Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lonely Planet și National Geographic reacționează după o decizie controversată a Consiliului Județean Maramureș

Consiliul Județean Maramureș a decis să desființeze Centrul de Informare Turistică „MaramuresInfoTurism”, considerat a fi printre cele mai eficiente din țară și care a colaborat cu reviste prestigioase de specialitate Lonely Planet și National Geographic.

Share

Petre Badica 0 comentarii

Actualizat: 01.09.2014 - 15:04

Consiliul Județean Maramureș a decis să desființeze Centrul de Informare Turistică „MaramuresInfoTurism”, considerat a fi printre cele mai eficiente din țară și care a colaborat cu reviste prestigioase de specialitate Lonely Planet și National Geographic.

Centrul Județean de Informare Turistică „MaramureșInfoTurism”, activ din 2007, își va pierde statutul de serviciu cu personalitate juridică și va funcționa ca un compartiment specializat în cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean. Șeful CJ Maramureș, Zamfir Ciceu a precizat că acest seviciu “va fi intergrat în cadrul Serviciului de Promovare a Județului care include pe de-o parte biroul de turism, compartimentul promovare județ și compartimentul Salvamont”.

Jurnaliștii occidentali, în apărarea Centrului

Ceea ce nu înțelege Zamfir Ciceu este faptul că prin această preluare, promovarea uneia dintre cele mai frumoase zone ale României va fi îngreunată – de la 1 octombrie - de birocrație și va face mai puțin eficientă activitatea de promovare a județului. Motivul este simplu: pentru întocmirea unor proiecte propri și pentru alocarea banilor pentru diverse activități de promovare turistică va fi nevoie de mai multe aprobări și de un timp mult mai îndelungat până la punerea lor în practică.  

Dar poate cea mai mare pierdere este aceea a identității unui organism care a ajutat Maramureșul să fie desemnat de revista „National Geographic Traveler” una dintre cele 21 "Best of the World" destinații turistice pentru anul 2015. O serie de personalități implicate în turism la nivel internațional și care au colaborat cu „Centrul MaramuresInfoturism” au reacționat imediat, dezaprobând decizia autorităților județene.

„Biroul de turism din Baia Mare s-a dovedit a-mi fi de mare ajutor atunci când am scris articolul despre Maramureș pentru presa internațională și cea britanică (publicat în revista Lonely Planet și ziarul Daily Telegraph). Biroul a avut genul de contacte și de cunoștințe care sunt de neprețuit pentru un jurnalist aflat în vizită de documentare. Fără acestea, nu aș fi știut de unde să încep și într-un final, poate că nu aș mai fi scris despre regiune deloc”, a declarat Andrew Eames (câștigător al premiului pentru cel mai bun articol de călătorie oferit în 2010 de către British Guild of Travel Writers pentru un material despre Maramureș).

Probabil nu vom mai fi eficienți

La rândul său,  Pancras Dijk (senior editor al revistei National Geographic Olanda/Belgia, care a primit în 2009 pentru un material despre Maramureș, premiul pentru cel mai bun articol al anului) a precizat că “socotind după ultimele informații referitoare la închiderea MaramureșInfoTurism, se pare că în Consiliul Județean nu se realizează enorma importanță a unui asemenea birou.

În calitate de jurnalist care a contat de repetate ori pe sprijinul Radei Pavel pentru a răspândi povestea Maramureșului în diferite articole National Geographic, îmi vine greu să cred că cei care se află în fruntea Consiliului Județean își imaginează că ar fi mai bine dacă acest birou nu ar exista. Închiderea unui birou care funcționează bine ar fi un act regretabil, o direcție greșită în acțiunea de promovare a Maramureșului ca o destinație culturală, unică, durabilă”. Iar Richard Waters,  colaborator al ghidului Lonely Planet a admis că Centrul MaramureșInfoTurism „a fost o resursă crucială pentru mine în procesul de actualizare a ultimei ediții Lonely Planet Romania”.

Urmările acestei decizii a CJ Maramureș au fost reliefate de Rada Pavel, responsabil marketing si promovare al Centrului „MaramuresInfoTurism” și persoana care a ținut, de-a lungul timpului, legătura cu oamenii de care am vorbit mai sus: „ Principala noastră îngrijorare o reprezintă posibilitatea că prin reorganizare nu vom mai fi la fel de eficienți. MaramuresInfoTurism a fost  singurul birou din județ care a oferit informații și materiale de promovare a Maramureșului, singurul birou care a reprezentat ireproșabil județul la târguri de turism și conferinte internationale, care a consiliat și a ghidat ziariști de la publicații și televiziuni de călătorie de notorietate, singurul birou în care turiștii din cele mai îndepărtate țări găseau gratuit o hartă, o îndrumare, o sugestie de itinerariu și tot singurul birou de turism pe care mulți dintre acești turiști l-au recomandat și l-au felicitat. Centrul MaramureșInfoTurism a marcat si a promovat trasee de bicicletă, singurul care a creat și a administrat un portal web dedicat destinației Maramureș”.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...