39.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialDIICOT: Fraudă de 54 milioane de lei, descoperită în complexul Dragonul Roșu

DIICOT: Fraudă de 54 milioane de lei, descoperită în complexul Dragonul Roșu

Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 64 de percheziții în București, cât și în județele Ilfov și Brăila, pentru a destructura o grupare condusă de un român și doi chinezi, suspectați de evaziune fiscală și spălare de bani, informează Agerpres.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat până în prezent este de 54.388.237 lei.

Un român și doi cetățeni chinezi au constituit un grup infracțional organizat la care au aderat 15 suspecți, români, turci și chinezi, a căror activitate urmărea sustragerea de la plata TVA și a impozitului pe profit, prin vânzarea de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte în complexuri comerciale din Capitală, printre care și „Dragonul Roșu”.

Procurorii susțin că mecanismul infracțional a fost constituit în beneficiul unor comercianți de cetățenie chineză, care își desfășoară activitatea prin societăți cu puncte de lucru în complexuri comerciale de pe raza municipiului București și a județului Ilfov.

Marfa provenea din China, însă articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte erau importate în România prin Turcia de către doi cetățeni chinezi.

Potrivit anchetatorilor, rețeaua subevalua produsele în vamă și declara aproximativ 40-45% din valoarea reală, as cuantum pentru care comercianții achitau taxe vamale și TVA. Restul banilor, până la concurența reală a valorii mărfurilor, erau expatriați cash, de regulă în Turcia, prin intermediul unor cetățeni turci.

Mărfurile erau transportate de la biroul vamal de intrare, unde erau efectuate formalitățile, în depozite situate pe raza municipiului București, de unde erau distribuite ulterior unor societăți comerciale cu acționariat chinez.

Pe traseul scriptic al mărfurilor, de la momentul importului și până la beneficiarii reali (mai exact în materie contabilă și fiscală), au fost interpuse o serie de societăți de tip „fantomă”, care au sediul atât în România, cât și în Bulgaria și care erau controlate de către un membru al grupării, prin intermediul unor persoane interpuse.

Respectivele societăți erau folosite pentru a disimula realitatea comercială prin intermediul unor tranzacții fără bază faptică în realitate și fără un scop economic, pentru a crește în mod artificial prețurile de vânzare.

Odată ce prețul era crescut până la valoarea de piață, mărfurile erau transferate la nivel declarativ societăților controlate de către doi cetățeni chinezi, societăți cu puncte de lucru în complexul comercial Dragonul Roșu sau în alte complexuri comerciale din Capitală și Ilfov.

Ulterior, membrii grupării înregistrau în contabilitate facturi de achiziție la prețuri mai mari decât cele reale, evidențiind în mod nelegal TVA deductibilă și diminuându-și fără drept baza impozabilă la calculul impozitului pe profit.

Procurorii DIICOT mai arată că, în urma cercetărilor, s-a constatat că circuitul era structurat în trei paliere. Astfel, palierul importatorilor era compus din societăți comerciale utilizate pentru efectuarea importurilor. Societățile din această categorie au, de regulă, sedii sociale în apartamente situate în imobile pentru locuit, nu funcționează la sediul social, nu dețin puncte de lucru, sunt controlate în realitate de alte persoane decât organele statutare ce figurează în actele constitutive, iar pe conturile bancare sunt împuternicite persoane controlate de către membrii grupării și care fie nu au legătură cu activitatea respectivei societăți, fie figurează ca simpli angajați, fiind creată astfel o aparență de legalitate a întregii operațiuni.

Rolul societăților respective era acela de a importa în România mărfuri generale (articole de încălțăminte și îmbrăcăminte) originare din China.

Activitățile de import debutează cu realizarea unui import inițial în Turcia realizat pe cale maritimă, urmat de exportul către România, prin utilizarea transportului rutier și direcționarea mărfurilor către birouri vamale de interior (îndeosebi București și, mai recent, Brăila).

După definitivarea importului, mărfurile erau transmise scriptic prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive societăților cuprinse în palierul următor.

Palierul intermediarilor era compus din societăți comerciale utilizate în principal pentru creșterea succesivă și continuă a prețurilor de comercializare a bunurilor importate la valori subevaluate prin intermediul unor operațiuni fictive, astfel încât bunurile să fie în final comercializate la nivel declarativ beneficiarilor finali la valoarea lor reală.

Palierul beneficiarilor reali era constituit din societăți comerciale cu acționariat preponderent chinez și care dețin puncte de lucru în complexul comercial Dragonul Roșu sau în alte complexuri comerciale de pe raza municipiului București.

Astfel, după ce bunurile importate erau tranzacționate fictiv în mod succesiv și repetat între societățile ce compun palierul intermediarilor, prețurile fiind astfel ridicate, marfa era comercializată la nivel declarativ beneficiarilor finali ai mărfurilor, care ulterior o comercializau în sistem angro sau en detail.

Cu ocazia perchezițiilor au fost identificate 10 autotrenuri care conțineau obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO București, BCCO Ploiești, BCCO Constanța și SCCO Brăila și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, cu suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații.

De asemenea, acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale de Luptă Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă