13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Toți oamenii mogulului: Primăria București a implementat un proiect cu Teamnet, firma...

Toți oamenii mogulului: Primăria București a implementat un proiect cu Teamnet, firma lui Sebastian Ghiță. Oprescu i-a plătit fostului deputat 27 milioane euro pentru un program pentru situații de urgență ineficient | DEZVĂLUIRE

Primăria Capitalei a contractat cu firmele lui Sebastian Ghiță lucrări de peste 27 milioane euro în mandatele de primar ale lui Sorin Oprescu. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de către Primărie pentru implementarea unui proiect pentru situații de urgență la nivelul Capitalei. 

Programul și-a dovedit ineficiența în cazul tragediei de la Colectiv. Atunci, în toamna lui 2015, autoritățile publice locale și centrale s-au dovedit incapabile să aplice un plan concret de salvare a zecilor de victime din clubul cuprins de flăcări. 

 

Sistemul de urgență, proiectat de Boeru 

În octombrie 2008, Primăria Capitalei, condusă de edilul Sorin Oprescu, a comandat un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic pentru achiziționarea echipamentelor și serviciilor necesare funcționării Sistemului de Management al Situațiilor de Urgență la nivelul Municipiului București. Contractul a fost atribuit firmei Romair Consulting pentru suma de 1,5 milioane euro. Banii au fost plătiți din fonduri europene și bugetul Capitalei. 

În acte, firma Romair Consulting este patronată de Dragoș Marian Boeru, dar este condusă de Gheorghe Boeru, care are funcția de președinte al companiei. În iunie 2015, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe Gheorghe Boeru de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. Din documentele anchetatorilor reiese că Boeru a dat șpagă pentru ca firma Romair Consulting să primească mai multe contracte de la Hidro Prahova, societate deținută de Consiliul Județean Prahova. 

Tot conform DNA, Sebastian Ghiță s-ar fi implicat în mai multe rânduri în activitatea Hidro Prahova pentru a determina atribuirea contractelor către diverși afaceriști. Printre aceștia din urmă s-ar afla și Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, cercetat penal.

Boierie pentru Teamnet și UTI 

După finalizarea studiului de fezabilitate, Primăria Capitalei a organizat o nouă licitație, de data aceasta pentru implementarea Sistemului de Management al Situațiilor de Urgență la nivelul Municipiului București. Contractul a fost câștigat de asocierea formată din firmele Teamnet Interna­țional, UTI Systems, UTI Construction&Facility Management și Top Ram Project pentru suma de aproape 29 milioane euro. Pentru acest contract, banii au fost asigurați din bugetul Primăriei Capitalei și fonduri de la Banca Mondială. 

UTI Systems şi UTI Construction&Facility Management sunt parte a grupului UTI, condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Teamnet este controlată de fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță. Ambii afaceriști au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru infracțiuni de corupție. 

Controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu a fost acuzat de procurorii DNA de dare de mită. El urma să-i dea fostului primar al Iașiului Gheorghe Nichita o șpagă de aproximativ șapte milioane de lei. Șpaga reprezenta 10% dintr-un contract public încheiat între Primăria Iași și firma lui Urdăreanu. Nu a apucat să-i dea toată șpaga, însă a plătit, printre altele, cazarea lui Nichita la un hotel de lux din București, o cazare în China, plus contravaloarea unor echipamente electronice evaluate la 20.000 lei. 

În schimb, fostul deputat Sebastian Ghiță este anchetat în mai multe dosare instrumentate de Direcția Națională Anticorupție. Printre capetele de acuzare figurează dare de mită, spălarea banilor și instigare la abuz în serviciu. În prezent, Ghiță este arestat în Serbia, după ce a fost dat în urmărire internațională prin Interpol pe 17 decembrie 2016. 

Proiect ineficient în cazul Colectiv  

Proiectul implementat în București de firmele lui Sebastian Ghiță și Tiberiu Urdăreanu a costat aproape 29 milioane euro. Din descrierea proiectului de pe site-ul Teamnet aflăm că acest sistem central susține o colaborare eficientă și alocarea optimă de resurse între agențiile implicate în operațiunile de intervenție, în cazul situațiilor de urgență la nivelul municipiului București. Tot acolo se mai menționează că  „realizarea unei unități centrale de comandă și control în cazul situațiilor de urgență, care să coordoneze mai eficient activitatea tuturor instituțiilor implicate, a devenit o prioritate strategică în planul de măsuri al Primăriei Municipiului București, în scopul unei mai bune gestionări”.

În cazul tragediei de la Clubul „Colectiv“, însă, acest sistem scump și mult lăudat și-a dovedit ineficiența.  

Peste 3,54 milioane euro pentru educație și cimitire

Prin firma Asesoft International, Sebastian Ghiță a mai primit un contract de la Primăria Capitalei în mandatul de primar al lui Sorin Oprescu. La data de 23 iunie 2011, Primăria Capitalei a anunțat atribuirea contractului „dotări echipamente IT- Lot 1, Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Educaționale – București” firmei Asesoft International. Contractul a avut o valoare de 3,54 milioane euro. 

După ce a investit în educație, Sorin Oprescu s-a gândit să investească și în cimitire. Și nu oricum. Prin Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București, a contractat firma Acces Net International pentru a instala internet și servicii de voce în cimitire. Primul contract, în valoare de aproximativ 11.000 euro, s-a semnat în data de 30 octombrie 2007. Celălalt contract, cu o valoare de peste 21.000 euro, a fost semnat în iunie 2008. În total, Administrația Cimitirelor a plătit puțin peste 32.000 euro. 

PENAL. Primarul Sorin Oprescu, judecat pentru mită 

Sorin Oprescu a condus Primăria Municipiului București în perioada 15 iunie 2008–6 septembrie 2015. În noaptea zilei de 6 septembrie 2015, la ora 0.33, procurorii anticorupție l-au reținut pentru 24 de ore. Conform comunicatului DNA, Oprescu primise cu o zi înainte o șpagă de 25.000 euro. În plus, anchetatorii au mai menționat că edilul Oprescu a aderat la o grupare ce percepea comisioane de la agenții economici care doreau să primească contracte de la primărie. 

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea”, spun procurorii. Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată. 

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă