22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialDirectorii revocati de la Fondul Proprietatea vor primi compensatii de jumatate de...

Directorii revocati de la Fondul Proprietatea vor primi compensatii de jumatate de milion de euro

Cei trei directori revocati marti de Consiliul de Supraveghere (CS) al Fondului Proprietatea vor primi compensatii de aproape jumatate de milion de euro, pentru incheierea mandatului inainte de termen, relateaza Mediafax, care il citeaza pe Mircea Ursache, fost presedinte al CS.

Ursache a aratat ca la suma de 464.000 de euro, echivalentul a 12 salarii platite celor trei directori conform clauzelor contractuale, se vor adauga bonusuri de aproape 300.000 de euro aferente performantelor financiare obtinute de Fondul Proprietatea, care va raporta un profit de 165 de milioane de euro.

Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea (FP) a revocat din functie membrii directoratului, inclusiv pe directorul general, Daniela Lulache, in locul ei fiind numit Ionut Popescu, consilier al premierului, dar si pe presedintele Consiliului, Mircea Ursache, la cererea acestuia.

"Bineinteles ca vom primi compensatii, nu e nevoie sa le solicitam. Este o urmare normala a deciziei de azi. Este o clauza contractuala", a declarat Lulache.

Ea a aratat ca mandatul directorilor expira in 2012, dar ca potrivit clauzelor contractuale revocarea inainte de termen nu ofera compensatii pentru toata durata ramasa.

Mai mult, Ursache apreciaza ca la momentul semnarii contractului de administrare cu Franklin Templeton Investments, noii directori vor avea, de asemenea, dreptul la compensatii pentru incheierea mandatului inainte de termen.

Ionut Popescu, consilier personal pe probleme economice al premierului Emil Boc, va ocupa si functia de presedinte al noului directorat, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea. Popescu a fost ministru de Finante in Guvernul Tariceanu, in perioada decembrie 2004 – august 2005.

Totodata, Consiliul de supraveghere a aprobat revocarea lui Mircea Ursache din functia de presedinte al Consiliului, la cererea sa, in locul sau fiind numita Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Componenta Consiliului de supraveghere a ramas neschimbata.

Consiliul de supraveghere a decis si revocarea directorului economic Mihai Darie si a celui juridic Laura Constantin, pozitii pe care au fost numiti Cristian Busu, respectiv Valeria Nistor.

Din mai 2008, Fondul Proprietatea este administrat in sistem dualist, de un Consiliu de Supraveghere, format din sapte membri, si un directorat, format din trei membri. Directoratul a asigurat conducerea executiva a Fondului.

Compania Franklin Templeton Investments a castigat licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea la inceputul lunii iunie, avand o oferta mai buna decat a concurentului din etapa finala, Morgan Stanley Investment Management.

Compania americana a prelungit cu sase luni, pana pe 9 iunie 2010, valabilitatea ofertei finale pentru administrarea FP, care expira la 6 decembrie.

Ministerul Finantelor Publice a respins, pe 26 noiembrie, in Adunarea Generala Actionarilor (AGA) Fondulului Proprietatea, mandatarea lui Mark Meyer pentru semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton, dupa ce Enache Jiru a renuntat la imputernicire.

Fondul a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de bunuri in timpul regimului comunist.

Actionarii FP sunt Ministerul Finantelor Publice, cu 61,03% din capital la mijlocul lunii noiembrie, persoane fizice – 29,82% si juridice – 9%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă