22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Fostele firme ale lui Sebastian Ghiță continuă să câștige licitații publice. Deputatul...

Fostele firme ale lui Sebastian Ghiță continuă să câștige licitații publice. Deputatul PRU vrea să controleze informatic și falimentul personal

Noi informaţii relevă că beneficiara unei achiziţii publice la Registrul Comerțului, conexă acestei legi, e o firmă controlată de controversatul afacerist şi politician Sebastian Ghiţă.

Pentru ca Legea insol­venţei persoanelor fizice să funcţioneze, e nevoie de crearea unei întregi arhitecturi instituţionale. Teoretic, există deja, la nivel central, o comisie de insolvenţă, legal constituită. Aceasta trebuie să aibă 42 de fili­ale judeţene. Sute de magistraţi şi grefieri trebuie specializaţi în materia falimentului personal. Toate persoanele fizice vizate de proceduri de insolvenţă, conform legii, vor trebui să se afle în evidenţele unui registru specializat. Acesta este o secţiune dedicată special persoanelor fizice a Registrului insolvenţei, gestio­nat de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Pentru edificarea acesteia, e nevoie de achiziţionarea unui sistem informatic.

Ymens Teamnet câștigă, Ghiță nu comentează

Există un acord-cadru, al cărui obiect îl reprezintă achiziția de servicii de extindere a modulului informatic “Buletinul Procedurilor de Insolvenţă – Persoane Fizice” (BPI-PF), „ce va funcționa pe o infrastructură externalizată de tip cloud computing”, informează ONRC.


Citește și: De ce nu putem declara falimentul personal


Asta înseamnă că o firmă gestionează stocarea bazelor de date pe un server extern sistemului informatic al instituţiei pentru care prestează. Stocarea externă se plăteşte cu bani grei când este vorba despre capacităţi mari de stocare, de ordinul terabiţilor.

Procedura de achiziție publică pentru BPI-PF a fost derulată în perioada lunilor mai – noiembrie ale anului 2016. A fost depusă o contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, respinsă ca nefondată. Valoarea totală a acordului-cadru este de 1.690.856 de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 36 de luni, începând cu luna noiembrie a anului 2016.

ONRC a arătat, pentru RL, că „în urma derulării procedurii de achiziție publică, a fost declarată câștigătoare oferta depusă de societatea Ymens Teamnet SRL”. Ymens Teamnet este o firmă din Grupul TeamNet. Despre ­TeamNet, grup de firme deţinut anterior de Sebastian Ghiţă, se vehiculează că ar fi în continuare controlat de acesta prin interpuşi, după ce Ghiţă şi-a cesionat toate părţile sociale la alegerea sa ca parlamentar.

RL l-a contactat pe Sebastian Ghiţă. „Nu doresc să vorbesc cu dumneavoastră. Mulţumesc mult!”, a spus acesta, sec.

Formal, Ghiță nu mai e ymens în firme

Între 2011 și 2015, firmele lui Sebatian Ghiţă au luat crema contractelor de licitaţie pentru achiziţii publice, atunci când a fost vorba despre sisteme informatice. De ultimă oră: la licitaţia Poliţiei pentru Sistemul IT de recunoaştere facială, Ymens Teamnet e printre ofertanţi, alături de alte două firme şi o asociere. Firma Ymens este caracterizată de portalul HotNews ca fiind „parte a grupului fondat de Sebastian Ghiţă”, apoi drept „compania IT de soluţii de tip cloud a Grupului Teamnet”.

„Sebastian Ghiţă a anunţat în luna august a anului 2012 că şi-a vândut toate acţiunile deţinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet”, arată sursa citată. Procurorii DNA au extins urmărirea penală a lui Ghiţă, susţinând că acesta a folosit firme înstrăinate doar formal, pe care le-a deţinut personal până în 2012, când a devenit deputat, pentru a rula banii obţinuţi prin trafic de influenţă sau pentru a disimula provenienţa unor sume. Din postura de deputat, el ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis pentru parlamentari prin lege.

Alte contracte ymense

  30 noiembrie 2012: Ymens ­TeamNet a anunţat că va folosi infrastructura IBM SmartCloud pentru a oferi servicii IMM-urilor şi estima că va ajunge la finalul anului 2013 la 100.000 de utilizatori pentru serviciile de cloud oferite, adică la 5.000 de companii-clienţi.

  9 iulie 2014: Ymens Teamnet și NEC Corporation au anunțat încheierea unui parteneriat, în urma căruia entităţile vor dezvolta servicii de cloud guvernamental în România, urmând să construiască propria platformă SaaS (Software ca Serviciu), prin intermediul căreia vor oferi soluții dedicate sectorului public.

 29 ianuarie 2015: Pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) a fost publicat contrac­tul de achiziţie a infrastructurii pentru implementarea platformei de cloud computing de la ICI (Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică). Beneficiară – asocierea UTI Group – Ymens Teamnet – CP Consultant Services. Subcontractanţi – Siveco şi Romsys. Dintre numele listate, cel puţin Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI Group, şi Irina Socol, fostul director de la Siveco, au probleme cu DNA.

 12 octombrie 2016: Telekom Romania Communication și Ymens Teamnet au depus oferte pentru furnizarea către Banca Națională a României de echipamente și servicii necesare dezvoltării infrastructurii de comunicații proprii și a rețelei de comunicații interbancare RCI, operată de instituție. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Vin ploile și scad temperaturile! Prognoza meteo pe regiuni, până pe 28 aprilie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza de specialitate, valabilă până pe 28 aprilie 2024. Astfel, în perioada următoare, vremea...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...
Ultima oră
Pe aceeași temă