15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1România, reprezentantă în Anul Ovidiu de un afacerist și un consilier juridic

România, reprezentantă în Anul Ovidiu de un afacerist și un consilier juridic

Primarii din Constanța și Ovidiu, Decebal Făgădău și George Scupra, au participat la o conferință națională despre poetul exilat la Marea Neagră, „Ovidio 2017: prospettive per il terzo millennio“, care a avut loc în Sulmona, Italia, locul său de naștere.

Din delegația română a mai făcut parte Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius (singura din lume care poartă numele poetului), iar la eveniment a participat şi președintele Italiei, Sergio Mattarella, dar şi experți de renume în domeniu, din întreaga lume: Philip Hardie, de la Universitatea Cambridge, care a susținut o prelegere despre „Întrupările ovidiene“, și Richard Tarrant, de la Universitatea Harvard,care a vorbit despre transmiterea testelor ovidiene. Au mai participat specialiști de la universitățile din München, Palermo, Bari și de la Biblioteca Apostolică a Vaticanului.

Afaceri cu Primăria Ovidiu

Delegația română nu s-a rezumat numai la cei doi primari și la rector, deși așa a lăsat să se înțeleagă Decebal Făgădău. Din fotografiile  și informațiile postate de presa din Sulmona, dar și de pe Facebook, am aflat că din delegație au făcut parte și Simona Marinoiu, ex-președinte PSD Latina, Italia, în calitate de reprezentant al Asociației ESCIA Social Orga (este membru fondator), despre care ziarul italian ZAC scrie că a organizat, în martie, vizita unei delegații italiene în Constanța. Simona Marinoiu a absolvit Liceul Industrial Băile Govora și Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Drept și Administrație Publică.

Aceasta a postat mai multe fotografii pe Facebook în care apare alături de delegația română și italiană, cu titlul: „Sesiunea de lucru în vederea organizării programelor culturale dedicate Bimilenariei Ovidiu cu participarea Asociației Ecsia“. În fotografii apare și Eduard Schmilevschi, om de afaceri, administrator al firmei Ecserv Interprod SRL.

Coincidență sau nu, în 2016, Primăria Ovidiu a atribuit un contract pentru furnizarea de echipamente pentru spaţiile de joacă şi dotări, câștigătoarea licitației fiind tocmai această firmă. Ecserv a fost singura firmă care a depus o ofertă. Valoarea contractului: 338.070 lei. Parcul de recreere de la Ovidiu este o investiţie finanţată cu bani europeni. Eduard Schmilevschi este sucevean, dar are mai multe afaceri în Constanța, una inclusiv în domeniul turismului, un centru de sănătate în Techirghiol. Firma sa a avut contracte și cu unități militare. Schmilevschi a fost asociat cu mama Virginei Uzun, șefa de la Serviciul Taxe și Impozite, instituție a Primăriei Constanța.

Ce a căutat în Italia

Eduard Schmilevschi a declarat că a fost reprezentant al asociației Ecsia Org. „Asociația a semnat un parteneriat cu Primăria Sulmona. Nu are nicio legătură contractul cu Primăria Ovidiu cu acest parteneriat“, a declarat acesta. Dialogul dintre reporter și omul de afaceri s-a terminat așa: „Ce vă propuneți prin acest parteneriat?

Deocamdată sunt aici, în Italia, putem să discutăm de luni?“.

Legăturile dintre Schmilevschi și Simona Marinoiu sunt însă mai strânse. Aceasta figurează ca angajată, în calitate de consilier juridic, a firmei lui Schmilevschi, Ecserv Interprod SRL. „Fiind o româncă stabilită de 20 de ani în Italia, promovez România în Italia. Vreau ca românii să fie văzuți într-un alt mod. Ovidiu s-a născut la Sulmona, este istoria pe care eu am studiat-o, dar a murit în România. De aici s-a creat ideea acestei înfrățiri. Am vorbit și cu primarul din Ovidiu, și cu cel din Constanța“, a spus Simona Marinoiu.

Aceasta a spus că se va ocupa și de organizarea de evenimente. Întrebată care este expertiza sa, ca absolvent de Drept, a spus: „În primul rând, sunt legătura dintre cele două părți, pentru că vorbesc italiana. Ecsia a semnat parteneriate cu Primăria Sulmona și cu Primăria Ovidiu“, a precizat aceasta. Întrebată care sunt proiectele concrete, a spus că trebuie să intre într-o conferință și ne-a rugat să ne auzim mai târziu. „Avem acțiuni concrete“, a precizat aceasta și a promis că ni le va pune la dispoziție. „Există un protocol semnat, un fel de acord de promovare a evenimentelor pe care Primăria Ovidiu le face, pentru românii din Sulmona. Membrii asociației nu au făcut parte din delegația României“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Ovidiu, George Drăgan, care a subliniat că nu a făcut nimic pentru a-și asocia numele cu această asociație.  

Preot și detectiv particular în același timp

Asociația Ecsia Org a fost fondată de cinci voluntari în iulie 2016. „Scopul Asociaţiei este de natură socio-umanitară, de a soluționa nevoi speciale ale unor segmente de populaţie, precum și de a promova valorile românești“, spun reprezentanții ei. Asociația nu are niciun proiect finalizat. La proiecte în desfășurare este notat că un SRL “a sponsorizat cu mijloace financiare din impozitul pe profit, datorat statului“, o femeie bolnavă de cancer, în susținerea unui tratament de chimioterapie.“

În perspectivă, își propune construirea și dotarea unui Centru de Recuperare și Reabilitare pentru persoane cu dizabilități neuro-psiho-motorii și achiziționarea unui mijloc de transport adaptat nevoilor persoanelor cu deficiențe locomotorii.

Numărul de telefon de contact al asociației aparține unui anume Adrian Alois Alexandru. În 2010, în calitate de preot paroh al bisericii din satul Bugeac, județul Constanța, ruga oamenii să doneze bani pentru construirea bisericii. Adrian Alois Alexandru este însă și detectiv particular! Acesta și-a înființat, în 2013, un cabinet individual de detectivi particulari, „Spy Steel Investigații“. Alois a fost și coordonatorul județean din Constanța al campaniei Lets Do It România în 2016, dar și vicepreședinte al Asociației Antidrog Tomis, unde este președinte George Drăgan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ovidiu, prezent și el la evenimentul din Sulmona.  

Nu ratați ediția de marți a ziarului „România Liberă”, disponibilă la toate punctele de difuzare a presei și prin abonament. 

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă