Prezent la lansarea Directiei Generale Anticoruptie din MAI, ambasadorul englez Quinton Quayle a propus o noua tinta pentru organismele din Romania abilitate sa combata coruptia in prag de integrare: „In apele romane exista nu numai pesti, ci si o reptila periculoasa.
Aceasta este crocodilul, un pradator inteligent si abil. Gras si smecher, acesta s-a obisnuit sa manance bine si sa traiasca in apa murdara. Singurul lucru de care-i este frica crocodilului este ca apa in care traieste sa fie curatata. Atunci el ar deveni vizibil si vulnerabil.
Eu cred ca apele incep sa se limpezeasca (…). Acum este randul crocodililor sa se teama”. Premierul Tariceanu si ministrul Blaga au ras copios cand au auzit de metafora cu crocodilul. Numai ca acesta nu era o metafora, discursul lui Quinton Quayle i-a pus serios pe ganduri pe oficialii romani. La cocktail multi dintre politistii si magistratii invitati la eveniment se intrebau ce-o fi vrut sa spuna Quinton Quayle. Cei mai multi credeau ca este vorba nu de reptile din Parlament, ci de acei crocodili din economia subterana, fara culoare politica, miliardarii de carton, specializati in tunuri financiare si mari fraude economice.
60 de politisti – cercetati penal
Tariceanu a transmis un mesaj clar politistilor si lucratorilor din MAI: „Cei care si-au folosit functia publica pentru afaceri sau interese personale sa renunte la astfel de practici sau sa plece din sistem. Fratia rangului, a functiei, a gradului s-a incheiat”. Ministrul Blaga a precizat ca DGA are si competenta de politie judiciara, in sensul ca poate efectua cercetarea penala a cadrelor MAI suspectate de coruptie.
Zgarcit in detalii a fost seful DGA, tanarul procuror Marin Santion, care a dezvaluit la conferinta de presa ca exista cel putin 60 de cadre de politie descoperite si cercetate de DGA pentru fapte de coruptie. Statisticile lui Santion sunt urmatoarele (pentru noul DGA, infiintat cu fonduri europene prin Legea 161/2005): 2.455 de informari, 721 de fapte de coruptie, 1.734 de abateri deontologice.
Ministrul Blaga a aratat ca DGA functioneaza in prezent doar cu 182 de cadre (dintr-un total necesar de 500), urmand ca in anul 2006 noua structura sa ajunga la 270 de cadre. Blaga a mai precizat ca pentru anul 2006 DGA va primi de la buget circa 100 miliarde de lei vechi.