19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Colectiv: mai multe victime și mai multe semne de întrebare

Colectiv: mai multe victime și mai multe semne de întrebare

Bilanțul victimelor tragediei din clubul aflat la subsolul fostei fabrici Pionierul a crescut dramatic în ultimele două zile, iar unii dintre cei care au scăpat aparent fără mari probleme au ajuns după câteva zile la spital cu probleme mari ale căilor respiratorii, din cauza fumului toxic pe care îl inhalaseră.

lbele Ministerului Sănătății și ale autorităților medicale în tratarea celor răniți grav în incendiul din clubul Colectiv au ţinut în tensiune opinia publică. Inițial, s-a aflat că spitalele din București dispun de doar 25 de paturi speciale pentru arși, deși au suferit arsuri grave și foarte grave circa 130 de persoane, ceea ce l-a determinat pe un parlamentar britanic să ceară premierului David Cameron să intervină în ajutorul României. Apoi, prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a recunoscut că Executivul condus de la Bucureşti nu a solicitat declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre, întrucât tragedia din clubul Colectiv nu s-ar înscrie în definiţia formală a dezastrelor. Abia joi, conform unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, România a solicitat Bruxelles-ului ajutor pentru transferul în alte state membre a aproximativ 80 de pacienţi care nu pot fi trataţi în România. Însă tot fără a activa Mecanismul UE de protecţie civilă. Pe acest fond, secretarul de stat Raed Arafat a susținut că au existat doar discuții individuale, prin intermediul ambasadelor, pentru preluarea pacienților în străinătate, dar aceștia nu fuseseră transferați până vineri deoarece “nu pot fi transferaţi decât pacienţii stabilizaţi”.

În aceste condiții, mai multe persoane private au luat inițiativa și au contactat, pe cont propriu, doctori din Norvegia, Finlanda, Marea Britanie sau Franța. Ieri, 21 dintre răniții în incendiul din Clubul Colectiv fuseseră transferați în cinci ţări. Mai mult, NATO a anunțat că a trimis o aeronavă spre România, pentru a prelua o parte dintre răniții care pot suporta transferul la clinici din străinătate. Din păcate, doi dintre pacienții care fuseseră transferați sâmbătă la spitalele din Olanda au murit, ridicând bilanțul deceselor în urma incendiului din Colectiv la 45, după ce ieri au murit patru persoane, iar sâmbătă alte nouă.

 

„Nu e o rușine să ceri ajutor“

 

Un astfel de om, care s-a implicat din proprie iniţiativă în aducerea în țară a unor medici specialiști din Norvegia și Finlanda, pentru trierea și preluarea răniților grav, a fost Pavel Popescu, un român care locuiește în Norvegia. Inițial, acesta a precizat pe Facebook că “este un haos total în organizarea noastră din țară. Suntem nedormiți de 24 de ore, nemâncați și ne-am plimbat prin spitale degeaba. (…) Cine are planul, listele la zi, cine are informația? Se pare că toți o au diferit”. Pavel Popescu a declarat pentru „România liberă“ că ulterior autoritățile române ­s-au mobilizat și, împreună cu medicii norvegieni și finlandezi, trierea a putut fi realizată. “Noi ne așteptam la o evidență mai bună, dar a fost slăbuță. Dar până la urmă oamenii ­ne-au ajutat foarte mult și am reușit”, a precizat acesta. Pavel Popescu a remarcat, totuși, reacția greoaie a guvernului. “Ce am făcut eu putea fi făcut de oricine altcineva, dar normal ar fi fost ca statul să acționeze încă din ziua când a avut loc accidentul. Un medic străin mi-a spus că în Norvegia, dacă se întâmpla așa ceva, în aceeași zi, statul norvegian începea procesul de transfer al pacienților, pentru că nici o țară nu are capacitatea de a avea grijă de atât de multe persoane arse deodată”, a explicat Pavel Popescu pentru „România liberă“.

 

Medicament-standard în SUA şi Europa, dar care nu se foloseşte în România

 

Una dintre declarațiile cele mai surprinzătoare făcute în weekendul care a trecut îi aparține directorului Spitalului pentru copii “Grigore Alexandrescu” din București, Dan Enescu, care a afirmat că la o săptămână de la incendiul din Colectiv au început să revină la spital, cu com­plicații pulmonare severe, persoane care inițial păreau răniți superficial. Medicul a explicat că acest lucru este posibil deoarece gazele care s-au produs în urma focului din Colectiv au fost extrem de toxice. “Știm că este un accident atipic, s-a transformat acea incintă într-un crematoriu, ca o cameră de gazare, cu o mixtură în care în permanența mai apar alte substanțe pe care le-am putea contracara individual, dar împreuna nu știe nimeni ce se poate face cu ele”, a precizat directorul Spitalului pentru copii, potrivit Hotnews. Acesta a relatat despre cazul unei tinere care, ajunsă la Spitalul Universitar, stătea pe un scaun sub observație, nu părea să aibă nimic, dar s-a prăbușit brusc și a murit.

În replică, Sorin Ioniță, din partea organizației Expert Forum, a susținut că astfel de situații au apărut pentru că autoritățile române nu au folosit un medicament special pentru astfel de cazuri, ce intră în dotarea standard a ambulan­țelor din SUA, Marea Britanie sau Franța. “Cyanokit este un intravenos care trebuie injectat imediat pentru a combate intoxicațiile cu cianuri, asociate cu inhalarea de fum la incendiu. Este indicat la inhalări de fum cu compoziție incertă, neavând efecte adverse dacă cianurile nu sunt prezente. (Pentru că nu a fost folosit), de aceea apar acum aceste simptome de care se plânge doctorul Enescu”, a precizat Sorin Ioniță. Cyanokit a fost introdus în SUA încă din 2006, iar în Marea Britanie în 2010. Reprezentantul Expert Forum a susținut că, din unele surse, autoritățile române s-au apucat să cumpere abia acum, “în regim de urgență”, acest antidot.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, nu a putut fi contactat pentru a explica dacă Guvernul a decis să cumpere Cyanokit. Secretarul de stat, Raed Arafat ne-a declarat că nu vrea să discute pe seama zvonurilor lansate de diverse persoane, mai ales că este ocupat cu echipele care realizează transferul pacienților în străinătate. În schimb, Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a precizat pentru „România liberă“ că legislația din România nu prevede dotarea ambu­lanțelor cu respectivul medicament. “Cel mai important când este preluat un pacient intoxicat cu fum este ca acesta să ajungă cât mai repede la spital, cât mai bine pregătit. În cazul Colectiv, am dus la spital 100 de persoane într-o oră și un sfert, a fost efectiv o performanță. Tratamentele legate de intoxicațiile cu fum, cu cianuri se fac în secțiile de sprecialitate, nu în ambulanță, căci nici nu e timp”, a precizat Alis Grasu.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și secretarul de stat, Raed Arafat anunțaseră încă de weekendul trecut că numărul deceselor după incendiul din clubul Colectiv ar putea ajunge la circa 60 de persoane. 

Secția pentru arși, dotată de prietenul lui Oprescu

O unitate pentru arși de la Spitalul de Urgență Floreasca din București, superechipată și ultracostisitoare, dar care nu a fost pusă în funcțiune pentru a trata victimele incendiului din clubul Colectiv, a fost amenajată de compania Gemedica, deținută de un prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu, a dezvăluit Rise Project. Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată între 2013 și 2015 pentru aproximativ 9 milioane de euro, afirmă jurnaliștii, care au descoperit că Gemedica a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție. De altfel la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de Gemedica, compania a fost singurul participant, arată Rise Project.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a justificat într-o emisiune de radio că unitatea pentru arși nu a funcționat pentru că a avut “o problemă tehnică pe partea de instalație de aer”, adică exact la mecanismul terapeutic pe care îl oferă în exclusivitate pentru „oxigenoterapie hiperbară”. Ulterior, demnitarul a adăugat că secția a rămas închisă și din lipsă de personal.

Mesajul Regelui Mihai I

„Români, Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un «mâine». Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe”, spune Regele Mihai I, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinților Mihail și Gavriil, prin intermediul biroului său de presă.

Regele Mihai I mai spune că „a avea legi bune este un lucru însemnat” și „a-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros”. „Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo”, afirmă Regele Mihai I.

Acesta precizează că „bunul mers al instituțiilor Statului este condiția libertății și statorniciei noastre”. „Instituțiile nu pot funcționa fără respectul legii, fără competență și fără etică. Dar, după cum ați constatat recent voi înșivă, legislația cea mai avansată și atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obține și garanta o viață instituțională solidă. Sunt sigur că tânăra generație va ști să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică și instituțiile Statului”, se mai arată în mesaj.

„Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui. Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuiri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!”, mai afirmă Regele Mihai I.  

Piedone arestat, Patriarhul cetățean de onoare, soţia lui Ponta închide cofetăria

  •   95 de răniți în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă și critică, iar 57 stabili mai erau internați ieri în spitalele din București.
  •   Primarul demisionar al sectorului 4 din Capitală, Cristian Popescu Piedone, și două subordonate de-ale sale au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de abuz în serviciu și fals intelectual.
  •   Administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, directorului societăţii și pirotehnicianului au fost, de asemenea, arestați preventiv pentru 30 de zile;
  •   Trupa Holograf și-a anulat concertul pe care trebuia să îl susțină pe 8 noiembrie la Casa de Cultură din Ploiești, a cărei activitate a fost oprită din cauză că nu respecta normele legale de funcționare;
  •   Părinţii lui Alexandru Hogea, rănit în incendiul de la Colectiv şi transferat sâmbătă în Austria, au ajuns cu o cursă de linie la Bruxelles, pentru că acolo le-au spus autoritățile că va fi fiul lor;
  •   Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a primit diploma de cetăţean de onoare al judeţului Suceava;
  •   Doar 7% dintre școlile din România au autorizaţie de la pompieri, potrivit situaţiei prezentate de premierul interimar Sorin Cîmpeanu, care deţine şi portofoliul Educaţiei.
  •   Cofetăria la care este acţionar Daciana Sârbu, soţia fostului premier Victor Ponta, a fost închisă de Poliţia Locală a Sectorului 1, deoarece nu avea autorizaţie de funcţionare.   
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă