13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFormula 1Sifonul de bani de la CE Oltenia. Cum se distruge o echipă...

Sifonul de bani de la CE Oltenia. Cum se distruge o echipă de fotbal

Pandurii Târgu Jiu, echipa de suflet a gorjenilor, a fost măcinată din interior, chiar de cei care erau plătiți să administreze clubul.

În anii 2011, 2012 și chiar 2013, clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu avea al doilea buget din țară, din campionatul de fotbal, după Steaua București. Complexurile energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari și Craiova, împreună cu Societatea Națională a Lignitului au virat în contul clubului Pandurii Târgu Jiu, numai în anul 2011, suma de  212 miliarde lei vechi.

În 2012, aceleași entități au contribuit cu aproximativ 205 miliarde lei vechi, iar un an mai târziu contribuția CE Oltenia  s-a înjumătățit, ajungând în jurul a 104 miliarde lei vechi.  Clubul Pandurii Târgu Jiu era cel mai bine finanțat club de fotbal din provincie.

Marin Condescu, președinte  al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), Florin Cârciumaru, actual senator de Gorj și fost primar al municipiului Târgu Jiu, și Viorel David, patron Artego S.A., au fost cei care s-au aflat la conducerea clubului Pandurii Târgu Jiu și se fac vinovați de situația actuală a clubului de fotbal, aflat acum în insolvență.

Bătaie de joc

Ca acționar, Primăria Municipiului Târgu Jiu nu a contribuit cu sume de bani, ci doar a asigurat stadionul și baza sportivă. Fondurile alocate de acționarul  Artego Târgu Jiu au fost nesemnificative, deși s-a folosit de suveică uneori în combinația cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) ca să obțină bani.

Astfel, Artego a cesionat creanțele clubului în raport cu SNLO  de 1 milion de lei și le-a încasat imediat de la întreprinderea minieră. Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia, reprezentată în acționariatul clubului de Marin Condescu, care era și președintele Pandurii Târgu Jiu, nu a contribuit niciodată cu bani. Toate protocoalele de finanțare erau făcute de USMO și Societatea Națională a Lignitului Oltenia, acesta lăsându-i doar pe mineri să plătească contribuția.

Același tip de protocol a încercat Marin Condescu și cu Complexul Energetic Oltenia, însă fără succes. Ulterior, a încercat excluderea CE Oltenia din acționariatul clubului pe motiv că nu plătise cotizația la timp.

În 2013, în  calitate de  reprezentant în AGA  al Complexului Energetic Oltenia,  Ion Răuț a efectuat un control la Pandurii Târgu Jiu, ocazie cu care a constatat că, de fapt, sindicatul reprezentat de Marin Condescu nu contribuise niciodată cu bani.

În anul 2014, bilanțul Complexului Energetic Oltenia a fost pe minus, lucru ce nu a permis companiei ca în 2015 să mai atribuie bani Pandurilor.

Dar echipa nu s-ar fi aflat azi în insolvență dacă, atunci când le intrau în conturi sute de miliarde de lei vechi, cei din conducerea clubului nu și-ar fi bătut joc de ei. Dacă banii ar fi fost rotiți eficient sau ar fi fost păstrați, gorjenii se puteau mândri și azi cu echipă de fotbal în Liga I.

Suveica banilor

Numai în anii 2012 și 2013, ani verificați de ANAF, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu 1,78 milioane de lei, constând în: impozit pe profit în sumă de 625.863 lei, majorări de întârziere la impozitul pe profit, penalități de întârziere la impozitul pe profit, TVA de plată în sumă de 849.419, majorări de întârziere TVA și penalități de întârziere TVA.

Ferma de capre a lui Marin Condescu, finanțată de Pandurii

CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, reprezentată prin Marin Condescu, a încheiat în luna mai a anului 2012 un contract cu SC ELKANA SRL, Moșnița Nouă, jud. Timiș, în valoare de 96.000 lei, pentru executarea unor foraje în comuna Baniu, jud. Gorj. Conform procesului verbal încheiat în iulie 2014 de  doi inspectori ANAF care au efectuat un control la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, din documentele puse la dispoziția acestora rezultă că forajele respective nu aparțin clubului sportiv, care nu avea niciun drept de a folosi respectivele foraje. În realitate, conform declarațiilor unor membri ai clubului, forajele respective ar fi fost executate la „ferma de capre” ce aparține fostului președinte al CS Pandurii Marin Condescu.  

Acatiste plătite cu bani de la Pandurii

Conștient, probabil, că nu a fost ușă de biserică, președintele CS Pandurii Târgu, Jiu Marin Condescu, s-a gândit să se pună bine și cu divinitatea și, după modelul fermei de capre, ar fi făcut foraje plătite din banii Pandurilor la Mânăstirea Dealu Mare, aflată la doi pași de ferma respectivă. Contractul de executarea lucrărilor a fost încheiat în iulie 2012 și a avut valoarea de 20.000 lei fără TVA. Inspectorii ANAF au constatat că la rubrica ,,beneficiar” din contract a fost înscrisă doar semnătura reprezentantului CS Pandurii, nefiind aplicată ștampila pe semnătură, iar procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nu este semnat și nu este ștampilat la rubrica beneficiar.

Documente false și operațiuni nereale

Deși parcul auto al clubului sportiv avea un număr mult mai mare de autoturisme decât personalul cu funcție de conducere, Marin Condescu a închiriat de la partenera lui trei autoturisme Mercedes Benz. Mai mult, deși CS Pandurii plătea chirie, mașinile erau folosite de alte persoane din afara clubului. SC Romriviera Group SRL, societate aparținând partenerei lui  Marin Condescu, Mădălina Berbecel, a emis pe parcursul anilor 2012 și 2013 un număr de șapte facturi către CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu în valoare de 669.600 lei, reprezentând  contravaloarea chiriei.

Clubul Pandurii a încheiat cu această firmă un ,,contract de locațiune de autovehicule”, prin care închiria de la partenera lui Marin Condescu cele trei autoturisme  marca Mercedes Benz  pe o perioadă de 12 luni de la data semnării contractului, valoarea chiriei fiind de 15.000 lei pe lună pentru fiecare autoturism. Contractul a mai fost prelungit printr-un act adițional pentru încă 12 luni, respectiv până în august 2013. Inspectorii ANAF au făcut un control inopinat la Romriviera Group și au constatat că perioada pentru care se prelungise contractul era diferită față de documentele prezentate de CS Pandurii Târgu Jiu. Cele trei limuzine pentru care clubul plătea 15.000 lei chirie pe lună nu ar fi fost utilizate în folosul clubului.

În urma controlului ANAF s-a constatat că nu exista personal angajat care să conducă autoturismele respective, nu existau procese-verbale de predare a autoturismelor din care să rezulte  cine s-a folosit de acestea, nu existau foi de parcurs din care să rezulte că autoturismele au fost utilizate de CS Pandurii și nu existau documente din care să rezulte consumul de combustibil pentru autoturismele respective.

În ceea ce privește impozitul pe profit, Marin Condescu și Mădălina Berbecel au fost acuzați că au încercat să dea statului un tun de  540.000 lei, lucru ce a fost stopat de echipa de control a ANAF. În ceea ce privește TVA echipa de control a diminuat taxa pe valoarea adăugată cu suma de 129.600 lei.

Mădălina Berbecel era acționară la mai multe societăți comerciale prin intermediul cărora avea acces fără concurență la banii CS Pandurii .

A împrumutat clubul cu bani personali prin contracte păguboase

426.056 lei diferență de curs valutar  a plătit Pandurii Târgu Jiu propriului președinte, Marin Condescu, pentru trei contracte de împrumut. Ca împrumutator, acesta folosea clauze abuzive în sensul că în contract spunea că acordă împrumutul în euro, în realitate vira banii în lei și solicita diferența de curs valutar. Astfel, Marin Condescu a împrumutat clubul cu 50.000 euro, dar conform extraselor de cont de la bancă rezultă că împrumutul a fost acordat în lei, nu în euro, deci clubul nu avea la ce calcula diferența de curs valutar. De asemenea, printr-un contract din 2013, omul de afaceri împrumută clubul cu 193.339 euro, urmând ca această sumă să se restituie în euro la cursul BNR din ziua restituirii.

Printr-un alt contract, din același an, Marin Condescu împrumută Clubul Pandurii cu suma de 1.732.000 lei, echivalentul a 400.000 euro, urmând ca clubul să restituie lui Marin Condescu banii în valută. Asta deși, conform extraselor de cont de la bancă rezultă că și acest împrumut a fost acordat clubului în lei și nu în euro. Clubul Pandurii Târgu Jiu a restituit lui Marin Condescu (foto) cele două împrumuturi, virându-i acestuia pe data de 17.08.2013 suma de 2.001.015 lei. Diferența dintre suma împrumutată și suma restituită, 53.515 lei, reprezintă diferență de curs valutar. În luna octombrie a anului 2013, CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu înregistrase diferențe de curs valutar de  609.002 lei,  după cum urmează: 216.000 lei diferență de curs valutar, 156.541 lei pentru contractul 1382 prin care Marin Condescu împrumuta clubul cu 3.535.900 lei, împrumut acordat în lei și restituit tot în lei și nu s-ar fi justificat calculul diferenței de curs valutar.

110.000 euro pe an, salariul lui Marin Condescu plătit de club

Adunarea Generală a Acționarilor Clubului Pandurii l-a numit pe Condescu în iulie 2007 pentru o perioadă de șapte ani președinte al Consiliului de Administrație și președinte al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu. Conform contractului de prestări servicii, Condescu  primea de la Pandurii 648.000 euro pe toată durata contractului. Sumele variau între 60.000 euro și 110.000 euro pe an.

Studio de televiziune de 130.000 lei

Câtă vreme s-a aflat în fruntea CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu și curgeau bani din toate părțile, pentru  Marin Condescu nu a existat lege.În martie 2013, C.S Pandurii încheia un contract cu SC Planexpert Events SRL,  aparținând partenerei lui Marin Condescu, Mădălina Berbecel, care consta în reabilitarea acoperișului și a ultimului etaj la construcția din cartierul Debarcader, având destinație de centru de cazare copii și juniori al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, dotarea corespunzătoare a camerelor după reabilitarea etajului la care acestea sunt situate, realizarea unui proiect pentru un studio TV, pentru televiziunea Tele 3, care la acea dată aparținea CS Pandurii, și demararea executării lucrărilor pentru studioul TV.

De fapt, Marin Condescu a fost acuzat că nu avea niciun contract pentru clădirea respectivă, intrase abuziv în acel sediu și ar fi angajat clubul la o cheltuială de 130.000 lei, bani ce ajungeau tot în conturile partenerei.

Și în ceea ce privește realizarea unui proiect TV, Tele 3, unde CS Pandurii era acționar, s-a dovedit un neadevăr. Este bine de știut că în acel sediu se formase  o echipă și se realizaseră până și decoruri pentru deschiderea Realitatea TV Târgu Jiu, însă în final nu au mai primit franciza și au fost scoși cu forța din clădire de către CE Oltenia. În proiectul Realitatea TV Târgu Jiu, alături de Marin Condescu  a fost  implicat la acea vreme și actualul deputat ALDE de Dolj Ion Cupă, fost șef al Finanțelor din Gorj, care avea soția acționară în firma respectivă.

A semnat contract cu unul și a plătit la altul

ANAF a constatat că Marin Condescu l-a vândut pe jucătorul Alexandru Vlad pentru suma de 950.000 euro  prin intermediul  agentului Reghecampf  Anamaria, căreia îi revenea un comision de 310.000 euro cu TVA. CS Pandurii a acceptat la plată o factură emisă de REGHE BUILDING, în valoare de 1.365.240 lei, deși contractul de comision de vânzare a jucătorului  fusese semnat în numele său ca agent de jucători, deținător al licenței  de agent de jucători, de Reghecampf Anamaria.

Mai mult, firma în contul căreia au virat banii cei de la Pandurii avea ca obiect de activitate ,,lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, o societate care nu avea dreptul să emită factura de 350.000 euro către Pandurii și nici clubul  să accepte la plată un astfel de document care nu reflecta realitatea, emis de o societate neînregistrată la FRF pentru a efectua astfel de operațiuni.

Deși parcul auto al clubului sportiv avea un număr mult mai mare de autoturisme decât personalul cu funcție de conducere, Marin Condescu a închiriat de la partenera lui trei autoturisme Mercedes Benz. Mai mult, deși C.S Pandurii plătea chirie, mașinile erau folosite de alte persoane din afara clubului.

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU