DSVSA Sibiu ar fi coordonat, în mod direct, cu sprijinul unei persoane, recoltarea probelor de la anumiţi agenţi economici, în condiţii care încalcă principiul controlului inopinat.

Anterior, adică în 24 iunie, i se atrăsese atenţia, prin intermediar, uneia dintre persoanele juridice supuse controlului, cu privire la faptul că rezultatele unor probe sunt necorespunzătoare şi, ca urmare, există posibilitatea iniţierii unor controale de către DSVSA Sibiu.

În 16 iulie, arătau procurorii, la nivelul DSVSA Sibiu s-a dispus întârzierea declarării unei situaţii de infectare a animalelor, deşi directorul executiv Ţichindelean luase cunoştinţă despre existenţa unui rezultat pozitiv al analizelor.

Mai mult, notau anchetatorii, în 19 iulie, directorul DSVSA Sibiu a luat cunoştinţă despre existenţa unor situaţii de risc ce determină declararea carantinei, dar nu a făcut demersuri în acest sens, iar la data de 25 iulie, directorul DSVSA Sibiu i-a cerut unui subordonat întocmirea unei note de fundamentare care să nu reflecte situaţia reală, astfel încât să fie ridicate unele restricţii de comercializare a animalelor.

În 4 ianuarie 2012, mai arătau procurorii, acesta, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, a încheiat un contract de prestări servicii de consultanţă juridică cu Mirela Cosmina Olteanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice de servicii, respectiv în lipsa unui acord din partea ANSVSA.

Stabilirea valorii serviciilor contractate a fost făcută în aceleaşi condiţii de încălcare a dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, iar conform DNA, în perioada 2011-2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu Şerban Ţichindelean a realizat tăieri arbitrare din deconturile depuse de Circumscripţia Sanitar Veterinară Concesionată Jina, după ce aceste deconturi fuseseră avizate de către compartimentele cu competenţe specifice.

Demersul nu a avut o fundamentare judicioasă şi/sau veridică. Consecutiv constatărilor Notei de control ANSVSA nr. 59/2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu a dispus în 19 august 2013 constituirea unei comisii de verificare a documentelor CSV Jina care au stat la baza deconturilor privind acţiunile sanitar veterinare pentru perioada 2007-2012, activitate materializată prin întocmirea raportului de constatare din 30 august 2013, care nu are o fundamentare juridică.

În perioada premergătoare acestei verificări, directorul executiv al DSVSA Sibiu s-a implicat în audierea a 26 persoane cu domiciliul pe raza CSV Jina, în afara unui cadru legal, iar declaraţiile date de acestea au stat la baza calculării unui prejudiciu în sarcina CSV Jina, respectiv la susţinerea/justificarea tăierilor din deconturi.

Astfel, conform DNA, s-a încercat o justificare retroactivă a deciziilor de diminuare/anulare a deconturilor; de asemenea, a fost emisă o adresă de constituire ca parte civilă înaintată de DVSA Sibiu către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu într-un dosar penal, prin care DSVSA Sibiu comunica faptul că prejudiciul cauzat prin întocmirea deconturilor CSV Jina este de 1.888.432,70 de lei.

Adresa DSVSA Sibiu de constituire ca parte civilă, anterior menţionată, a fost întocmită de consilierul juridic Olteanu, cu referire la raportul de constatare din 30 august 2013.

Aceasta nu a făcut verificări sub aspectul legalităţii modului de efectuare a controlului, precum şi asupra modului de stabilire a "prejudiciului", raportat la declaraţiile unor persoane care domiciliază pe raza CSV Jina.

Până în prezent, s-a stabilit un prejudiciu de 125.000 de lei reprezentat de valoarea deconturilor refuzate la plată în perioada 2011-2012 în mod nelegal în condiţiile anterior expuse, precum şi foloase patrimoniale/nepatrimoniale pentru sine sau pentru altul, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul urmăririi penale.

Cele mai citite

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...

Vizita Familiei Regale în Finlanda: Întâlnire cu primarul orașului Tampere și comunitatea românească

Ziua de miercuri, 19 iunie 2024, a fost consacrată orașului Tampere. La Primăria municipală, Majestatea Sa și Principele Radu au fost întâmpinați de primarul...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă