Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) este sufocata de datoriile catre Compania Nationala a Huilei (CNH) din Petrosani. La ora actuala, cu tot cu penalizari, nivelul creantelor atinge 18 miliarde lei. La acestea se adauga alte 2,5 miliarde lei catre Finante si daunele catre victimele mineriadelor, care nu au fost calculate inca.
Mineriadele au adus Vaii Jiului o imagine extrem de proasta in restul tarii si chiar la nivel international, care nu a putut fi reparata in timp.
Presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas, a declarat ca, la ora actuala, organizatia sindicala are de platit 18 miliarde lei catre CNH, in conditiile in care bugetul ligii este de doar 500 de milioane de lei/lunar. „Din aceasta suma, 12 miliarde lei reprezinta datoria, iar 6 miliarde lei sunt penalitatile de intarziere”, a adaugat Lacatas. El a adaugat ca suma reprezinta, de fapt, prejudicii create de grevele de durata ale minerilor din Valea Jiului.
Pe de alta parte, LSMVJ mai are de achitat, inca din 1997, 2,5 miliarde lei catre Finante, reprezentand impozitul pe salarii neachitat. Lacatas sustine ca ambitia actualei conduceri a LSMVJ este sa achite aceste sume, astfel incat in 2008 sa nu mai existe nici un leu datorie. Acumularea de creante ar putea avea la baza si faptul ca, ani de zile, liderii de sindicat au parut uneori mai interesati de politica si de propria imagine decat de miscarea sindicala in sine. Unul dintre acestia este Miron Cozma, cel care a „pastorit” initial Liga, de la infiintarea sa si pana in 1999 cand a fost arestat.
In 1996, Cozma a intentionat sa acceada in Parlamentul Romaniei si a candidat ca independent, insa tentativa sa nu a avut sorti de izbanda.
Dupa arestarea lui Cozma, la conducerea LSMVJ a urmat Vasile Savu. In anul 2000, acesta a ajuns in Parlamentul Romaniei pe listele unei etnii inexistente in realitate, respectiv Asociatia Macedonenilor Slavi din Romania, contestata chiar si de Ambasada Macedoniei al Bucuresti.
Savu a condus liga chiar mai autoritar decat Cozma, fiind acuzat, inclusiv de apropiatii sai, de dictatura.
Actualii lideri ai organizatiei sindicale incearca sa schimbe perceptia generala despre Valea Jiului si merg tot pe calea dialogului. O miscare surprinzatoare a fost facuta in luna iunie a acestui an, cand actualul presedinte al LSMVJ, Zoltan Lacatas, si-a cerut public scuze pentru „pata neagra a Romaniei pe care a constituit-o Valea Jiului dupa mineriade”.