15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDin culisele Steaua - Barcelona 1986: Cum a decăzut Barcelona şi de...

Din culisele Steaua – Barcelona 1986: Cum a decăzut Barcelona şi de ce a plâns Graham Turner

Englezul Graham Turner, asistentul antrenorului Terry Venables din perioada în care acesta a pregătit-o pe FC Barcelona, în prezent ofiţer de presă al UEFA, a declarat că după finala din 1986 a plâns când i-a văzut pe suporterii catalani. El a ajuns la Bucureşti cu ocazia prezentării trofeului Ligii Campionilor în Capitala României, conform Mediafax.

A fost teribil. Săptămâna trecută eram la Budapesta şi Fabio Capello spunea cât de greu este să pierzi o finală de Liga Campionilor. Tot timpul ne amintim de campioni şi mai puţini de cei care au pierdut finala. 1986 e o amintirea dureroasă. Cel mai mult m-a afectat a doua zi după finală, când veneam de la aeroportul din Barcelona spre stadion şi am trecut peste un pod, iar pe sub trecea un tren, iar la geamuri erau steaguri şi ei vedeau cum echipa trece. Am început să plâng atunci. Mi-a părut rău pentru suporteri. A fost o noapte mare pentru Steaua şi o noapte dificilă pentru FC Barcelona, foarte dificilă”, a spus Turner.

Graham Turner a afirmat că după finala pierdută cu Steaua, FC Barcelona a intrat într-un declin accentuat revenindu-şi abia la mijlocul anilor 1990. „În vestiar era foarte greu. Aveam o problemă internă. Bernd Schuster a fost schimbat în timpul finalei şi a fost atât de supărat încât a părăsit stadionul. Asta a creat o problemă internă. Pierzând acea finală a fost foarte dificil pentru FC Barcelona. După aceea i-a luat mult timp să-şi revină. Am fost la FC Barcelona până ce Terry Venables a fost concediat în 1987. Apoi, atmosfera s-a deteriorat, jucătorii au pornit o rebeliune şi abia în anii ’90, când a venit Johan Cruyff, echipa şi-a revenit”, a completat Turner.

Ambasadorul în România al evenimentului prezentat de UniCredit, Miodrag Belodedici, a precizat că a fost surprins de evoluţia slabă a Barcelonei din finala din 1986. „Barcelona ne-a surprins în finală. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea, pentru că după 20-30 de minute am văzut că nu sunt aşa de periculoşi şi am prins mai mult curaj. În a doua repriză nu prea prezentau pericol. În prelungiri chiar ne gândeam că nu au vrut să ne înscrie vreun gol”, a adăugat Belodedici.

Miodrag Belodedici a menţionat că nu poate stabili care trofeu este mai important pentru el, cel câştigat cu Steaua în 1986 sau cel cu Steaua Roşie Belgrad, în 1991, dar a precizat că mai greu de cucerit a fost cel din urmă. „Ambele trofee pe care le-am câştigat sunt la fel de importante. Am câştigat cu două echipe pe care le iubeam extraordinar de mult, cu două stele, Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad. Mi s-a împlinit visul din copilărie, să joc la Steaua Bucureşti şi la Steaua Roşie Belgrad şi am reuşit să câştig cel mai important trofeu din lume”, a mai spus Belodedici.

Cele mai citite

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...
Ultima oră
Pe aceeași temă