20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Firmele lui Dragnea jr. trăiesc din banii Tel Drum. Odrasla șefului...

EXCLUSIV. Firmele lui Dragnea jr. trăiesc din banii Tel Drum. Odrasla șefului PSD este veriga financiară lipsă între tatăl său și compania teleormăneană | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Liviu Dragnea nu are nici o legătură oficială cu Tel Drum, faimoasa firmă teleormăneană care a încasat jumătate de miliard de euro de la stat.

Fiul său, însă, Ștefan-Valentin Dragnea, are legături financiare clare cu Tel Drum. Practic, se poate spune că societățile lui Dragnea junior sunt întreținute de către Tel Drum, care a garantat creditele societăților comerciale deținute de fiul șefului PSD.  

Zooveg 2010 SRL, Gransiloz SRL, Romcip SA și Agrotrust SRL sunt patru firme teleormănene care au nevoie ca de aer de credite bancare pentru a supraviețui.


Citește și: EXCLUSIV. 13 milioane de lei de la stat pentru vacile lui Dragnea junior. Ferma de bovine a fiului președintelui deputaților, ascunsă pe numele finului șefului PSD | DEZVĂLUIRE RL

Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan-Valentin, deținător la vedere de fermă de porci, a declanșat un scandal național după ce Guvernul Grindeanu a decis să acorde subvenții pentru creșterea suinelor.


În ultimii ani, pentru fiecare din aceastea a garantat, la bănci și alte instituții de creditare, o megacompanie, de asemenea teleormăneană: Tel Drum SA. Zooveg 2010 SRL, Gransiloz SRL și Romcip SA sunt deținute de către Ștefan–Valentin Dragnea, fiul liderului PSD. Agrotrust SRL este controlată de același Dragnea jr., care a garantat cu averea personală un credit luat de companie.

Pe 26 mai 2015, Tel Drum SA a decis, prin hotărârea cu numărul 5, să garanteze credite bancare pentru alte societăți comerciale. Conform documentului menționat, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Tel Drum SA “aprobă menținerea garantării prin contractele de garanție personală (FIDEJUSIUNE) de către Societate, în calitate de fideiusor, in favoarea UniCredit Țiriac Bank – S.A", astfel:

– creditului contractat (…) de către GRANSILOZ – S.R.L., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…);

– creditului contractat (…) de către AGROTRUST – S.R.L., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…)”.

Din textul hotărârii 5/2015 a Tel Drum SA se poate vedea că decizia de garantare a creditelor societăților menționate e mai veche și continua fără nici un fel de sincopă.


Citește și:  Culisele unei înţelegeri subterane. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a mazilit pe Grindeanu cu acceptul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu schimbarea fostului premier Sorin Grin­deanu. În acest sens a existat o înțelegere cu președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care șeful statului a acceptat să nu pună bețe-n roate acestui proces, au declarat “României libere“ surse din mediul politic.


 

Combinatul de porci, favoritul garantului

Și pentru o a treia societate comercială Tel Drum garanta creditele bancare. Nu un credit, deci, ci mai multe. Este vorba de Romcip, celebra fermă de porci a fiului lui Liviu Dragnea. În acest caz, era vorba de garantarea următoarelor:

„- creditului contractat (…) de catre ROMCIP – S.A., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…), conform contractului de credit nr. PLO3/158/2011;

– creditului contractat (…) de catre ROMCIP – S.A., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…), conform contractului de credit nr. PLO3/159/2011;

– creditului contractat (…) de catre ROMCIP – S.A., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…), conform contractului de credit nr. PLO3/175/2011;

– facilității de factoring contractată (…) de către ROMCIP – S.A., în calitate de Aderent, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de Factor (…), conform contractului de factoring nr. 494/05.10.2011 din data de 05.10.2011”.


Citește și:  RISE Project: Legătura dintre Liviu Dragnea și firma TelDrum, dezvăluită într-un raport secret al serviciului "Doi şi-un Sfert". Cum comentează Călin Popescu Tăriceanu şi DGPI ancheta care îl vizează pe şeful PSD

RISE Project a publicat o nouă anchetă care îl vizează pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pornind de la un raport secret al fostei „Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne.


Credite nebancare de milioane de lei

La sfârșitul lui 2014, însă, Tel Drum SA decisese să mai garanteze și alte credite, nebancare. Conform hotărârii 13 a Tel Drum SA, din 22 decembrie 2014, a fost vorba de “Garantarea de către Tel Drum – S.A. în calitate de fideiusor a creditului contractat de S.C. ZOOVEG 2010 – S.R.L. în valoare de 800.000 lei de la Agricover Credit IFN – S.A.”, de “Garantarea de către TEL DRUM – S.A. în calitate de fideiusor a creditului contractat de S.C. Agrotrust Cereal – S.R.L. în valoare de 600.000 lei de la Agricover Credit IFN- S.A.”, de “Garantarea de către TEL DRUM – S.A. în calitate de fideiusor a creditului contractat de Agrotrust- S.R.L. în valoare de 600.000 lei de la Agricover Credit IFN – S.A.” și de “Garantarea de către Tel Drum – S.A. în calitate de fideiusor a unui credit contractat de S.C. Gransiloz – S.R.L. în valoare de 700.000 lei de la Agricover Credit IFN – S.A.”.

Petre Pitiș, semnătură din partea Tel Drum

Hotărârea 13 a Tel Drum SA, din 22 decembrie 2014, mai menționa că “Garanțiile aferente creditului sus-menționat sunt următoarele: GAJ CULTURĂ GRÂU”, dar și că “Împuternicirea pentru semnarea contractului de credit, a actelor adiționale (inclusiv suplimentarea creditului, prelungirea acestuia sau constituirea de garanții suplimentare) a domnului Pitiș Petre, cetățean român, domiciliat în localitatea Turnu Măgurele”.


În Vinerea Patimilor, Primăria Țigănești a anunțat public că a „miruit” compania Tel Drum cu un contract de 18,3 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local.

Practic, ca multe societăți comerciale care se ocupă de agricultură, și cele de mai sus (Zooveg 2010, Gransiloz, Romcip și Agrotrust) aveau probleme cu lichiditățile cu care să finanțeze înființarea culturilor. Așa că banii au venit fie de la bănci, fie de la IFN-uri (instituții financiare nebancare), dar a fost nevoie de garanții mai solide decât culturile de grâu pe care firmele agricole urmau să-l cultive. Aici intra în scenă Tel Drum SA, o companie foarte puternică, care numai în ultimii zece ani, conform RL, a câștigat contracte din bani publici de peste 430 de milioane de euro.

Dragnea neagă legătura cu Tel Drum, juniorul le ia banii

De ce, însă, ar fi acceptat Tel Drum SA să-și pună în pericol situația financiară pentru a garanta creditele unor firme oarecare? În primul rând pentru că aceste firme, așa cum presa a arătat în mai multe rânduri, nu sunt oarecare, ci gravitea-ză toate în jurul oamenilor loiali lui Liviu Dragnea.


Citește și:   Caracatița Teldrum se întinde peste un sfert din România: Firma apropiată lui Liviu Dragnea are contracte cu statul în 10 județe, din 2007 încoace, în valoare de 430 milioane de euro l Cea mai citită dezvăluire a săptămânii

Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat.


RL arată, însă, cu documente, că aceste firme, de fapt, constituie legătura dintre șeful PSD și Tel Drum SA. Astfel, trei dintre aceste firme (Zooveg 2010 SRL, Gransiloz SRL și Romcip SA) sunt deținute de către Ștefan-Valentin Dragnea, fiul liderului PSD. Iar a patra, Agrotrust SRL, este controlată de același Dragnea jr.

Practic, chiar dacă Liviu Dragnea a susținut întotdeauna că nu are nici o legătură cu Tel Drum SA, că nu deține acțiuni la această companie și că nu are beneficii de pe urma acesteia, adevărul din documente este că fiul său are beneficii directe de la Tel Drum SA. Atât de directe încât, dacă Tel Drum SA nu ar garanta pentru creditele luate de către firmele lui Dragnea jr., acestea ar intra rapid în faliment. 

Cum a ajuns Dragnea jr. să dețină firmele garantate Tel Drum

Companiile susținute financiar de către Tel Drum SA sunt, într-un fel sau altul, conectate chiar la Tel Drum. Iar Petre Pitiș, directorul general al companiei, a avut un rol important în transferarea acțiunilor și părților sociale de la firme la fiul lui Liviu Dragnea.


Citește și:  Teldrum a luat un contract de 8.900.000 de euro ca să asfalteze prost străzi în Craiova. Primărița Lia Olguța a semnat, prietenii lui Dragnea au încasat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat, în 2013, un contract de aproape nouă milioane de euro firmei Teldrum SA, considerată ca fiind controlată de Liviu Dragnea. În 2017, Liviu Dragnea a susținut-o politic pe Lia Olguța să ajungă ministru al Muncii.


Pitiș a luat Romcip de la stat

Petre Pitiș nu a fost pomenit anterior în zadar. Pitiș este boss-ul executiv de la Tel Drum SA și are un rol important inclusiv în obținerea fermei de porci Romcip de către Dragnea jr. Conform revistei “Kamikaze”, “Romcip SA există în Teleorman din 1972, așa cum spune chiar propriul site: «1972 – se înființează FERMA ȘI FABRICA DE STAT pentru PRODUSE TRADIȚIONALE SALCIA SC ROMCIP SA SALCIA Jud. TELEORMAN; 1991 – se înființează Societatea Comercială Romcip SA (…) societate pe acțiuni cu acționariat integral privat». (…) Până prin 2008 – 2009, nu exista un acționar majoritar, aceste acțiuni fiind împărțite între sute de mici acționari. Totuși, deși nemajoritar, exista un acționar care deținea peste 20% din acțiunile «combinatului de porci», cum i se zice. În 2009, însă, acest cetățean decide să mai subscrie 280.000 de acțiuni și, astfel, să ajungă la 400.000 de acțiuni. Prin această subscriere, omul ajunge de la 20% și ceva din acțiuni la 78,15% din acțiunile Romcip SA. Practic, cetățeanul ajunge acționarul majoritar al combinatului, deci proprietarul fermei de porci, al combinatului de nutrețuri și al mezelăriei aferente primelor două (…). Persoana se numește Petre Pitiș.”

Combinatul de porci, cadou pentru fiul lui Dragnea

De la Pitiș, însă, ferma de porci a ajuns direct la fiul lui Dragnea. Iată cum, conform sursei citate anterior: “După vreo patru ani, prin 2013, Pitiș se plictisește să se mai ocupe de ditamai ferma de porci și renunță la acțiuni. Conform «Monitorului oficial», «dl. Pitiș Petre se înlocuiește cu SC Ludikon System SRL». Între timp, însă, Petre Pitiș ajunsese acționar ultramajoritar, cu peste 99% din acțiuni. Așadar, și Ludikon devine «acționar majoritar ce deține 99,84% din capitalul social». Iar dacă muriți de curiozitate să aflați cine e Ludikon System SRL, aflați din sursa pe care am mai citat-o deasupra (…): «DRAGNEA VALENTIN-ȘTEFAN, asociat deținând un procent de 90% din capitalul social al Societății LUDIKON SYSTEM SRL»”.


Citește și: Cum se sifonează banii publici. Comuna lui Liviu Dragnea a primit peste trei milioane de euro, care au ajuns în conturile firmei TelDrum

Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării, a crescut de cinci ori bugetul comunei natale Gratia din Teleorman. Astfel, peste trei milioane de euro au plecat din bugetul Guvernului spre comuna teleormăneană. Banii, însă, nu au rămas în Gratia, ci au fost virați în conturile TelDrum SA. 


Pitiș a înființat și binomul Gransiloz–Zooveg 2010

Gransiloz SRL și Zooveg 2010 SRL au o istorie comună. Conform Riseproject, Gransiloz “i-a avut ca asociați pe Petre Pitiș și pe șoferul acestuia, Daniel Barac (decedat). Tot ei au înființat și Zooveg 2010 SRL care a devenit acționar unic al GRANSILOZ SRL în 2015”. Aceeași sursă mai arată că “Ștefan Valentin Dragnea, fiul șefului PSD, a preluat controlul GRANSILOZ SRL tot în 2015, când a devenit acționar majoritar al Zooveg 2010. (…) Parteneri în această afacere i-au fost Ilie Liviu Dragne, un apropiat al familiei, dar și Gabriel Putineanu (Mihai Slăvescu Putineanu – n.r.). Fratele celui din urmă a fost cununat de Dragnea. Toți au afaceri cu Tel Drum.”

Agrotrust, controlată de odrasla șefului PSD

Agrotrust SRL, deținută în acte de Mihai Slăvescu Putineanu, menționat în paragraful anterior, este controlată tot de către fiul lui Liviu Dragnea. Așa cum RL a arătat ieri, “Pe 21 februarie a.c., Agricover Credit IFN a acordat un credit societății comerciale Agrotrust SRL din Alexandria, județul Teleorman. Garanți pentru acest credit (de o valoare neprecizată la Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare – AEGRM) au fost trei persoane fizice: Dragne Ilie-Liviu, Dragnea Valentin-Ștefan și Slăvescu Putineanu Mihai. (…) Valentin-Ștefan Dragnea este fiul lui Liviu Dragnea iar Ilie-Liviu Dragne (fără «a» la final) este asociatul de serviciu al juniorului șefului PSD în diverse companii. Așadar, fără să dețină părți sociale la Agrotrust SRL (fie direct, fie indirect – prin intermediul altor companii), fiecare din cei doi (Dragnea junior și Dragne) și-au asumat statutul de «constituitor terț», adică de garant al creditului.”   

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă