21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Zeci de medici, acuzaţi că furau din banii bolnavilor de cancer

Zeci de medici, acuzaţi că furau din banii bolnavilor de cancer

Trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulos pentru acestea, la Casa de Sănătate Bucureşti, aproximativ 8,3 milioane de lei, potrivit procurorilor.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au început urmărirea penală faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, În această cauză, procurorii şi poliţiştii bucureşteni au făcut marţi 26 de percheziţii, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu şi Dolj, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi, precum şi la Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză, potrivit Poliţiei Române, se ridică la 3,5 milioane de euro. Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, sunt vizaţi în dosarul reţetelor false, cabinetele acestora de la unitatea sanitară fiind percheziţionate de procurori şi poliţişti

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că la una dintre percheziţii, în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, în timp ce la o farmacistă au fost găsiţi 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.

În această anchetă au fost făcute percheziţii şi la lanţul de farmacii Reţeta. La farmacii sunt verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Reprezentanţii acestora sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme-fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic, au mai spus sursele citate.

Opinie ciudată

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, cu referire la descinderile de marţi vizând medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false, că de câţiva ani se desfăşoară o campanie împotriva medicilor, care s-a intensificat în ultimele luni. ”De cel puţin cinci ani asistăm la o campanie bine dirijată împotriva corpului medical, în care intervin atât serviciile secrete, cât şi instituţiile de forţă, Procuratura. Din experienţa mea, în afară de perioada Gheorghiu-Dej, când Stalin începuse campanie împotriva medicilor, nu am cunoscut asemenea campanie. Mai spunea ceva Dejeu, în ’97, că ar rebui verificaţi trei medici pe judeţ”, a spus Vasile Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi, pentru Mediafax , întrebat despre reţetele false, că fraudarea se întâmplă din cauza sistemului, dar acest lucru nu va mai fi posibil atunci când se vor folosi dosarul electronic al pacientului şi cardul naţional de sănătate.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă